Kerava sai oman kappaleensa – Kerava Twist -niminen teos syntyi parissa päivässä: "Pyrimme tekemään hauskoja kappaleita, jotka sopivat kaupunkiin"

Musiikki: Mittatilauslaulut -joukko sanoitti kappaleen tuttuun säveleen.

Muusikko Jyrki Härkönen toimii laulajana Mittatilauslauluissa. Hän esiintyy myös Kerava Twist -kappaleen musiikkivideolla. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Kerava Twist -nimeä kantava kappale kertoo nimensä mukaisesti Keravasta ja sen asukkaista. Kappale sai alkunsa, kun Mittatilauslaulut -niminen kokoonpano päätti, että nyt on Keravan vuoro. Heidän käsissään on syntynyt kappale myös muun muassa Järvenpäälle, Riihimäelle ja Klaukkalalle.

Mittatilauslaulut -työryhmään kuuluu kolme jäsentä, sanoituksista ja videoista vastaava Arto Pöllänen, sanaseppo Erkki Vuokila sekä kappaleet esittävä Jyrki Härkönen.

– Olemme tehneet lauluja 90-luvulta asti mittatilaustyönä. Paikkakuntakappaleet olemme tosin tehneet omasta tahdostamme ilman tilausta. Pyrimme tekemään hauskoja kappaleita, jotka sopivat kaupunkiin. Emme halua tehdä mitään negatiivisessa mielessä tai loukata ketään, Härkönen sanoo.

Järvenpääläisille aiemmin tehty kappale on nimeltään Järvenpäässä jäkätetään. Vantaalla asuvan Härkösen mukaan kappaleen tarkoitus oli saada järvenpääläiset ymmärtämään, miten hieno kaupunki heillä on.

– Etenkin sosiaalisen median kanavilla kuuli paljon valitusta nimenomaan järvenpääläisiltä, vaikka täältä päin katsottuna kaupunki on kaunis Rantapuistoineen kaikkineen. Kävin kuvaamassa musiikkivideon, jonka tarkoitus oli osoittaa heille, kuinka hieno kaupunki heillä onkaan, Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan Mittatilauslaulut voisivat tehdä enemmänkin paikkakuntalauluja. Tällä hetkellä työn alla on kappale Tuusulan Hyrylästä.

Emme halua tehdä mitään negatiivisessa mielessä.

– Näille on kysyntää ja niiden tekeminen on mukavaa. Järvenpään kappaleelle teimme itse myös sovituksen, mutta Keravan kohdalla meille oli heti selvää, että käytämme Aikka Hakalan Tiger Twistiä, johon luonnollisesti vaihdoimme sanat.

Härkösen mukaan he pyrkivät käyttämään paikkakuntalauluissa paikkakuntaan sopivaa sovitusta. Järvenpään kohdalla mieleen tuli Sibelius, mutta hänen sävelmiinsä Mittatilauslaulut eivät uskaltaneet kajota.

– Soitamme itse kaikki musiikit, eli ne eivät tule koneelta. Emme myöskään halua koota kappaletta pienistä paloista, vaan laulamme ja soitamme ne aina alusta loppuun. Jos jokin menee pieleen, aloitamme alusta. Näin saamme kappaleisiin livetunnelman.

Kerava Twistin syntyminen ei kestänyt kauaa. Melodia oli itsestäänselvyys ja ideat sanoihin syntyivät kuin itsestään. Pöllänen kirjoitti kappaleen kasaan parissa päivässä. Härkönen haluaa, että kappale kuulostaa hänen laulamanaan uskottavalta.

– Jos jotkin sanat eivät sovi suuhuni, muutan niitä ja keskustelemme yhdessä lopputuloksesta, hän sanoo.

Härkönen pitää Mittatilauslaulujen porukkaa etuoikeutettuina, koska heillä on mahdollisuus tehdä kappaleita ilman ulkopuolista tukea.

– Aineettomat lahjat ovat suosiossa ja, mikä sen parempi aineeton lahja kuin mittatilaustyönä tehty kappale tärkeälle henkilölle.

Paikkakuntakappaleita miehet tekevät tällä hetkellä vain lähialueiden kaupungeista ja kunnista, sillä musiikkivideot kuuluvat pakettiin yhtä lailla laulun kanssa.

– Emme lähde liian kauas toteuttamaan kappaleita. Valitsemme myös sopivan kokoisia paikkakuntia, joissa on mukava vire. Liian suuresta alueesta on vaikea kirjoittaa hyvää kappaletta, Härkönen sanoo.

Laulu mitta- tilauksena

Mittatilauslaulut ovat täsmäsanoitettuja lauluja, jotka esitetään esimerkiksi merkkipäivillä tai muissa tilaisuuksissa. Härkösen mukaan laulut ovat usein räväköitä ralleja, joissa arvostetaan laulun kohdetta eikä loukata ketään. Mittatilauslaulu voidaan tehdä vanhaan melodiaan, tai sille tehdään oma sävellys. Sanoituksen hinta yksityishenkilöille on 150 euroa. Sanat toimitetaan A4-kartongille tulostettuna sekä varustettuna halutuilla raameilla ja mahdollisesti päivänsankarin kuvalla. Sanat saa myös teksti- ja pdf-tiedostoina. Laululle on mahdollista saada myös live-esitys sekä sovitus ja äänitys. Härkösen mukaan sanoituksilla on aina myös tyytyväisyystakuu.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut