Keravalainen Jarno eli huumeiden ehdoilla vuosia: "Se halu lopettaa pitää tulla täältä sisimmästä"

– Halu lopettaa pitää tulla sisimmästä, muuten aika ei ole kypsä siihen, kertoo huumeista eroon päässyt Jarno. Jussi Lopperi

Niina Juutilainen

39-vuotias Jarno eli Vantaalla turvallisen lapsuuden rakastavan perheen kanssa.

Tänä päivänäkin kaikki on aika hyvin, Jarno asuu puolison kanssa ja opiskelee oppisopimuksella merkonomiksi. Väliin mahtui kuitenkin lähes 15 vuotta kestänyt huumehelvetti.

– Mulla ei ollut lapsuudessa ongelmia, mutta mä ajauduin vääriin piireihin, Jarno kertoo.

Ulkopuolisuuden tunteita ilmaantui yläasteiässä ja alkoholi tuli kuvioihin. Vanhemmilta kavereilta sai henkkarit, joilla pääsi pyörimään Helsingin yöelämässä. Huumeiden käyttö alkoi 17-vuotiaana ensin viihdekäyttönä.

– Löysin musiikin, josta pidin ja aloin käydä konemusabileissä. Siihen maailmaan kuuluu vahvasti huumeet. Jossain vaiheessa musahommat poistui, mutta huumeet jäi, Jarno muistelee.

Amfetamiinin käytöstä tuli päivittäistä ja sen antama euforinen olo muuttui riippuvuussuhteeksi, jossa päivittäinen annos oli saatava pysyäkseen toimintakykyisenä.

Se halu lopettaa pitää tulla sisimmästä.

Jarno

– Mä pidän amfetamiinia tosi vaarallisena huumeena, siihen jää helposti koukkuun ja se tuhoaa samaan aikaan sun kehoa ja mieltä, Jarno sanoo.

10 vuoden käytön jälkeen hän vaihtoi amfetamiinin, alun perin kipulääkkeenä käytettyyn ja opioidiksi luokiteltuun, buprenorfiini Subutexiin.

– Se vaihto oli hyvä. Veikkaan, että olisin paljon järkymmässä kunnossa tällä hetkellä, jos olisin jatkanut amfetamiinia, hän toteaa.

Huumeriippuvaisen arki koostuu paljolti seuraavan annoksen rahoittamisen varmistamisesta ja sen hankkimisesta.

– Kaikki rahat meni, se ei ole mitään halpaa hommaa pitää itseänsä toimintakykyisenä. Joka päivä meni puoli päivää aikaakin siihen, että piti juosta tuolla tyyppien perässä hakemassa. Ei mitään järkeä, hän sanoo.

Pohja riippuvuudessa tuli vastaan, kun henkinen kestokyky ei yksinkertaisesti enää kantanut. Jarno alkoi hakemaan itselleen aktiivisesti apua.

– Se halu lopettaa pitää tulla täältä sisimmästä, muuten aika ei ole kypsä siihen, hän sanoo sydäntään osoittaen.

Jarno pääsi opioidiriippuvaisille tarkoitettuun korvaushoitoon, jossa riippuvuutta hoidetaan lääkevalmisteella.

– Subutex on se mun lääke, vaikka mä sitä käytinkin huumeena. Se katsotaan niin, että se on parempi antaa valtion puolesta mulle kuin se, että tungen kaikki rahani rikollisten taskuun ja haen sen tuolta kadulta.

Jarnon mielestä huumeongelmien kitkemiseksi pitäisi tehdä enemmän, etenkin koska internet on tehnyt huumekaupasta helppoa.

– Ennen ilman nettiä, sun piti tuntea ne ihmiset, joilta ostit. Nykyään kuka tahansa pystyy myymään ja ostamaan huumeita. Se riittää, että osaa käyttää puhelinta, jossa on netti.

Hän korostaa ennaltaehkäisevän päihdetyön tärkeyttä.

– Ennaltaehkäisevän työn pitäisi olla konkreettista ja sitä pitäisi olla paljon esimerkiksi yläasteilla. Entiset käyttäjät vois kertoa omista kokemuksistaan. En tarkoita mitään pelottelujuttuja, mutta puhuttaisiin rehellisesti.

Entä jo olemassa olevat huumeongelmat, mitä niille pitäisi tehdä?

– Jos hoitoon hakeutuminen tehdään kannattavammaksi, niin toki ihmiset menee sinne helpommin. Mulla korvaushoito on toiminut, en mä muuten olisi tässä puhumassa. Jos mä joutuisin samalla tavalla elämään, niin olisin vankilassa tai ehkä jo mullan alla, Jarno pohtii.

Tulevaisuudelle Jarnolla on tärkeä toive.

– Kun vaan pysyisi terveenä, niin se olisi hyvä homma se.

Korvaushoito

Opioidiriippuvaisten korvaushoito on lääkkeellinen hoito, joka voi kestää useita vuosia.

Sen tavoitteena on joko kuntouttaminen ja päihteettömyys tai haittojen vähentäminen ja potilaan elämän laadun parantaminen.

Hoidossa käytetään yksilöllisen arvion mukaan metadonia tai buprenorfiinia.

Pyrkimyksenä on lisätä opioidiriippuvaisten hoidossa pysymistä, vähentää laittomien opioidien käyttöä, rikollisuutta, kuolleisuutta sekä tartuntatautiriskejä.

Lähde: THL – Tilastoraportti 14/2020

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut