Tuusula luopuu avohakkuista – jatkossa metsää kaadetaan muutenkin maltillisemmin

Metsänhoito: Asukkaiden sana painaa, kun kunta suunnittelee metsänhoitotoimia.

Kunta perääntyi, kun asukkaat nousivat vastustamaan Tuomalan metsän hakkuita. Anton Soinne

Riitta Suomalainen

Tuusulan kunnan uudishakkukohteet ovat ensi vuonna 7,1 ja harvennushakkuut 15,9 hehtaaria.

– Avohakkuista on luovuttu kokonaan. Niitä ei tehdä ensi vuonna eikä sen jälkeenkään, pormestari Arto Lindberg lupaa.

Ensi vuonna metsää kaadetaan Niittykulmalla, Ruskelassa, Tuomalassa, Kannistossa, Nummella, Lahelassa ja Hyrylässä. Koska avohakkuita ei tehdä, puuta kertyy menneitä vuosia vähemmän.

– Metsäkaupat jäävät selvästi vähäisemmiksi kuin aikaisempina vuosina.

Tuusula tiedottaa suunnitelleensa hakkuut niin, etteivät ne ylitä vuotuisen kasvun määrää.

Tuusula ei ole ainoa kunta, joka jättää tai on jo jättänyt avohakkuut historiaan. Ainakin Lieto, Kaarina ja Turku ovat tehneet saman päätöksen.

– Avohakkuu on pahinta, mitä metsälle voi tehdä. Se tarkoittaa metsäluonnon täystuhoa, kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n johtava metsäasiantuntija Panu Kunttu sanoo.

WWF:n viime vuonna Kantar TNS Oy:llä teettämän kyselyn mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta olisi valmis rajoittamaan avohakkuita lailla.

– Suomessa avohakataan vuosittain keskimäärin noin 140 000 hehtaaria metsää ja avohakkuisiin perustuva metsätalous on suurin syy metsissä elävien lajien ahdinkoon. Suomen metsissä elää yli 800 uhanalaista eläin-, kasvi- tai sienilajia. Avohakkuut herättävät voimakkaita tunteita suomalaisissa varsinkin, jos tutun marja- tai sienimetsän tilalle ilmestyy tyhjäksi kaluttu kantopelto.

WWF:n mukaan kuntien omistuksessa on noin 430 000 hehtaaria metsää, siitä Tuusulassa noin 1 100, Keravalla 465 ja Järvenpäässä 331 hehtaaria.

– Kuntien metsäomaisuudestaan saamat tulot ovat niin vähäisiä, että rahaa tärkeämpää olisi miettiä niiden tarjoamia mahdollisuuksia kuntalaisten näkökulmasta ja silloin puhutaan metsien virkistyskäytöstä.

Eivätkä metsien hyödyt jää siihen, sillä metsät ovat isossa roolissa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Metsät ovat kuntalaisille tärkeitä. Kun Tuomalan metsää koskevat hakkuusuunnitelmat vuosi sitten tulivat julki, metsän naapurissa asuvat perustivat Facebook -ryhmän ja aloittivat nimien keruun alueen suojelemiseksi. Se toimi. Päätökset pistettiin keväällä uusiksi ja kunnassa mietittiin hakkuita vielä Tuomalaakin laajemmin.

Tarkemmat tiedot Tuusulan metsien hakkuista, hakkuutyypeistä ja -alueista löytyvät Tuusulan kunnan sivuilta, etusivulta Ajankohtaista-osiosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut