Pohtiva kirjoitus palkittiin

Koulu: Järvenpäästä mukana filosofian päivän kisassa.

Esseetapahtumaan osallistuneita Haarajoen koulun oppilaita opettajineen. Anton Soinne
Jan Pippingsköld

Jan Pippingsköld

Unescon Filosofian päivä oli Haarajoen koululla juhlapäivä: esseekilpailuun osallistunut Anna-Katriina Usvakari kuudennelta luokalta palkittiin hyvästä kirjoituksesta.

Voittaja oli kutsuttu palkintojenjakotilaisuuteen, joka pidettiin koronarajoitusten vuoksi verkossa.

Kisan teemana oli Yksin ja yhdessä. Anna-Katriina Usvakari valitsi aiheen, jossa pääsi pohtimaan miksi tarvitaan yksin olemista.,

– Siitä sai helposti kirjoitettua tekstin. Näitä juttuja kirjoitettiin osittain koulussa ja osittain läksynä kotona.

– Tähän ei mennyt kovin paljon aikaa, vaikka panostin kyllä tähän työhön.

– Kyllähän se tuntui mukavalta, kun ihminen, jota en ollenkaan tuntenut, sanoi, että se on hyvä tarina, Usvakari miettii.

Kirjoitan mielelläni aiheista, joissa voi kuvailla.

Anna-Katariina Usvakari

– Jos tulee jokin tällainen kisa, varmaankin osallistun. Muuten en ole miettinyt tulevaisuutta sen enempää.

– Kirjoitan mielelläni sellaisista aiheista, joissa voi kuvailla. Kuvailen esimerkiksi millainen joku ihminen on.

Kuvailemisen kanssa käsi kädessä kulkee analysoiminen. Usvakari sanookin olevansa sellainen ihminen, joka miettii asioita monelta suunnalta.

Esseetapahtuma antoi tilaisuuden kirjoittaa pohdiskelevia tekstejä. Siihen osallistui Haarajoen koulusta 4–6-luokkalaisia, jotka opiskelevat elämänkatsomustietoa.

– Elämänkatsomustiedon tunneilla käsitellään esimerkiksi moraalia ja etiikkaa ja mietitään asioita, Usvakari sanoo.

– Osa elämänkatsomustiedon opetuksesta voidaan järjestää yhdessä uskonnon kansa, kun käsitellään yhteisiä aiheita, opettaja Laura Manninen kertoo.

– Muilla luokilla on yksi tunti viikossa, mutta kuudennella luokalla kaksi tuntia.

– Opiskelu on aika pohdiskelevaa ja menee yllättävän paljonkin filosofian suuntaan.

Haarajoen koulussa elämänkatsomustiedon valinneita on joka vuosi sen verran, että opetus järjestetään. Nyt että opiskelee 16 oppilasta. Haarajoen koulun koko oppilasmäärä on 278. Kouluissa on luokat 1–6.

– Rehtori Pekka Tukonen esitti ajatuksen esseetapahtumaan osallistumisesta, ja me pidimme sitä hyvänä ideana. 4-6 luokkien oppilaista melkein kaikki kirjoittivat esseet, opettaja Harri Hemminki kertoo. Palkinnot jaettiin Unescon julistamana Filosofian päivänä, joka oli torstaina. Yhteisen verkkotilaisuuden ohjelmassa oli peruskoulun palkitsemisten lisäksi kansainvälisen lukiolaisille suunnatun filosofia-esseekilpailun Baltic Sea Philosophy Essay Eventin palkintojenjako, filosofian olympialaisten valmennusjoukkueen julkistaminen ja puheita.

Esseetapahtumaan osallistumien on Harri Hemmingin mielestä hyvää harjoitusta pohdiskelevien tekstien kirjoittamiseen.

– Niitä kirjoitetaan ylemmillä luokilla enemmän.

Filosofian päivää on vietetty vuodesta 2002, ja sen tarkoituksena on kunnioittaa filosofista perintöä ja kiinnittää siihen huomiota.

Esseekilpailun järjestävät Feto ry ja Suomen Filosofinen yhdistys- Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat Feto ry pyrkii

tukemaan näiden aineiden opettajia, kehittämään aineiden opetusta sekä vahvistamaan niiden asemaa peruskouluissa ja lukioissa.

Filosofian päivä

Kansainvälinen filosofian päivä on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon filosofialle omistama vuosipäivä, jota vietetään aina marraskuun kolmantena torstaina. Unesco aloitti perinteen 21. marraskuuta 2002, jolloin päivää vietettiin ensimmäisen kerran.

Suomessa Unesco-kouluverkko, Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ry (Feto) ja Suomen filosofinen yhdistys (SFY) ovat järjestäneet filosofian päivänä esseekilpailun.

Teemapäivän tavoitteena on rohkaista esimerkiksi oppilaitoksia ja muita filosofisista kysymyksistä kiinnostuneita tahoja järjestämään mahdollisuuksia dialogiin, väittelyyn, työpajoihin ja esityksiin filosofiasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut