Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravalainen suunnitteli esiintymisvaatemalliston ja tutki asujen ekologisuutta

Muoti: Nuori suunnittelija haluaa yhdistää taidetta ja arkipukeutumista.

– Pukeutumisella voi olla todella paljon merkitystä mielialalle ja itsevarmuudelle. Minä ainakin boostaan itsevarmuuttani ja tuon esiin persoonaani pukeutumisessani, keravalainen Inka Tikkinen sanoo.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän on opiskellut ensin vaatetusalan artesaaniksi ja sen jälkeen vaate- ja muotisuunnittelijaksi.

– Olen suunnittelijana aika erilainen kuin omassa pukeutumisessani. Omat vaatteeni ovat enemmän hillittyjä, ja käytän niissä yksityiskohtia, kuten korvakoruja tai asusteita antamassa persoonallisuutta. Suunnittelemani vaatteet ovat sitten värikkäämpiä ja kokeilevampia, Inka Tikkinen analysoi.

Erilaisille persoonallisuuksille löytyy kyllä oman oloisia vaatteita, hän uskoo. Ala on monipuolinen ja erilaisia tuotteita paljon.

– Ehkä sellainen ihminen, joka ei ole kiinnostunut trendeistä, voi kokea, ettei vaatekauppojen vaihtuvista trendeistä löydy hänelle oman näköisiä vaatteita. Mutta tarjontaa on kyllä paljon.

– Jos ei löydä valmista, toivon, että voi kääntyä jonkun suunnittelijan puoleen. Tietysti kaikilla ei ole mahdollisuutta siihen, että joku suunnittelee oman vaatekaapin sisällön.

Pukeutuminen vaikuttaa itsevarmuuteen.

Inka Tikkinen

Tikkisen suunnittelemia vaatteita pääsi näkemään Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneiden opiskelijoiden muotinäytöksessä, joka tänä vuonna järjestettiin kokonaan virtuaalisesti.

– Valmistuneet opiskelijat ovat joka vuosi järjestäneet Koe-nimisen muotinäytöksen. Tänä vuonna sitä jouduttiin ensin siirtämään koronan takia. Tarkoitus oli pitää perinteinen muotinäytös, mutta sitten totesimme, että emme ota riskiä koronan leviämisestä ja järjestimme näytöksen videolla, Inka Tikkinen kertoo.

– Näytös oli hyvin monipuolinen, siinä oli mukana erilaisia suunnittelijoita, hän kuvaa.

Tikkinen itse toi näytökseen esiintymisvaatemalliston.

– Lopputyössäni tutkin, miten esiintymisasuista, joita käytetään vähän, voisi saada järkevämpiä. Vertailin biohajoavia materiaaleja ja kierrätettäviä materiaaleja, ja siinä syntyy esiintymisvaatemallisto.

Nyt, kun vaate- ja muotisuunnittelijan opinnot ovat takana, Inka Tikkinen miettii seuraavaa siirtoa.

– Voisin työllistyä yrittäjänä tai sitten suunnittelijana vaatetusalan yrityksessä, hän miettii.

Tikkistä kiinnostaa nyt taiteen ja muodin yhteys. Hän haluaisi tuoda taiteellisia elementtejä arkipukeutumiseen.

– Olen kiinnostunut tekemään korvakoruja, ja se voi olla yksi tapa korostaa arkipukeutumista.

Inka Tikkinen on monien nuorten suunnittelijoiden tavoin kiinnostunut vaatteiden ympäristökuormituksesta ja sen vähentämisestä.

– Iso ongelma on, että ala on saastuttava ja ympäristöä kuormittava. On myös työntekijöiden oloihin liittyviä ongelmia.

– Kankaiden alkuperää on vaikea määrittää, kun ne tulevat niin monen mutkan kautta.

Tikkinen sanoo kuitenkin, että tilannetta voidaan parantaa. Pienet toimijat pystyvät muuttamaan ketterästi prosessejaan ja toimintatapojaan.

– Monet materiaalit ovat sellaisia, että niitä voidaan kierrättää. Se osataan, mutta kierrättäminen uudeksi kuiduksi on vielä pientä. Sille ei oikein ole markkinaa.

– Toivottavasti asiat kehittyvät.