Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asumisen kallistuminen huolettaa vuokralaisten edunvalvojaa – "Sijoittajien näkökulma vaikuttaa liikaa"

Pienituloisilla kotitalouksilla asuminen lohkaisee tuloista kohtuuttoman paljon, katsoo vuokralaisten edunvalvoja Vuokralaiset ry.

Osaksi asumisen kuluja nähdään autonkin tarve, sillä harva pieni- ja keskituloinen pystyy asumaan lähellä työpaikkoja.

Ympäristöministeriön Turun yliopistolla teettämässä raportissa todetaan, että liki puolet pienituloisista kotitalouksista käytti vuonna 2018 yli 40 prosenttia tuloista asumiseen.

– Raportin mukaan suomalaiset ovat myös muiden maiden asukkaita enemmän huolissaan asumisen hinnasta. Se ei ole ihme, sillä Suomessa asumisen kuluihin vaikuttavat monet tekijät selittävät huolta, toteaa Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita tiedotteessa.

Kohtuulliseksi asumiskuluksi katsottiin menneinä vuosikymmeninä 25 prosenttia käytössä olevista tuloista.

– Kun vielä muistetaan, että elinkustannukset olivat aikaisemmin pienemmät, yli 40 prosentin osuus on törkeän kohtuuton, Viita sanoo.

Hänen mukaansa nyt tarvitaan painavia tekoja asumiskulujen pienentämiseksi.

– Esimerkiksi vuokrasääntelystä täytyy vakavasti keskustella ja kääntää huomio asumisen perusoikeuteen. Nyt vaikuttaa liikaa sijoittajien näkökulma.

Vuokralaiset ry lisäisi merkittävästi ARA-asuntojen tuotantoa, koska sitä kautta markkinoille tulee riittävästi kohtuuhintaisia asuntoja. Edunvalvoja katsoo markkinoiden osoittaneen vapaarahoitteisen tuotannon hiipuvan heti, kun hinta lähtee laskuun.

Pieni- ja keskituloisilla on Anne Viidan mukaan yhä harvemmin mahdollisuus asua suosituilla alueilla lähellä työpaikkoja ja kaupunkien keskustoja.

– Eli heillä auton tarve korostuu ja se myös mielletään osaksi asumiskulua. Toisaalta auton hankinta- ja ylläpitokulut ovat heille suhteellisesti huomattavasti suuremmat kuin isotuloisille ja aiheuttaa siksi myös suurempaa taloudellista huolta.

Korona-aika on selkeästi myös lisännyt yksityisautoilun tarvetta.

Vuokralaiset ry laskee asumiskuluihin myös kotien tietoliikenneyhteydet. Yhä useammassa vuokratalossa asukasviestintä ja asumisen palvelut hoidetaan verkossa.

– Erityisesti lapsiperheissä kulut voivat olla isot, kun kaikille hankitaan omat laitteet. Se on kuitenkin keskeinen osa modernia suomalaista elämää, joten tietoliikennekulut täytyy lukea mukaan myös asumiseen, toteaa Viita.

Rakentaminenkin maksaa enemmän kylmien säiden takia. Vuokralaisia huolettaa myös tulevat kulut esimerkiksi vähähiilisyyden edistämiseksi.

– Vähähiilisyyden tavoite on ilman muuta tärkeä, mutta ovatko kaikki toimenpiteet todella perusteltuja. Voidaanko esimerkiksi olla varmoja, että sähköautoille on tarpeen tehdä uudistuotannossa varauksia vai voiko esimerkiksi kaasuautoilu olla tulevaisuudessa suositumpaa, huomauttaa Viita.