Tuusulalainen talonmies Huttunen on ahkera jokapaikanhöylä – "Ikäihmisten auttaminen oli alkuperäinen liikeidea"

Tuusulalainen Mika Huttunen varasi lumitöille tarpeeksi aikaa heti, kun myräkkä alkoi. Hän on saanut työtilauksia pientalojen tonteille. Sauvo Jylhä

Jouko Tuomas-Kettunen

Nyt pitää putsata kalenterista kaikki muut hommat! Niiden aika on myöhemmin.

Talonmies Huttunen veti maanantaina ulos peräkärrystään Honda HSS 1380 -lumilingon.

Huttunen on jo saanut muutaman työtilauksen lumimyräkän takia. Torstaina on vuorossa esimerkiksi erään omakotitalon pihan lumityöt.

– On tullut myös muutama yhteydenotto ihan uusilta asiakkailta.

Mika Huttusessa on monta miestä samassa paketissa: kodinhuoltomies, mökkitalkkari ja remonttireiska. Hän ratkoo talossa eteen tulevat ongelmat.

Siis vanhanajan talkkari!

Huttunen virnistää:

– Olen jokapaikanhöylä.

Hän toimii talonmiehenä ja talotekniikan asiantuntijana pienille taloyhtiöille ja omakotitaloille Keravan, Järvenpään ja Tuusulan alueella.

– Jaoin esitteitä Tuusulan asuntomessuilla ja sain kannustavaa palautetta.

Telaketjullinen Honda on palvellut uskollisesti vuodesta 2015. Sauvo Jylhä

Talkkari Huttusen alkuperäinen liikeidea oli, miten vielä omissa taloissaan asuvia ikäihmisiä voitaisiin auttaa.

– Kaikki mummot ja papat eivät jaksa esimerkiksi kolata lunta.

Huttunen on miettinyt keinoja näiden ihmisten tavoittamiseen. Kaikilla ei ole nettiä.

– Ehkä lapset voisivat hommata vanhemmilleen ja isovanhemmilleen ostopalvelun. Kaikki talonmiehen hommat ovat verotuksessa kotitalousvähennyskelpoisia, Huttunen vinkkaa.

Huttunen on saanut lvi-insinöörin koulutuksen. Erikoisosaamista yhden miehen yrityksessä ovat lämmitysjärjestelmien ja ilmanvaihtokoneiden huoltotyöt sekä muut vaativammat tekniset työt.

Perinteinen talkkari taipuu moneen pihan hiekoituksesta polttopuiden tekoon ja polkupyörän huoltoon tai vaikka palohälyttimen paristojen vaihdosta öljykattilan puhdistukseen.

Huttunen järjestää myös kotivahtipalvelun pidemmän poissaolon aikana niin että talo pysyy asutun näköisenä.

– Hommat poikivat aina uusia. Jos menen kohteeseen tekemään normaalia huoltotyötä, saattaa eteen tullakin kiukaan vaihto.

Lisätietoa talonmies Huttusesta: www.promisa.fi

Taloyhtiö, näin huolehdit pihasi talvikunnossapidosta

Kiinteistöliitto päivitti tammikuun alussa tärkeimmät vinkit pihojen talvikunnossapitoon.

Kiinteistöliittoon kuuluu yli 28 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

Liiton sivuilta (www.kiinteistoliitto.fi) selviää, kuka vastaa kiinteistön turvallisuudesta tai katusi talvikunnossapidosta.

Miten taloyhtiön kannattaa varautua talveen, ja voiko talvikunnossapidon hoitaa talkoovoimin?

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen suosittelee, että vähänkään isompien taloyhtiöiden kohdalla talvikunnossapitoon liittyvät työt ostettaisiin ulkopuolisilta ammattilaisilta.

Liitto muistuttaa, että taloyhtiöiden kannattaa seurata pihamaan kuntoa, vaikka talvikunnossapito olisikin ulkoistettu huoltoyhtiölle.

Runsas lumisade saattaa vaikuttaa huoltoyhtiön aikatauluihin, ja taloyhtiön kannattaa olla valmiina huolehtimaan turvallisesta liikkumisesta kiinteistöllä.

Valmiudella tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että taloyhtiö merkitsee liukkaat tai muuten vaaralliset paikat vaikkapa puomeilla tai muunlaisilla varoitusmerkeillä, ellei pihaa pystytä juuri sillä hetkellä hoitamaan kuntoon.

Talvikunnossapito talkootyönä tulee kyseeseen pienissä rivitalo- ja paritaloyhtiöissä. Niissä yhtiöissä, joissa talvikunnossapito hoidetaan talkootyönä, on periaatteet ja vastuukysymykset hyvä kerrata yhtiössä vuosittain.

Talkootyö taloyhtiöissä on nimensä mukaisesti talkootyötä eli vapaaehtoista.

Liitto kertoo tiedotteessaan, että jos osakas kieltäytyy tekemästä lumitöitä, häneltä ei voida periä muita korkeampaa vastiketta, eikä hänen kustannuksellaan voida teettää hänen osuuttaan esimerkiksi ulkopuolisella urakoitsijalla.

Päätös lumi- ja hiekoitustöiden hoitamisesta talkoovoimin on syytä tehdä yhtiökokouksessa, jotta osakkaat voivat osallistua asiasta päättämiseen.

Samalla nähdään, onko yhtiössä todellista kiinnostusta talkoovoimin tehtäviin lumitöihin. Toinen vaihtoehto on selvittää talkoisiin osallistumishalukkuutta kirjallisilla sitoumuksilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut