Koronavirus vei 26-vuotiaan Albion Zogianin kahdeksi viikoksi sairaalaan – "Kaikilla muilla oli lievänä"

Albi Zogiani kertoo, ettei yksikään muu työntekijä sairastunut koronaan, vaikka useammat altistuivatkin koronavirukselle. Sauvo Jylhä

Tero Vähämäki

– Yllätti, kuinka ovela se on. Ei oikeasti huomannut, että se on tarttunut, ja että tartutat muihin. Niin lievät oireet alussa, ettei edes uskoisi.

Elettiin heinäkuun loppua, ja keväällä Suomeen saapunut koronaepidemia oli rauhoittunut hetkeksi. Päivittäisten tartuntatapausten määrän pystyi laskemaan kahden käden sormilla.

Sulan Automaalaamoa Tuusulassa pyörittävää Albion Zogiania yskitti hieman, mikä ei ole poikkeuksellista teollisuushalleissa.

Seuraavana päivänä olo muuttui tukalammaksi, ja Zogiani päätti lähteä kotiin THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Kotona olo pahenikin huomattavasti. Tässä vaiheessa jo epäilin koronaa, Zogiani sanoo.

Lopulta Zogianin olo äityi niin pahaksi, että hänet otettiin sairaalaan tarkkailuun.

Kuule, kyllä se on korona.

– Peijaksessa hoitajat sanoivat, että tehdään pikatesti, mutta olisi kuin lottovoitto, jos kyseessä olisi korona. Tapauksia oli niin vähän ja vielä flunssakausikin menossa, Zogiani muistelee.

Parin tunnin päästä hoitaja huikkasi oven välistä.

– Kuule, kyllä se on korona.

Koronaviruksen aiheuttama tauti on nuorille tutkimusten mukaan usein varsin kevyt, tai ainakin maltillinen. 26-vuotiaan Zogianinkin oireet alkuun helpottivat kipulääkityksellä. Tauti sekä mies vetivät hetken henkeä, mutta viikon päästä alkoivat hengitysoireet.

Lopulta – yhden lyhyen terveysasemavisiitin jälkeen – hänen olonsa paheni niin, että ambulanssi oli pakko tilata ovelle. Zogiani kertoo, ettei pystynyt puhumaan ilman yskäkohtausta. Ambulanssi oli tilattava tekstiviestitse.

– Koronasairaalassa kävelin itse sänkyyn asti. Siitä noin neljään päivään en päässytkään liikkumaan, en edes istuma-asentoon. Olin vain happiviikset päässä, enkä oikein voinut syödä tai juodakaan.

Zogiani muistaa, että lääkärit puhuivat myös teho-osastolle siirtämisestä.

– Kerroin pelkääväni niin paljon tilannetta, että vain kuolema pyörisi mielessä, jos minut siirrettäisiin sinne.

Neljän päivän päästä hoito alkoi Zogianin mukaan purra ja olo helpottua, kun siihen asti oli ollut pelkkää alamäkeä.

Tauti jäi kuitenkin vielä piinaamaan. Kuiva yskä jatkui muutaman viikon sairaalajakson jälkeen ja maku- sekä hajuaisti puuttuivat vielä lähes kaksi kuukautta tartunnan jälkeen.

Hän joutui lisäksi lääkitsemään itseään verenohennuslääkkeellä vielä kuukauden sairaalasta päästyään.

– Siihen piikkiin en tottunut yhtään.

Zogiani kiittää koronasairaalan henkilöstöä, jonka hoito oli hänen mukaansa ensiluokkaista.

Kiitoksena tästä hän tilasi kakun, joka oli leivottu lääkärintakin näköiseksi.

– He ilahtuivat siitä kuulemma kovasti.

Zogiani kertoo, että pahinta sairastamisessa oli – huonon olon lisäksi – huoli muista, joihin tauti on saattanut tarttua. Altistuneita hän laskee olleen noin 60. Mukana altistuneissa oli oma perhe, eli vaimo ja pieni poika, jotka kuitenkin välttyivät taudilta Zogianin eristäydyttyä yläkertaan.

– Sen sijaan kaksi veljeäni, veljen vaimo sekä kaksi sukulaistani sai tartunnan. Kaikilla muilla oli lievänä, osalla oli kuumetta mutta meni sitten ohi parissa päivässä. Vanhempani kuuluvat riskiryhmään ja he altistuivat ensin minulle ja sitten vuoronperään veljilleni, Zogiani kertoo ja ihmettelee, miten tauti voi olla niin erilainen jokaisella.

Zogianin sairaus vaikutti myös suoraan hänen omistamaan yritykseensä. Työntekijät joutuivat karanteeniin, mutta maalaamoon saatiin yksi ulkopuolinen tekemään työt loppuun tilojen siivouksen ja desinfioinnin jälkeen.

Tulevista töistä osa kuitenkin peruttiin ja osa siirrettiin myöhemmäksi.

– Firma kärsi myös sen verran, että karanteeninkin jälkeen osa pelkäsi olla tekemisissä meidän kanssa. Se on aika normaalia, koska itsekkään en uskaltanut nähdä pariin kuukauteen kaveria, jolla oli ollut korona keväällä.

Talous on talven mittaan lähtenyt elpymään, mutta se ei ole Zogianille pääasia.

– Firma kärsi paljon, mutta se ei ole verrattavissa kuitenkaan terveyteen. Koronasta kerroin heti kaikille ja laitoin tiedon Facebookiinkin siltä varalta, että olisin unohtanut soittaa jollekin, jonka olin nähnyt.

Apua myös muille

Albion Zogiani kertoo osallistuneensa terveeksi tultuaan kaikkiin THL:n testeihin vapaaehtoisesti.

Lokakuun lopussa hän sai huojentuvia uutisia: vasta-aineiden tasot olivat edelleen korkealla. Tällä hetkellä tutkitaan, soveltuisiko hänen veriplasmansa käytettäväksi muiden vakavasti sairastuneiden hoitoon. Tutkimukset veriplasman hyödyllisyydestä ovat yhä kesken.

Zogiani kertoo myös seuranneensa tyytyväisenä maskien yleistymistä.

– Ja olen jakanut itsekin asiakkaille maskipaketteja mukaan.

Hän muistuttaa, että tauti voi iskeä kehen tahansa.

– Rajoitin kontakteja, käytin maskia ja jopa kumihanskoja, mutta silti se tarttui.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut