Otto-automaatti vei 240 euroa Keravalla – Automatia: Erittäin harvinaista, mutta ei voi sanoa, etteikö näitä tapahdu

Tanja-Elina Niemi

Keravalainen kirjoittaja kertoi Lukijan palstalla (K-U 2.1.), että hän ei saanut rahojaan asioituaan Paasikivenkatu 3:n Otto-automaatilla tiistaina 29.12. Nostosta tuli kuitti, mutta ei rahoja. Rahojansa kaipaava kyselee, kuka on vastuussa ryöstöstä.

Puhelimessa selviää, että henkilö on ollut yhteydessä Nordea-pankkiin, joka on alkanut selvittää asiaa automaattia hoitavan Automatia Pankkiautomaatit Oy:n kanssa.

Automaatista nostettu summa oli 240 euroa ja rahat olivat yhä kateissa soittohetkellä.

Miten helppoa tai vaikeaa on todentaa, että henkilö ei ole saanut rahojaan?

– Kyllä se pystytään todentamaan, onko asiakas saanut rahat vai ei, sanoo Nordean Uudenmaan toimipaikan johtaja Pia Taittonen ja lisää, että lokikirjanpito on tarkkaa; kaikesta jää jälki.

Kun asiakas ottaa yhteyttä pankkiin, pankki tekee reklamaation Automatialle.

– Kun asia selviää, asiakkaaseen ollaan yhteydessä, sanoo Taittonen.

Selvittelyyn menee yleensä muutama päivä.

AUTOMATIAN tukitoiminnoista ja riskinhallinnasta vastaava johtaja Ari Partanen kertoo, että automaateilla sattuu virheitä vähän siihen nähden, miten paljon talletus- ja ottoautomaateilla on tapahtumia vuodessa.

– Nämä ovat erittäin harvinaisia tilanteita, mutta ei voi sanoa, etteikö näitä tapahdu. Yksittäisiä ilmoituksia tulee, hän sanoo.

Keravan Paasikivenkadun automaatin tapauksessa on toimittu oikein, kun on oltu yhteydessä ensin pankkiin, joka tunnistaa asiakkaan ja hänen tilitietonsa. Automatia laskee vain rahoja eikä tunnista yksittäistä asiakasta tai hänen tiliään.

Entä, jos reklamaation tekee muutaman päivän viiveellä, kuten tässä tapauksessa on käynyt?

– Se ei vaikuta, vaikka ei olisi huomannut heti tehdä ilmoitusta viasta. Lokitiedot pidetään tallessa pidemmän aikaa. Asiakkaan oikeusturva ei vaarannu, vastaa Partanen.

AUTOMATIA Pankkiautomaatit Oy ylläpitää ja kehittää Otto-, OttoPlus- ja TalletusOtto-käteisautomaatteja. Automatian automaatteja on Suomessa noin 1200. Itseään lähimmät automaatit löytyvät netin karttahaussa www.otto.fi. Karttahaku näyttää myös palvelukatkokset.

Danske Bank, Nordea ja OP Ryhmä myivät joulukuussa Automatia Pankkiautomaatit Oy:n koko osakekannan Loomis AB:lle.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut