Nurmijärven tilinpäätösennuste kääntyi 1,5 miljoonaa pakkaselle – suurimmat lisäkulut sote-puolelta

Talous: Suurimmat lisäkulut tulleet sote-puolelta.

Nurmijärven sote-budjetti on ylittinyt tänä vuonna liki 10 miljoonalla. Kuvituskuva. Juha Rika

Riikka Laine

Nurmijärven kunnan tämän vuoden tilinpäätös on kääntymässä 8,5 miljoonaa euroa tavoiteltua heikommaksi. Alun perin talousarvio laadittiin noin 6,9 Me ylijäämäiseksi, mutta tuoreimman osavuosikatsauksen mukaan tilinpäätöksestä on tulossa noin 1,5 Me alijäämäinen.

Kunnanvaltuustolle tänään esiteltävästä osavuosikatsauksesta ilmenee, että muutokseen on vaikuttanut erityisesti koronasta johtuva verotulojen lasku sekä sosiaali- ja terveysmenojen ennakoitua suurempi kasvu. Keusoten sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta talousarvio on ylittymässä reilulla kuudella miljoonalla ja erikoissairaanhoidon ylitys on n. 3,4 Me.

Verotulojen on puolestaan arvioitu laskevan kuluvana vuonna alkuperäisestä talousarviosta 8,5 Me. Verotuloennusteen pudotusta selittää erityisesti koronaan liittyvät rajoitustoimet, palkansaajien lomautukset ja irtisanomiset sekä taloudellisen aktiviteetin yleinen hidastuminen ja epävarmuus.

Positiivista on se, että valtionosuuksia on tänä vuonna tulossa 8,4 Me enemmän kuin alun perin talousarviossa arveltiin. Tästä 6,7 Me selittyy valtion koronatukitoimiin sisältyvällä peruspalvelujen valtionosuuden korotuksella ja noin miljoona euroa veronmaksulykkäysten kompensaatiolla.

Myös kunnan oma palvelutuotanto on toteutunut lähes talousarvion mukaisesti, ja aineiden, tarvikkeiden, tavaroiden sekä muiden toimintakulujen osalta kustannukset ovat toteutuneet jopa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa matalampana.

Sivistys- ja hyvinvointitoimialalla toimintakatteen arvioidaan toteutuvan 1,2 Me alkuperäistä talousarviota parempana ja ympäristötoimialan osalta arvio on noin 0,8 Me talousarviota parempi. Osavuosikatsauksen mukaan sivistyspuolen tulosta selittävät mm. koronan perusteella käyttämättä jäävät määrärahat ja Aleksian laskutuksen pienentyminen poikkeuksellisen kevään vuoksi. Säästöä tulee myös henkilöstökuluista, majoitus- ja ravitsemuspalveluista, kotihoidon tuesta ja asiantuntijapalvelujen ostoista.

Ympäristötoimialalla säästöjä arvioidaan saatavan mm. joukkoliikennekuluista ja henkilöstökuluista täyttämättömien vakanssien vuoksi. Myös viher- ja liikunta-alueiden, katukunnossapidon ja jätehuollon osalta odotetaan 200 000 euron säästöä, jos loppuvuosi ei ole normaalia sateisempi ja keliolosuhteiltaan vaativa. Rakennuslupamaksujen arvioidaan myös toteutuvan noin 80 000 euroa talousarviota parempana.

Lisäkuluja on sen sijaan tulossa Kivenpuiston koulun lisätilasta, Rajamäen lukion väistötilasta, Lepsämän koulun Lintumetsän väistötilasta ja Tornitien päiväkodin väistötilasta noin 255 000 euroa. Loppuvuodesta lisäkustannuksia on tulossa vielä Lidlin tontista johtuvasta kaapelin vetämisestä 30 000 euroa, Metsolan päiväkodin ja Maaniitun koulun kameravalvonnasta yhteensä 25 000 euroa sekä Kivenpuiston koulun lisätilan maapohjien rakennustöistä 90 000 euroa. Myös myynti- ja vuokratuottoja on arvioitu koronaviruksen takia jäävän toteutumatta tai siirtyvän seuraavalle vuodelle yhteensä 400 000 euroa.

Valtuuston on määrä päättää talousarvioon tehtävistä muutoksista tänään.

Kuluvan vuoden talousarviomuutosten lisäksi valtuusto päättää tänään ensi vuoden talousarviosta. Lisää aiheesta viikonlopun Nurmijärven Uutisissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut