Järvenpääläinen muusikko julkaisi karanteenilaulut albumiksi – "Oman musiikin tekeminen on kaikista hienointa"

Musiikki: Laulaja-lauluntekijä Lauri Hongiston debyyttialbumi julkaistiin 18.12.

Lauri Hongiston tekemän musiikin tarinat ovat sekoitus faktaa ja fiktiota. Niina Juutilainen

Niina Juutilainen

Järvenpääläistaustainen Lauri Hongisto kertoo vitsailevansa usein musiikin olevan sukurasite. Sekä vanhemmat että isovanhemmat tekivät työuransa musiikin parissa.

– En tiedä olisinko tullut näin pitkälle musiikin kanssa muuten. Puolet on ehkä geenejä ja puolet musiikille altistumista ja sitä, että pääsi harrastamaan musiikkia ihan pienestä lähtien, hän pohtii.

Hongisto on elättänyt itsensä jo vuosia freelance-muusikkona. Haaveissa siintänyt oman albumin julkaiseminen odotti pitkään oikeaa hetkeä. Sen tekeminen ilman ulkopuolista apua olisi ollut Hongiston mukaan haastavaa. Tarvittava apu istui viereen yllättäen vuoden 2019 lopussa.

– Satuin istumaan Suomen Musiikintekijät ry:n pikkujouluissa samaan pöytään tuottaja Mikko Aaltion kanssa. Tutustuttiin ja juteltiin siitä, mitä on tehty ja kerroin tekeväni biisejä pöytälaatikkoon, koska en saa julkaistua yksin. Tarvitset siis tuottajan, Aaltio totesi. Siitä se sitten lähti ja sen kohtaamisen ansiosta tehtiin tämä levy yhdessä, Hongisto kertoo hymyillen.

Albumin ajanhenkeä kuvaava nimi juontaa juurensa Hongiston some-kampanjasta, jossa hän päätti ilahduttaa sulkeutunutta Suomea soittamalla omaa musiikkiaan sosiaalisen median kanavissaan koronakeväänä.

– Esiinnyin siellä kerran viikossa noin 12 viikon ajan ja siitä se Karanteenilauluja-nimikin tuli, hän kertoo.

Useimmiten inspiraatiota täytyy vähän etsiä.

Lauri Hongisto

Albumin kappaleista noin puolet syntyi kampanjan aikana.

– Ajattelin ensin soittaa jo olemassa olevia biisejä, mutta huomasin toisen soittoviikon aikana yhtäkkiä tehneeni yhden biisin ja sitten niitä alkoi tulemaan enemmänkin.

Hongisto teki ensimmäisen oman kappaleensa jo 12-vuotiaana.

– Siinä biisissä oli muoto, tarina ja sävellys, mutta ehkä viimeistely vielä puuttui. Sen nimi oli: Panda, ankka ja norsunpoika. Hahmot löytyi suoraan kotoa, ne oli mun pehmoleluja, hän nauraa.

Inspiraatio musiikin tekemiseen löytyy monista eri lähteistä.

– Ihmisillä tuntuu olevan usein sellainen käsitys inspiraatiosta, että se iskee kuin salama kirkkaalta taivaalta. Aika harvoin siinä käy niin. Useimmiten sitä täytyy vähän etsiä esimerkiksi katselemalla ympäristöä tai lukemalla jotain mielenkiintoista kirjaa, hän sanoo.

Tilaustöitä tehdessä käy joskus niin, että pakko on paras motivaattori, jos inspiraatio on hukassa.

– Tilaustöissä on aina deadlinet mukana ja musa on vaan pakko saada valmiiksi aikataulussa. Siinä täytyy vaan alkaa tekemään, sitten sopivat fiilikset ja soinnut löytyy kyllä, Hongisto kertoo.

Hongiston tulevaisuudensuunnitelmatkin liittyvät vahvasti omaan musiikkiin.

– Oman musiikin tekeminen on kaikista hienointa, vaikka se on samaan aikaan myös raskainta, koska siinä on sellainen henkilökohtaisuus aina mukana, kun se musa on omasta itseydestä lähtöisin. Mutta silti, kirjoittaa, säveltää ja esittää omia biisejä, sitä mä haluan tehdä tulevaisuudessakin.

Lauri Hongisto

31-vuotias järvenpääläistaustainen laulaja-lauluntekijä, jonka debyyttialbumi ”Karanteenilauluja” julkaistiin 18.12.2020 Spotifyssa ja Apple Musicissa.

Valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatuksen kandidaatiksi. Opiskelee tällä hetkellä Metropolia ammattikorkeakoulussa musiikin tekemistä ja tuottamista, valmistuu keväällä 2021.

Esiintynyt ja tehnyt musiikkia trubaduurina sekä yhtyeissä: Hongisto, Valma & Varsinaiset sekä Syntinen Mies.

Säveltänyt musiikkia tilaustyönä mm. Keski-Uudenmaan Teatterille ja Mäntsälän teatterille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut