Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tarkkana jouluostoksilla: Väärä lelu voi aiheuttaa vauvalle jopa hengenvaaran – Näistä leluista Tukes löysi vaaroja

Joululahjaostoksilla on syytä olla tarkkana, jos lahjan saaja on alle 3-vuotias. Vääränlaisen lelun ostaminen voi olla vauvalle tai taaperolle jopa hengenvaarallinen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että alle 3-vuotias voi tukehtua isommille lapsille myytäviin leluihin tai niistä irtoaviin osiin.

Tukes on tänä vuonna testannut alle 3-vuotiaiden leluja, joita virasto hankki sekä kotimaisista kaupoista että ulkomailta. Lelut testautettiin Tullilaboratoriossa.

23 tutkitusta lelusta vain 11 oli täysin kunnossa. Kaksi lelua poistettiin markkinoilta ja toisessa tapauksessa maahantuoja velvoitettiin keräämään lelu pois myös kuluttajilta. Kahdesta lelusta myyjää ja valmistajaa kehotettiin korjaamaan puutteet.

Eniten puutteita löytyi ulkomailta ostetuista leluista. Tukesin toimivalta ei ulotu ulkomaille, mutta myös ulkomaiset verkkokauppa-alustat poistivat vaarallisiksi todettujen tuotteiden myyntisivut käytöstä.

– Kuluttajan on hyvä tietää, että viranomainen ei testaa tuotteita ennakkoon, vaan valvonta on riskiperusteista ja pistokokeenomaista. Tuotteiden turvallisuudesta vastuussa ovat valmistaja, maahantuoja ja jakelija, sanoo tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Kuluttaja ostaa EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tuotteita aina omalla vastuulla.

Ylitarkastaja Anja Merenkivi, Tukes

– Kuluttaja ostaa EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tuotteita aina omalla vastuulla. Niissä myytävät tuotteet eivät välttämättä ole EU-lainsäädännön mukaisia.

Testatuista leluista Tukes totesi vaaralliseksi nämä:

Lasten ksylofoni, josta irtosi tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia ja jossa oli liikaa lyijyä. Tuote poistettiin markkinoilta ja vedettiin takaisin.

Leikkimatto, jonka lelun saumat aukeavat helposti ja vauva saa vanua käsiin ja suuhun. Tuotenimi Britton Big Owl. Tuote poistettiin markkinoilta.

Lasten soittimet (Chicken Shake -rytmimunat). Lelu on tarkoitettu isommille lapsille, mutta sitä oli myyty lelukaupan vauvaleluosastolla. Soitin voi muotonsa vuoksi aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaran.

Ulkomaisista verkkokaupoista hankituista leluista Tukes löysi seuraavanlaisia ongelmia:

Nallessa oli pieniä irtoavia osia, kuristumisvaaraa aiheuttava pitkä johto, liian helposti avautuva paristokotelo ja liikaa lyijyä juotoksissa.

Leikkikamerasta irtosi pieniä osia ja siinä oli pitkä kuristumisvaaraa aiheuttava nauha.

Nallepelissä ja kalapelissä oli pieniä osia, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua. Leluja kuitenkin markkinoitiin soveltuvaksi alle 3-vuotiaalle tekstien ja kuvien avulla.

Kahdesta helistimestä irtosi pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Lisäksi lelujen varret voivat aiheuttaa vaaraa, jos lapsi työntää lelun osan syvälle suuhun.

Vauvan tai taaperon leluissa yleisin vaara on Anja Merenkiven mukaan tukehtumisvaara joko pienten irtoavien osien tai lelun muodon vuoksi.

– Myös lelujen pitkät nauhat tai pakkauksen materiaali saattavat aiheuttaa vaaraa. Vaarallista on myös, jos lelun paristoon pääsee helposti käsiksi tai jos lelusta löytyy liikaa haitallisia kemikaaleja, kuten lyijyä, Merenkivi sanoo tiedotteessa.

Alle 3-vuotiaiden lelujen pitää kestää heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.

Lisätietoa: Tukesin lelunostajan muistilista.