Keravalla maskihässäkkä maanantaina – ensin niitä ei yläkoululla tarvittu, sitten tarvittiinkin

Tanja-Elina Niemi

Keravan kaupunki on nyt samoilla linjoilla kuin Keusote-kunnat maskin käytöstä yläkouluilla.

Keravan linjaus tuli koteihin tiedoksi vasta maanantaina Wilma-viestin välityksellä.

Kun muut kunnat ohjeistivat jo perjantaina, että maskit pitää olla yläkoulussa viikon alkaessa, niin Keravalta tuli vielä maanantaiaamuna kello 8.18. ainakin Kurkelan koulun oppilaiden vanhemmille Wilma-viestiä, jossa kerrottiin, että maskia ei tarvitse olla toistaiseksi. Sitten kello 11.30 tuli tieto, että maskit otetaan käyttöön Keravallakin.

Miksi Kerava ei jo perjantaina antanut muiden kuntien tavoin maskilinjausta?

Perusopetusjohtaja Terhi Nissinen vastaa, että kaupunginjohtaja Kirsi Ronnun koolle kutsuma kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu päivittäin:

– Tämä valmiusjohtoryhmä teki tästä päätöksen tämän aamun 23.11. kokouksessaan. Yleisesti tämä noudattaa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän viime viikon linjauksia, sanoo Nissinen.

Kasvatuksen ja opetuksen toimialalta valmiusryhmässä on jäsenenä toimialajohtaja Tiina Larsson, mutta häntä toimitus ei maanantaina tavoittanut.

KERAVAN ohjeet ovat, että yhtenäiskoulujen 7–9 luokka-asteiden oppilaiden suositellaan käyttävän kasvomaskia koko koulupäivän ajan ja koulukuljetuksissa. Koko perusopetuksen henkilökunnan (vuosiluokat 1–10) suositellaan edelleen käyttävän kasvomaskia. Jatkossa myös varhaiskasvatuksen henkilöstön suositellaan käyttävän kasvomaskia työpäivän aikana.

7–9 luokkien oppilaat saavat kasvomaskit käyttöön kouluilta, joissa oppilaat myös opastetaan kasvomaskin käyttöön liittyviin toimintatapoihin. Halutessaan oppilaat saavat käyttää myös omia maskeja.

Keravan viestintä tarkensi maskiasiaa tiistaina seuraavasti:

"Perjantai-iltapäivänä 20.11.2020 koronavirustartuntojen paikallinen esiintyvyys oli Keravalla edelleen samalla tasolla kuin aiempien kahden kuukauden aikana, kun naapurissa Vantaalla ilmaantuvuus oli noin viisinkertainen. Myös Keusoten alueella esiintyvyys oli kaksinkertainen Keravaan verrattuna.

Epidemiatilanteen huomioon ottaen päätös yläkoulujen maskisuosituksesta olisi tehty maanantain 23.11. valmiusjohtoryhmässä. Myöhemmin perjantai-illan aikana tuli kuitenkin tietoon uusia tapauksia Keravalla, mikä nosti ilmaantuvuutta ja muutti tilannetta. Valmiusjohtoryhmän linjaukset perustuvat jatkuvaan epidemiatilanteen arviointiin ja päätökset tehdään aina kokonaiskuvaa arvioiden.

Keravalla on syksyn aikana todettu 2 koronavirustartuntaa yläkouluikäisellä. Näihin liittyen ei ole todettu yhtäkään jatkotartuntaa kouluissa. Koko epidemian aikana on todettu yhteensä 3 tartuntaa yläkouluikäisellä. Tilanteeseen ei ole tullut muutoksia viime päivinä.

Maanantaina valmiusjohtoryhmässä päätettiin, että Kerava ottaa käyttöön pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen) maskisuositukset yläkoulun oppilaille sekä varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Perusopetuksen henkilöstöä sekä toisen asteen oppilaitosten henkilöstöä ja opiskelijoita koskeva maskisuositus on otettu käyttöön jo aiemmin."

KEUSOTE suosittaa kasvomaskin käyttöä yläkoulun oppilaille 23.11. alkaen toistaiseksi.

Tiedotteessaan Keusote kertoo, että kunnat tulevat tarjoamaan kasvomaskit oppilaille mahdollisimman pian. Sitä ennen huoltajia pyydetään hankkimaan oppilaille maskit. Vähävaraisille Keusote ja kunnat jakavat maskeja.

Jäsenkunnista esimerkiksi Tuusula toimitti maskeja yläkouluille maanantain aikana ja niiden käyttö aloitettiin.

Sivistysjohtaja Virpi Lehmusvaara kertoo, että Tuusulan kunta antaa jokaiselle yläkoulun oppilaalle viisi kangasmaskia. Lisäksi kouluilla on käytössä kertakäyttömaskeja sekä henkilökunnalle että oppilaille.

Juttua päivitetty 24.11. klo 14: tekstiin lisätty Keravan viestinnältä tullut lisätieto maskikeskusteluun.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut