Näiden juhlien jälkeen tulee varmat haukut – Koirien pikkujouluissa jumpataan, uidaan ja herkutellaan

Kuma juhlii pian ensimmäisiä pikkujouluja omistajansa Tiia Ruokolaisen kanssa. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

Keravalaiskoira Kuma on 13-viikkoinen japaninpystykorva. Kaikki on vielä uutta ja ihmeellistä. Parin viikon kuluttua edessä on taas jotakin ennenkokematonta, niin omistaja Tiia Ruokolaiselle kuin pienelle Kumalle. Silloin juhlitaan japaninpystykorvien pikkujouluja.

– Itselleni on tärkeää se, että juhlissa pääsee tapaamaan koiratuttuja. Koronan takia monet tapahtumat on tänä vuonna peruttu, joten kohtaamiset ovat jääneet vähiin, Ruokolainen kertoo.

Kumalle pikkujoulujuhla on hyvä hetki opetella sosiaalisia tilanteita.

– Pennulle on tosi tärkeää päästä näkemään erilaisia ihmisiä ja koiria ja tottua uusiin tilanteisiin.

Samalla selviää, mitä mieltä Kuma on uimisesta, sillä juhlissa on luvassa vesiurheilua eri muodoissa.

– Vanhempi koiramme Panda ei pidä uimisesta lainkaan. Pian näemme, miten Kuma siihen suhtautuu.

Olen saanut paljon uusia ystäviä, kokemuksia ja elämänsisältöä.

Tiia Ruokolainen

Ruokolaisen nelihenkisessä perheessä koirat ovat tärkeä osa arkea ja juhlaa. Jouluna koirat ovat mukana kuten muutkin perheenjäsenet ja lahjoja jaetaan lasten ohella myös koirille. Pöydästä saattaa sujahtaa viipale kalkkunaa Kuman ja Pandan suuhun, mutta muut ihmisten jouluherkut eivät koirille sovi.

– Lahjaksi on luvassa leluja ja koirien omia herkkuja, Ruokolainen kertoo.

Juuri nyt Kuma odottaa innolla pentujen agility-alkeisryhmän harjoitusten alkamista. Kaikkialla on ääniä, valoja, ihmisiä ja erirotuisia koiria. Kuma seuraa tilannetta ensin Ruokolaisen sylissä, mutta kohta rohkeus kasvaa, menojalkaa alkaa vipattaa ja pentu pyristelee sylistä pois. Ruokolaiselle harrastaminen koiran kanssa on tärkeää omaa aikaa.

– Tämä on elämäntapa. Olen saanut paljon uusia ystäviä, kokemuksia ja elämänsisältöä. Onnistumiset ja yhteiset kokemukset koiran kanssa tuovat onnellisuutta elämään.

Harrastus on selvästi mieleinen myös koirille.

– Vanhempi koiramme Panda tunnistaa jo hallin ja alkaa vinkua innoissaan, kuin ajamme pihaan. Sille tulee sellainen hepuli, että jes, nyt pääsee treenaamaan. Se on koirallekin omaa aikaa; omistaja voi keskittyä vain siihen.

Japaninpystykorvien pikkujoulut pidetään Petbros-eläinkylpylässä Nurmijärvellä. Petbros on erikoistunut hoitamaan ja kuntouttamaan kaikenikäisiä koiria.

– Jumppa ja vesiurheilu ovat tärkeitä koirille, jotka harrastavat agilityä tai jotakin muuta fyysistä lajia. Niiden avulla vahvistetaan syvien lihakisa ja tukilihaksia, kertoo paikan omistaja Emma Engman.

Pikkujouluissa koirille on tarjolla jumppaa, vesijuoksua, uintia uittajan kanssa ja omatoimisesti.

– Koirien jumpassa tehdään tasapainotyynyjen päällä erilaisia tukilihaksia vahvistavia liikkeitä ja koordinaatioharjoituksia.

Koirat saavat siis tiukan setin liikunnan iloa, ihmisille on luvassa herkkuja ja jutustelua samanhenkisten harrastajien kanssa.

Emma Engman kertoo, että kylpylässä pidetään säännöllisesti erilaisia ryhmätilaisuuskisa. Koirien pikkujouluistakin on jo usean vuoden kokemus.

Hän osaa odottaa suoraa palautetta juhlien jälkeen.

– Veikkaan, että käy kuten ennenkin, koirilta tulee haukut ja ihmisiltä kehut, Engman nauraa.

Koirien pikkujoulut Järvenpäässä

Lepolan Koirapuistossa Järvenpäässä pidetään koirien pikkujoulut 29.11. klo 14–16. Juhliin ovat tervetulleita kaikki koirien kanssa tai ilman. Koiran Elämää kiska-auto on paikalla. Ostaa voi syötävää, juotavaa ja kirppistavaroita. Tuotto jaetaan lyhentämättömänä Auringonkoirat ry:n ja Rescueyhdistys Kulkurit ry:n kesken.

Juhlat pidetään säävarauksella ja niiden peruuntumisesta ilmoitetaan kaksi tuntia ennen tapahtuman alkua Facebookin Pikkujoulupuistoilua Järvenpäässä 29.11.-20 -tapahtumasivulla.

Tapahtuman järjestää Koiran Elämää, Rescueyhdistys Kulkurit/Rescue Association Hobo Dogs ja Katarina Kaasinen.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut