Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavuosi sai suomalaiset kekseliäiksi – patenttihakemuksia tuli enemmän kuin vuosiin

Patentteja ja tavaramerkkejä haettiin viime vuonna enemmän kuin viiteen vuoteen. Koronavirusepidemia ei siis leikannut hakemusten määrää, päinvastoin.

Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) tuli viime vuonna 3 620 kansallista tavaramerkkihakemusta ja 1 685 kansallista patenttihakemusta.

Edellisenä vuonna eli 2019 vastaavia tavaramerkkihakemuksia tuli 3 179 ja patenttihakemuksia 1 396.

Suurin osa hakijoista on yrityksiä. Yksityishenkilöt tekivät viime vuonna 165 patenttihakemusta ja yritykset runsaat 1 400. Edellisenä vuonna yksityisiä hakemuksia tuli 169.

Suuri osa yritysten patenttihakemuksista liittyy elektroniikkaan ja hakijoiden kärjessä on Nokia. Nokia Technologies Oy teki viime vuonna 202 hakemusta. Vuonna 2019 se oli tehnyt 73 hakemusta.

Nokia Solutions and Networks Oy teki 57 hakemusta, mikä oli vähän yli kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy teki 60 hakemusta, lähes yhtä monta kuin edellisvuonnakin.

Suurimpia patentin hakijoita olivat myös muun muassa Aalto-korkeakoulusäätiö, Valmet Technologies Oy, Elisa Oyj, Kemira Oyj ja Neste Oyj.

PRH:n tilastoista ilmenee myös, että Suomessa saatettiin viime vuonna voimaan 7 484 eurooppapatenttia. Edellisenä vuonna määrä oli 8 133.