Pyöräilyn suosio on viime ajat ollut kovassa nosteessa – pyöräleasing yleistyy veroedun voimin

Jukka Falck esittelee sähköavusteista citypyörää ja kertoo, että juuri citypyöriä liisataan paljon. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

Yhä useampi haluaa taittaa työmatkansa pyörällä. Houkutusta lisää se, että tämän vuoden alusta polkupyöräetu on tuloverovapaata 1 200 euroon saakka.

Pyöräilyn suosio on viime ajat ollut kovassa nosteessa. Tämä näkyy myös työmatkapyöräilyssä. Yhä useampi on oivaltanut hyötyliikunnan edut ja haluaa säästää aikaa ja luontoa pyöräilemällä töihin.

Keravalainen Pyöräliike Lundberg on jo jonkin aikaa liisannut pyöriä. Isommin palvelu on ottanut tuulta alleen viimeisten muutaman kuukauden aikana. Liikkeessä uskotaan, että tämän vuoden alusta voimaan tullut polkupyöräetu tulee kiihdyttämään kysyntää voimakkaasti. Nyt työnantajan työntekijälleen antama polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1 200 euroon asti vuodessa.

– Edusta tiedetään jo aika hyvin, mutta väärinkäsityksiäkin tulee vastaan. Saatetaan esimerkiksi luulla, että tuo 1 200 euroa on käteistä rahaa, kun käytännössä se on osuus palkasta, josta ei tarvitse maksaa veroa, sanoo pyöräliike Lundbergin myymäläpäällikkö Jukka Falck.

Polkupyöriä liisaavat yritykset työntekijöilleen. Pyörä alkaakin olla jo vahva kilpailija työsuhdeautolle.

– Eiväthän yritykset työsuhdeautojakaan osta omaksi. Sama juttu pyörien kanssa, Falck toteaa.

Sähköpyöriä myydään nyt kiihtyvällä vauhdilla.

Falck kertoo, että heillä leasing hoituu käytännössä niin, että työnantaja tekee sopimuksen heidän kanssaan. Tämän kanssa sovitaan kaikki yksityiskohdat, muun muassa se, mihin hintakategoriaan liisattavat pyörät sijoittuvat.

– Kun sopimus on tehty, työntekijä tulee meille ja meillä henkilökunta kartoittaa työntekijän tarpeet ja toiveet. Pyörät räätälöidään jokaiselle henkilökohtaisesti, tietenkin sopimuksen mukaisissa raameissa.

Yleisimmin sopimus tehdään vähintään 24 kuukaudeksi. Siihen kuuluu pyörän ohella ensihuolto, kaksi vuosihuoltoa, normaalit kulutusosat sekä sopimuksen mukaiset tarvikkeet.

– Tarvikkeita ovat muun muassa pyörälaukku, tavarateline, lasten kuljetusistuin ja valot, Falck listaa.

Liisata voi minkä tahansa pyörän, mutta eniten työsuhdepyöräksi valitaan sähköpyöriä.

– Pyörällä halutaan liikkua näppärästi ja helposti paikasta a paikkaa b ja siihen sähköpyörä on mitä mainioin.

Falck sanoo, että leasingin suurimpia etuja on sen huolettomuus sekä työntekijälle että työnantajalle.

– Leasing-pyörä on myös kustannustehokas ja yksilöllisesti käyttäjälleen räätälöity. Työmatkapyöräily pienentää sairaslomakustannuksia ja on ekologinen, mikä tänä päivänä ihmisille yhä tärkeämpää.

Se, paljonko leasingpyörä käyttäjälleen maksaa, riippuu pyörän hinnasta. Sen voi käydä laskemassa netistä löytyvän leasinglaskurin avulla.

– Arvioisin, että aika keskimääräinen hinta on hieman alle 50 euroa kuukaudessa, Falck pohtii.

Sähköpyöriä myydään nyt kiihtyvällä vauhdilla. Falck sanoo, että Suomi tulee tässä kuitenkin melko paljon monen muun Euroopan maan perässä.

– Sähköpyörä sopii työmatkapyöräilyyn, mutta myös kaikkeen muuhun pyöräilyyn. Tällä hetkellä suurin kysyntä on maastosähköpyörissä. Sähköpyörällä kulkee noin 30 kilometriä, jos ei itse polje lainkaan, mutta yli 100 kilometriä, kun käyttää sähköä avustamaan omaa polkemista, itsekin kaikki työmatkansa sähköpyörällä taittava Falck kertoo.

Työsuhdepyörä

Työsuhdepyörän hankinnasta vastaa työnantaja, joka pidättää pyörän kustannukset palkasta tai tarjoaa sen palkan päälle tulevana etuna. Pyörä on tarkoitettu yksittäisen työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön niin kodin ja työpaikan välisillä matkoilla kuin työ- kuin vapaa-ajalla. Työsuhdepyörät hankitaan yleensä leasing -sopimuksilla, joihin voi sisältyä myös varkausvakuutukset, varusteet ja huoltopalvelut. Työnantaja voi myös hankkia pyörän omakseen ja hoitaa suoraan myös niiden huollot.

Työsuhdepyöräpakettiin hyväksyttäviä varusteita ovat pyörään kiinnitettävät varusteet, pyöräilykypärä ja nastarenkaat.

Lähde: Pyöräliitto

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut