Joulupuu rakennetaan taas

Keräykset: Joulupuu-keräyksen "pikkuveli" auttoi koronakeväänä.

Järvenpään seudun Nuorkauppakamari järjestää joulupuu-keräyksen. Arkistokuvassa viime vuodelta Maija Lepola ja Ellen Vikman.
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Joulupuu-keräys alkaa pian, ja myös monet muut tutut joulun ajan keräykset toteutuvat tänäkin vuonna. Korona-aika toi "joulupuun pikkuveljen" jo keväälle, kun Järvenpään seudun Nuorkauppakamari vastasi akuuttiin tarpeeseen Palmunlehvä-keräyksellä.

– Se käynnistettiin ihan yhdessä yössä, ja siihen tuli lähes sata lahjoitusta. Ne toimitettiin perille Järvenpään seurakunnan diakoniatyön kautta, Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Salla Niemelä kertoo.

Joulupuun pikkuveljeksi tuttujen kesken nimetty keräys toteutettiin huhti-toukokuussa, kun korona aiheutti monille ongelmia.

– Nyt tulee taas Joulupuu-keräys. Se alkaa 17 marraskuuta ja päättyy 16. joulukuuta.

Joulupuu-keräykseen osallistutaan hakemalla keräyspaikasta pakettikortti, jossa kerrotaan minkä ikäiselle lapselle tai nuorelle lahja toivotaan, ja onko se menossa tytölle vai pojalle. Lahjan antaja toimittaa sitten hankkimansa lahjan keräyspisteeseen.

– Ne toimitetaan perille yhteistyössä Keusoten kanssa.

 Lahjoituksia on tullut vuosittain noin 800–1000.

Tomi Riipinen

Tähän mennessä varmistuneet keräyspaikat ovat Osuuspankki (Sibeliuksenkatu 17), Järvenpään Kukkakauppa ja Hautaustoimisto (Helsingintie 10), Ratsastuskeskus Aino (Maamiehenkatu 14) ja NouLa (seuran oma keräys).

– Lahjoituksia on tullut vuosittain noin 800–1000, kertoo projektipäällikkö Tomi Riipinen.

– Poikkeuksellisen vuoden jälkeen tänä vuonna on varmasti entistäkin kovempi tarve tämän tyyppisille hyvänmielentempaukselle, sanoo puheenjohtaja Salla Niemelä.

Joulupuu-keräys tuo joulumieltä lapsiperheisiin. Myös ikäihmisiä muistetaan omilla keräyksillä, joista yksi on talkoorenkaan jo perinteinen joululahjaprojekti.

Lahjakeräys järjestetään, jotta kotona asuvat yksinäiset vanhukset, terveyskeskuksessa, Hopeahovissa sekä useassa muussa palvelukodissa asuvat yksinäiset saisivat tänäkin vuonna jouluiloa.

Edellisten vuosien kokemuksella Talkoorenkaan väki on laatinut suuntaa antavan toivelistan, jolle kuuluvat muun muassa kiristämättömät ja konepestävät villasukat, huivit, fleecepeitot, kampaustarvikkeet, suklaa ja muut makeiset sekä hyvin jalassa pysyvät tohvelit.

Muutakin voi lahjoittaa. Pakein päälle pitää muistaa merkitä, mitä se sisältää, onko se tarkoitettu miehelle vai naiselle ja mahdollinen koko, jotta Joulupukki löytää lahjalle varmasti oikean saajan. Itse tehdyt joulukortit terveisineen ovat myös mieluisia ja päätyvätkin usein koristamaan pöytää.

Lahjat voi toimittaa paketoituina 14.12. mennessä joko Talkoorenkaaseen klo 8-15 Aleksis Kiven tie 19 tai mukana Keravan Lindexin myymälään Kauppakeskus Karuselliin.

Oman paikkakunnan ihmisten auttamisesta kiinnostuneet löytävät kanavia myös sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi Keravalla toimii ii vuonna 2015 perustettu Jouluapu-ryhmä, joka on aktiivinen tänäkin vuonna. Lokakuussa julkaistussa päivityksessä kerrotaan, että jouluapu käynnistyy, mutta tarkemmat tiedot tulevat julki vasta marraskuun loppupuolella. silloin on tiedossa, millaisella kokoonpanolla hommaa pyöritetään.

– Eli silmät auki marraskuussa, pestaus päättyy.

Hyvä joulumieli

Valtakunnallinen, lapsiperheitä auttava Hyvä Joulumieli -keräys alkaa jälleen 19. marraskuuta. Keräysvaroilla ilahdutetaan talousvaikeuksia kohdanneita perheitä lahjakorteilla, joilla he voivat hankkia ruokaa joulupöytään. Keräyksen toteuttavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhteistyössä Ylen kanssa.

Tavoitteena on kerätä reilu miljoona euroa. Keräysvaroilla lahjoitetaan 21 000 kappaletta 50 euron arvoisia ruokalahjakortteja talousvaikeuksista kärsiville lapsiperheille.

MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot tekevät yhteistyötä paikallisen sosiaalitoimen, diakoniatyön ja neuvoloiden kanssa perheiden löytämiseksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut