Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan alalta oman yrityksen perustajaksi

Yritys: Annika Damsten aloittaa tammikuussa kotipalveluyrittäjänä.

–Olen iloinen, positiivinen ja haluan aina katsoa eteenpäin, en taaksepäin.

Näin itseään kuvaa Pornaisissa asuva Annika Damsten, joka on nyt uuden kynnyksellä. Hän aloittaa tammikuun alussa kotipalveluyrityksen, joka toimii Keski-Uudellamaalla, Sipoossa ja Porvoossa.

– Autan kotona sisä- ja ulkotöissä, mitä vain asiakas haluaa teettää. Siivoan, pesen ikkunat, laitan ruokaa, voin ulkoiluttaa koiran, hoitaa lapsia, käydä asiakkaan kanssa lääkärissä tai ostoksilla.

– Aluissa varmaan eniten on siivousta, mutta kun tulen asiakkaiden kanssa tutuksi ja he näkevät mitä osaan ja puhumme asioista, niin voin tehdä monenlaisia töitä.

Yritys aloittaa toimintansa tammikuun alussa, mutta yhteydenottoja on jo tullut. Annika Damsten sanoo, että asiakkaat voivat olla ikäihmisiä, mutta myös nuorempia ja lapsiperheitä. Palveluseteliasiakkaat ovat yksi ryhmä.

– Olen käynyt keskusteluja kuntien ja Keusoten kanssa.

Olen positiivinen ja haluan katsoa eteenpäin.

Annika Damsten

Yritystoiminnan valmisteluihin on liittynyt myös paljon paperityötä, muun muassa erilaisten dokumenttien toimittamista kunnille.

– He ovat kertoneet, mitä tarvitaan.

Kun Annika Damsten kertoo yritysideansa syntymisestä, puheessa kuuluu se positiivisuus ja eteenpäin katsominen, jota hän kuvaa itsellään olevan.

– Ja suomalainen sisu ja hollantilainen sisu.

Damsten on syntynyt Suomessa, mutta asunut pitkään Hollannissa.

– Äitini ja isäni ovat suomalaisia, mutta isän perhe puhuu ruotsia, joten osaan ruotsiakin. Se on tällä alueella tarpeen, hän sanoo.

Damsten työskenteli pitkään Hollannissa, kunnes tuli vuonna 2015 Suomeen. Työnantaja oli hollantilainen yritys, jossa hän työskenteli kaupallisissa johtotehtävissä.

– Sitten tulli korona, ja se työ loppui. Aloin mieti mitä sitten haluan tehdä.

– Kesällä olin koiran kanssa soutelemassa, kun naapuri vinkkasi luokseen, ja siinä kahvilla juteltiin näistä asioista. Kerroin, että haluaisin tällaisen yrityksen.

Yksi asia johti toiseen, Damsten sai alan yrittäjän yhteystiedot ja alkoi keskustelut hänen kanssaan. Ajatus oman yrityksen perustamisesta vahvistui.

– Nyt on sopiva aika aloittaa uutta.

Damstenin tausta näkyy muun muassa hänen kielitaidossaan: suomen ja ruotsin lisäksi hän puhuu englantia, saksaa, ranskaa ja tietysti hollantia. Hollantia ei Suomessa juuri kadulla kuule, mutta Damstenin mukaan Uudellamaalla kyllä asuu paljon hollantilaisia.

– He puhuvat yleensä englantia ja sanovat myös, että haluavat oppia suomea. Sanon siihen, että onnea vaan, se on vaikeaa.

– Monet hollantilaiset miehet ovat tulleet Suomeen koska ovat rakastuneet suomalaiseen naiseen. Myös työn takia on tullut moni.

Muuttoliike on kulkenut myös toiseen suuntaan, ja Hollannissa asuu melko paljon suomalaisia.

– Olen ollut täällä yhteydessä Suomi-Hollanti-yhdistykseen yritystä valmistellessani, ja he haluavat haastatella minua, Annika Damsten kertoo.