Minna Arosara tekee jouluruokaa 150 vähävaraiselle – "Moni on hämmästellyt sitä, että vähävaraisuutta ei ole tarvinnut todistella"

Kokkiopiskelija Minna Arosara ideoi ja toteuttaa jouluruokien valmistuksen ja jakelun taloudellisesti tiukilla oleville. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

Kun järvenpääläisellä Minna Arosaralla oli elämässä vaikeaa, hän sai apua. Joku antoi uuteen kotiin sohvan, toinen keittiönpöydän. Hän ei ole unohtanut, miten tärkeää muiden apu tiukoilla hetkillä oli.

Nyt hän haluaa itse auttaa. Arosara on tehnyt kotonaan ruokia niin suurina annoksina, että niistä on riittänyt tarvitsijoille. Joulun alla hän on hieman suuremman projektin edessä: Arosara tekee jouluruoat 150 vähävaraiselle henkilölle.

– Kun minulla nyt on mahdollisuus saada ammattikeittiö käyttöön, niin ajattelin, että miksipäs ei.

Arosara opiskelee Keudassa kokiksi. Juuri nyt hänellä on menossa työssäoppimisjakso järvenpääläisessä ravintola Huvilassa, jonka omistaja on luvannut keittiön käyttöön jouluruokien tekoa varten. Raaka-aineet tulevat lahjoituksina eri paikoista.

– Porvoolainen lihakauppa Herek Ab antaa sata kiloa kinkkua ja yksityisiltä ihmisiltä tulee paljon erilaisia raaka-aineita. Pajalan K-Supermarketin kauppias Karri Himberg on luvannut lahjoittaa kaiken sen, mikä jää puuttumaan, Arosara iloitsee.

Arosara aikoo valmistaa lanttu-, porkkana- ja perunalaatikkoa sekä rosollia ja lihapullia.

Moni on hämmästellyt sitä, että vähävaraisuutta ei ole tarvinnut todistella.

– Kinkkua riittää muutamalle kymmenelle, joten muut saavat lihapullia. Lihapullat löytyvät nykyään jo aika monen joulupöydästä. Yksi syy siihen on varmasti se, että niiden valmistus tulee kinkkua edullisemmaksi.

Porkkanoita, lanttua ja perunoita menee kutakin 15–20 kiloa. Lihapullia varten tarvitaan jauhelihaa 30 kiloa.

– Minulle on hämmästelty jauhelihan määrää, mutta siitä tulee neljä kappaletta 50 gramman lihapullia per henkilö.

Ruoat jaetaan 20. joulukuuta. Arosara ryhtyy puuhaan edellisenä yönä. Hän laski yhdessä ravintola Huvilan keittiömestarin ja omistajan kanssa, paljonko aikaa valmistus kokonaisuudessaan vie. Ruoat ovat valmiina jaettavaksi seuraavana päivänä kello kolme. Tuntikausien urakka ei säikäytä.

– Sain sovittua opettajan kanssa, että tämä on samalla juhla- ja tilauspalveluiden opinnäytetyöni, kokkiopiskelija kertoo, vaikka olisi ryhtynyt puuhaan ilman sitäkin.

Avuksi keittiöön tulee pari opiskelijaa Keudasta, yksi opiskelija Perhosta ja yksityishenkilö Tuusulasta.

Tällä hetkellä avunsaajiksi on ilmoittautunut reilu 100 ihmistä. Arosara sanoo, että ihmiset ovat soittaessaan olleet todella kiitollisia.

– Moni on hämmästellyt sitä, että vähävaraisuutta ei ole tarvinnut todistella. Olen sanonut, että luotan ihmisen sanaan, kun hän kertoo tarvitsevansa apua. En minä ole mikään Kela tai muu viranomainen, jolle täytyy todistella mitään.

Ruoat jaetaan vain etukäteen varauksen tehneille. Avoimessa jaossa riskinä olisi se, että paikalle tulisi satoja ihmisiä, ja osa jäisi ilman. Ruokakassin saa, kunhan nimi löytyy listasta.

– Perheet saavat ruokaa sen mukaan, montako henkilöä perheeseen kuuluu.

Jos sinulla on vaikea tilanne ja tarvitset apua, jouluruokia on varattavissa vielä vajaat 40 annosta. Voit olla yhteydessä Minna Arosaraan Facebookin Messengerin kautta tai sähköpostilla minnanokkala@hotmail.com.

”Sain apua kun tarvitsin”

Järvenpääläinen Minna Arosara viettää joulua rauhallisesti kotona jo aikuisen poikansa kanssa. Hän tietää, millainen on joulu silloin, kun rahaa ei ole.

– Minulla on ollut monta todella tiukkaa joulua. Menetin esikoiseni eräänä jouluaattona. Olen saanut apua ruokana ja lahjoina lapsille. Olen avusta valtavan kiitollinen, ja nyt kun siihen on mahdollisuus, haluan auttaa itse.

Arosara haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että auttamiseen ei aina tarvita rahaa.

– Ei minullakaan ole rahaa, mutta sen sijaan annan työtunteja. Tartuin luuriin ja aloin soitella mahdollisille lahjoittajille ja nyt teen näistä lahjoituksista ruuat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut