Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki-Vantaalla koronatestattu liki 31 000 lentomatkustajaa kesän jälkeen – "Kiinan lennot osoittavat toiminnan onnistuneen"

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on testattu koronaviruksen varalta elokuusta lähtien yhteensä 30 700 matkustajaa, joista 1,6 prosenttia eli 488 on ollut positiivisia.

Viime viikkoina positiivisten osuus on noussut korkeammaksi tasolle 3,5 prosenttia mikä on taso, joka väestössä testattuna on saatu, totesi Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa viime perjantaina.

Viljasen mukaan poikkeavuuden väestötestaukseen tekee kuitenkin se, että lentomatkustajat eivät ole oireisia vaan he ovat suurelta osin jo taudin sairastaneet, mikä selittää sen, ettei heidän kauttaan lisäsairastumista juurikaan nähdä. Sairastettu korona näkyy testissä kolmen kuukauden ajan.

Myönteisenä asiana Viljanen pitää terveysturvallisuusilmapiirin luomisen onnistumista ja toimintaprosessien hioutumista Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Kaikki toiminta siellä on nyt esimerkillisellä tasolla.

Transit-matkustaminen, erityisesti Kiinan lentojen jatkuminen Suomen kautta, on tähän linkittyvä onnistumisen osoitus, katsoo Viljanen.

– Kiina sallii transit-matkustamisen vain kahden kentän kautta eli Frankfurtin ja Helsinki-Vantaan. Toimintaan osallistunut henkilöstö on ansainnut kiitoksen, Viljanen sanoi.

Rajoitukset ja suositukset, jotka pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi marraskuun lopulla ovat voimassa 10. tammikuuta 2021 saakka. Siihen asti ovat voimassa myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston päättämät yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen ottaa käyttöön koordinaatioryhmän linjaamien rajoituksien ja suosituksien jatkon.

Pääkaupunkiseudulla seurataan voimassa olevien rajoitusten ja suositusten vaikutusta epidemiatilanteeseen päivittäin.