Vanhemmilta kritiikkiä Pilke-päiväkotien johdolle – Joukko keravalaisen päiväkodin vanhempia jätti kannanoton

Tältä Kiddy Housen uudelleensisustetuissa tiloissa näyttää. Mirka Laaksonen

Anne Koski

Keravalaisen Kiddy House -päiväkodin lasten vanhempien joukossa on herännyt huoli, sillä päiväkotiin aiotaan keskellä koronaviruspandemiaa ottaa 12 lasta lisää 11.1. alkaen.

Kalevassa sijaitseva Kiddy House on kaksikielinen päiväkoti, jossa puhutaan sekä suomea että englantia.

Osa vanhemmista on ollut tyytymättömiä siihen, miten asioista on tiedotettu. He esimerkiksi kuulivat uudesta ryhmästä marraskuussa ensin muuta kautta kuin päiväkodista, eikä henkilökunnalla ollut tietoa asiasta. Myös sähköpostikyselyihin ja palaveripyyntöihin on ollut vaikea saada vastausta.

Vanhemmat ovat olleet yhteydessä sekä Keravan kaupunkiin että Pilke-konsernin johtoon. Myös keravalaisia päättäjiä on lähestytty.

Keski-Uusimaahan on ottanut yhteyttä useampi asiasta huolestunut vanhempi, mutta tiedossa on myös vanhempia, joilla ei ole asiassa valittamista. Vanhemmat korostavat, että tyytymättömyys kohdistuu konserniin, ei päiväkodin toimintaan.

Poikkeuksellista on se, että sekä vanhemmat että henkilökunta on kirjelmöinyt huolistaan konsernin johdolle. Henkilöstö oli huolissaan siitä, että sitä ei ole kuultu, eikä uusia järjestelyjä ehditä suunnitella kunnolla ennen kuin uudet lapset aloittavat.

Kiddy Housen vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Marika Jokinen kertoo, että vanhempainyhdistyksen kannanottoa laadittiin noin kymmenen hengen voimin.

Vanhempainyhdistys ei ole pystynyt viemään viestiään läpi kaikille vanhemmille, mutta viestinvaihdossa on ollut mukana parikymmentä vanhempaa.

Lopulta yhteydenotto Pilke-konsernin toimitusjohtajaan johti yhteiseen Teams-palaveriin vanhempien, Kiddy Housen henkilökunnan, Keravan kaupungin sekä Pilke-konsernin edustajien kanssa.

– Mielestäni Pilke-konserninjohto toimii vastuuttomasti tässä tilanteessa. Koronavirus on leviämisvaiheessa. He lisäävät uuden lapsiryhmän päiväkotiin vanhempien ja henkilökunnan vastustamisesta huolimatta, nostavat lapsimäärän viidestäkymmenestäneljästä kuuteenkymmeneenkuuteen ja näin kontaktien määrä kasvaa merkittävästi, kertoo yksi vanhemmista, Tiina Janhunen.

Hänen mielestään päiväkodissa ei jatkossa pystytä noudattamaan THL:n ohjeistusta pitää ryhmät erillään päiväkodin sisällä, tähän asti se on onnistunut.

– Päiväkodissa ei ole varsinaista ryhmätilaa uudelle ryhmälle vaan ryhmä aiotaan sijoittaa liikuntasaliin, jota myös muut ryhmät käyttävät. Lisäksi ryhmä tulee käyttämään samoja WC- ja eteistiloja toisen ryhmän kanssa. Asia on valmisteltu ja päätetty kiireessä ja avointa keskustelua on vältetty. Tämä on erittäin huolestuttavaa, Janhunen lisää.

Vanhemmilla on huoli muun muassa siitä, miten lasten ja henkilökunnan terveysturvallisuudesta pystytään huolehtimaan ja pystytäänkö THL:n ohjeistuksia noudattamaan. Entä ruuhkautuvatko vessat ja sisäänkäynnit?

– Kun tulee 12 lasta, se on sellainen määrä, että en usko, että esimerkiksi sisäänkäynti ruuhkautuu, kertoo Pilke-päiväkotien varhaiskasvatusjohtaja Mirka Laaksonen.

Hän oli tiistaina valmistelemassa tiloja.

– Saimme palkattua kaksi uutta henkilöä ja nykyinen henkilökunta tuntui nyt olevan hyvällä mielellä. Paikkoja freesataan koko talossa.

Käyttämättömille 12 paikalle on tulijoita, mutta kaikki eivät aloita heti maanantaina.

– Ryhmäpaikat on jaettu ikätaso ja kaverisuhteet huomioiden. Ikäryhmät muuttuvat päiväkodissa koko ajan muutenkin. Keskellä taloa oli tila, joka ei ole yhdenkään ryhmän kotipesä, ja tämä ryhmä ottaa sen, Laaksonen kertoo.

Pilke osti päiväkodin toiminnan vuonna 2016. Päiväkodissa oli syksyllä 54 lasta.

Aluehallintovirastosta kerrotaan, että Pilke Kiddy House on rekisteröity 66 asiakaspaikalle. Kaikki paikat eivät vain ole olleet koko ajan käytössä.

Pilke-päiväkotien toimitusjohtaja Minna Martikainen kertoo Keski-Uusimaalle asian taustoja.

– Lähdimme heti toimintaan tullessamme miettimään, miten kaikki paikat saataisiin käyttöön. Sitten kuitenkin sattui vesivahinko.

Kiinteistö on kaupungin omistama.

– Kun vesivahinkoa korjattiin, huomattiin, että kiinteistössä on tehtävä muutakin remonttia. Toimenpiteet kestivätkin todella pitkään.

Martikaisen mukaan uuden ryhmän oli tarkoitus aloittaa jo elokuussa, mutta korona sotki suunnitelmat viime keväänä.

Keravan kaupungilta kerrotaan, että kaupunki on lähestynyt yksityisiä päiväkoteja, jotta kaikki mahdolliset paikat saataisiin käyttöön. Keravan varhaiskasvatuksessa on positiivinen ilmiö: sekä kaupungin päiväkoteihin että yksityisiin päiväkoteihin on paljon hakijoita. Kaupungilta kerrotaan, että yksityiset päiväkodit ovat tärkeitä toimijoita varhaiskasvatuksen järjestämisessä ja niiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä, jotta kaikille lapsille järjestyy paras mahdollinen varhaiskasvatuspaikka joko kunnallisesta tai yksityisestä varhaiskasvatuksesta.

– Siksi asiaa lähdettiin työstämään, Martikainen kertoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä vanhempia.

– Osassa perheistä on aloitettu syksyllä ja heille on puhuttu jostain syystä paikkaluvusta 54 eikä ole kerrottu, että päiväkoti on oikeasti vähän suurempi.

Myös se on herättänyt ihmetystä, miksi lisäpotentiaali halutaan ottaa käyttöön juuri nyt kun epidemia on vielä päällä.

– Korona ei muuta sitä miksikään, että monet aloittavat hoidon tammikuussa, ja siksi paikkoja tarvitaan, Martikainen vastaa.

Tiedotuksen osalta Martikainen vakuuttaa, että vanhemmille on kerrottu uutta tietoa sitä mukaa, kun sitä on saatu.

Keravan kaupunki: Kiddy House -päiväkodin kuntotutkimukset alkavat

Pilke päiväkodit Oy ostaa keravalaisen Kiddy House –päiväkotitoiminnan

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut