Katso tuore video! – kansainvälisesti menestyneet muusikot soittavat Sibelius-Keravaa maailmankartalle

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian soittamassa Mattilan talon pelloilla Keravalla. Sibelius perheineen asui taustalla näkyvässä talossa. Mika Kirsti

Jouko Tuomas-Kettunen

Jean Sibeliuksen Keravan-aika valottuu pala palalta yhä kirkkaammaksi.

Syksyllä Keravan tulevien asuntomessualueen keskusaukio päätettiin nimetä Finlandia-aukioksi.

Nyt säveltäjämestarin vähemmän tunnettua elämänvaihetta ja sävellystyön alkuaikaa väläytetään musiikkivideolla, joka julkaistaan tänään tiistaina.

Keravalla kuvatulla videolla esiintyvät sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian, jotka ovat tehneet kansainvälistä Sibelius-työtä jo vuosikausia.

Videolla kuullaan kappale Lastu lainehilla, jota Sibelius sävelsi Ilmari Kiannon runoon Keravan vuosiensa aikana 1899–1902, jolloin hän myös viimeisteli ensimmäisen sinfoniansa.

Video tuo esiin Sibeliuksen inspiraation lähteitä, luontoa ja maaseudun rauhaa.

Videon on ohjannut ja kuvannut Pekka Varonen, joka on myös äänittänyt sen musiikin.

Video on toteutettu yhteistyössä Keravan kaupungin kanssa, kertoo viestintätoimisto Helsinki Calling tiedotteessaan.

Musiikkivideo on kuvattu Mattilan tilan pellolla ja Keravan kartanon ympäristössä tämän vuoden lokakuussa. Videolla vilahtaa myös kivisilta.

Keravan vaiherikasta historiaa videolla edustaa Olof Ottelinin suunnittelema Keravan Puusepäntehtaan Status-tuoli.

Sibelius halusi työskennellä maaseudun rauhassa ja muutti sen vuoksi Keravalle vuonna 1899 Mimmi Lundgrenin vuokraamaan huvilaan.

Vuosina 1899–1902 hän asui perheineen Mattilan talossa.

Kyseisenä aikana Sibeliukset matkustelivat paljon, mutta nauttivat myös maaseudun rauhasta, mistä kertoo se, että he alkoivat rakennuttaa Ainolaa Tuusulaan vuonna 1903.

Sibeliuksen tunnetuin Keravan-ajan sävellys on perimätiedon mukaan Mattilan talon aitassa syntynyt Finlandia, joka alun perin esiintyi orkesterille sävelletyssä sävelrunossa nimellä Suomi herää, Helsinki Calling kertoo tiedotteessaan.

Mattilan talossa Sibelius myös uusi ensimmäisen sinfoniansa ja viimeisteli toisen sinfonian sekä Tulen synty -sävellyksen. Sibelius sävelsi Keravalla asuessaan paljon rakastettuja yksinlauluja, kuten Svarta rosor ja Demanten på marssnön sekä joululaulun On hanget, korkeat nietokset.

Sibeliuksen Keravan vaihe oli poikkeuksellinen myös yksityiselämän kannalta. Jean ja Aino Sibeliuksen kolmas tytär, Kirsti, kuoli lavantautiin Mattilassa helmikuussa 1900 vain vähän yli vuoden ikäisenä.

Sellisti Makkonen ja pianisti Azezian ovat tunnettuja musiikkikasvatustyöstään Suomessa ja ulkomailla.

Keravalla toteutettu videotuotanto on jatkumoa musiikkivideoille, jotka he ovat kuvanneet viime vuosina myös Ainolassa Järvenpäässä ja Sibeliusten häämatkakohteessa Monolan aitalla Lieksassa.

Videot ovat olleet tärkeässä roolissa taiteilijoiden musiikkikasvatustyössä ja konserteissa, jotka ovat saavuttaneet jo yli 500 000 lasta ja nuorta eri puolilla maailmaa, viestintätoimiston tiedotteessa todetaan.

Keravalla kuvattu video julkaistaan tänään Youtube-palvelussa.

Katso Jean Sibeliuksen Lastu lainehilla -musiikkivideo:

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut