Seppo on hymyilevä karvakuono, jolla on kymmeniä tuhansia seuraajia somessa – "En ota tileistä mitään paineita"

Petteri Poukka teki shetlanninlammaskoira Seposta somejulkkiksen puolivahingossa. Nyt karvaturrilla on Instagramissa yli 18 000 seuraajaa. Jutta Halminen

Jutta Halminen

Shetlanninlammaskoira Seppo on monille tuttu sosiaalisesta mediasta. 10-vuotias Seppo on ollut julkisuudessa vuodesta 2012 asti, jolloin sen omistaja Petteri Poukka päätti tehdä koiralle oman Facebook-tilin.

– Kaikki lähti spontaanisti, kun Sepolle tehtiin kastrointi ja julkaisin omalla tililläni kuvia siitä. En kuitenkaan halunnut täyttää omaa profiiliani Sepon kuvilla, joten päätin tehdä sille oman tilin, Poukka sanoo.

Aluksi tilillä oli vain yksi seuraaja Poukan lisäksi, mutta ensimmäisen neljän kuukauden jälkeen niitä alkoi tulla lisää. Tällä hetkellä Seppoa seuraa Facebookissa yli 20 500 ihmistä. Instagramissa seuraajia on reilut 18 000.

Poukan Seposta julkaisemien kuvien suosiota saattaa selittää miehen kuvien yhteyteen lisäämät lausahdukset, joita Seppo voisi hänen mukaansa sanoa.

– Lisään kuviin aina hölmön lausahduksen, joka sopii kuvaan. Jos mieleen ei tule mitään, niin en julkaise uutta kuvaa. Joskus keksin helposti hauskoja heittoja, ja silloin julkaisuja tulee enemmän. Toisinaan en meinaa keksiä mitään, mutta en myöskään halua ottaa Sepon tileistä mitään paineita, joten tauot julkaisujen välissä eivät haittaa, Poukka sanoo.

Poukka napsii Seposta kuvia heidän arkensa keskeltä ja jakaa niitä nimenomaan omaksi ilokseen, vaikka tuhannet muutkin näkevät hymyilevän karvakuonon hauskoine lausahduksineen. Seppo tunnistetaan usein kadulla.

Aluksi se oli kiusallista, mutta nyt se on hauska jäänmurtaja.

– Monet pyytävät saada silittää ja haluavat ottaa selfien Sepon kanssa ja kertovat omista koirahaaveistaan.

Sepon tilit ovat vuosien saatossa kasvaneet hurjaa vauhtia, kuten myös koiran suosio. Seposta on tehty lehtijuttuja sekä Poukan itse kirjoittama kirja.

– Se on Sepon elämänkerta, jossa on runsaasti kuvia ja tuttuja lausahduksia sekä kuviin liittyvien hetkien muistelemista Sepon kertomana.

Poukan mukaan Seppo elää julkisuudesta huolimatta tavallista ja onnellista koiran elämää. Myös hauskoja arjen kommelluksia on ollut vuosien varrella paljon. Sepolla on Poukan mukaan yksi kiusallinen fetissi, joka liittyy vedettäviin matkalaukkuihin.

– Aina, kun Seppo näkee matkalaukun, jota joku vetää perässään, sen on pakko päästä nylkyttämään sitä. Aluksi se oli todella kiusallista, mutta nyt se on oikeastaan vain hauska jäänmurtaja, Poukka nauraa.

Seppo on ilahduttanut jo viiden vuoden ajan myös yksinäisiä vanhuksia vanhainkodissa muutaman viikon välein. Poukan mukaan ikäihmiset ovat erittäin otettuja Sepon vierailuista, mutta nyt koronan aikana ne ovat olleet tauolla.

– Toivottavasti pääsemme taas pian piristämään heidän päiväänsä.

Ikäihmisten lisäksi Seppo ilahduttaa myös lapsia jouluna. Perinne on jatkunut jo pitkään, mutta tänä vuonna sekin katkeaa koronan takia.

– Olen toiminut monta vuotta joulupukkina ja Seppo on ollut tonttukoirana mukana. Lapset ovat olleet Seposta ja lahjoistaan enemmän innoissaan kuin pukista, Poukka sanoo.

Poukka pyrkiikin ottamaan Sepon mukaan minne ikinä meneekin. Jos koiraa ei voi ottaa mukaan, Poukkakin jättää menemättä.

– Olemme tiimi ja teemme kaiken yhdessä, joten on luontevaa ottaa Seppo mukaan.

Seppo vapaaehtoistyöntekijänä

Vapaaehtoistyö on Poukan mukaan erittäin tärkeää hänelle ja Sepolle. Poukka tekee vapaaehtoistyötä yksinäisten vanhusten sekä kehitysvammaisten lasten parissa. Seppo on ollut mukana vapaaehtoistyössä viiden vuoden ajan, kun Poukka päätti ottaa koiran mukaan palvelukotiin.

– Ensin kysyin hoitajilta, miltä idea heistä kuulostaa ja se oli enemmän kuin ok. Siitä lähtien Seppo on ollut mukana keräämässä rapsutuksia.

Kun he lähestyvät tuttua palvelukotia, alkaa auton takaosasta kuulua vinkumista, kun Seppo tiedostaa, mihin se on pääsemässä.

– Seppo on noussut palvelukodin supertähdeksi ja tapaa mielellään vanhoja ja yksinäisiä ihmisiä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut