Lapsiperheet saavat ilmaista apua Järvenpäässä – lapsille vaatteita Keltasirkusta, aikuisille Via Diasta

Miia Vepsä löysi Keltasirkun vaatejakelusta hyväkuntoisia vaatteita parivuotiaalle pojalleen ja piakkoin syntyvälle vauvalle. Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Miia Vepsä etsii vaatteita parivuotiaalle pojalleen ja piakkoin syntyvälle vauvalle Keltasirkussa Järvenpäässä.

– Löysin myös iltalukemista esikoiselle. Hyvä kiertää tällä tavoin, hän kiittelee.

Kyse on vaatejakelusta, josta vastaavat ilmaiskirpputori Ilmari ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin perhetalo Keltasirkku.

Poikkeuksellista on se, että tällä kirpputorilla ei käytetä rahaa. Kaikki vaatteet ja tavarat ovat ilmaisia.

– Ilmarin ilmaiskirpputoritoiminta käynnistyi syksyllä 2017. Olemme jakaneet lahjoituksena saatuja vaatteita pop up -tapahtumissa. Koronan vuoksi ne ovat nyt tauolla, Ilmarin puuhanainen Kirsi Janhunen kertoo.

Vapaaehtoisvoimin toimiva Ilmari on saanut ihmiset Järvenpäästä ja lähikunnista lahjoittamaan suuret määrät hyväkuntoisia lasten ja aikuisten vaatteita.

Tarvitsisimme 15 neliön tilat tavaroiden varastointia ja lajittelua varten.

Vaatteita kertyy noin sata muuttolaatikollista keräystä kohden. Tapahtumia on ollut kymmenkunta.

– Ylijääneet vaatteet toimitetaan jaettavaksi ilmaiseksi eteenpäin muun muassa. Hope-yhdistyksen kautta. Toimitamme vaatteita myös paikallisille avustustoimijoille kuten Auta lähellä -Facebook-ryhmälle, Janhunen kertoo.

Keltasirkku ja Ilmari yhdistivät voimansa, kun korona rajoitti loppuvuonna molempien toimintaa.

– Tavallisesti meillä on Keltasirkussa pieni kierrätysnurkkaus. Nyt lastenvaatteita ja -tavaraa on tarjolla huomattavasti enemmän, koska Ilmarin vaatejakelu järjestetään toistaiseksi täällä, perhetoiminnan koordinaattori Heli Mäntynen kertoo.

– Vaatejakelua järjestetään tiloissamme niin kauan, kun perhetalon avoin toimintatoiminta on sisätilojen osalta tauolla,

Asiointi kierrätyspisteellä tapahtuu arkisin ajanvarauksella. Koronan vuoksi vaatejakeluun pääsee yksi perhekunta kerrallaan.

Ensi viikonloppuna Ilmari järjestää Keltasirkussa kaksipäiväisen vaatejakelun. Siihenkin varataan koronan vuoksi aika etukäteen.

Jokaiselle perhekunnalle varataan tapahtumaan puolen tunnin aika. Ilmaiseksi jaettavia vaatteita on vastasyntyneistä 164-senttisille lapsille saakka.

– Ilmari-tapahtumat ovat avoimia kaikille kierrätyksestä kiinnostuneille, emmekä selvitä kävijöiden taustoja. Erityisesti lastenvaatetapahtumissa kävijät ovat tavallisia lapsiperheitä, jotka usein toivovat itsekin löytävänsä lapsilleen vaatteita, Kirsi Janhunen tähdentää.

Aikuisten vaatteita voi hakea ilmaiseksi Järvenpään ViaDiasta, jossa Ilmarilla on pöytä numero 128 tammikuun loppuun saakka. Myös sieltä vaatteita on haettu paljon.

Korona on lisännyt Heli Mäntysen mukaan lapsiperheiden yksinäisyyttä, taloudellisia huolia ja jaksamisen ongelmia.

Ihmisillä olisi halu lahjoittaa Ilmarille vaatteiden lisäksi astioita ja taloustavaroita. Ongelmaksi on muodostunut tilojen puute.

– Tarvitsisimme 15 neliön tilat tavaroiden varastointia ja lajittelua varten. Tuolloin toimintaa olisi mahdollista laajentaa, Kirsi Janhunen sanoo.

Vaatejakelu on Järvenpäässä Keltasirkussa osoitteessa Naavatie 1 23.1. ja 24.1. kello 9–15.

Tapahtumaan ilmoittaudutaan puhelimitse numerossa 0447469962.

Fakta

Tällaista apua on tarjolla

Järvenpäässä Ilmarin lastenvaatteiden ilmaiskirpputori on Keltasirkussa arkisin kello 9–15. Vaatejakelu jatkuu ainakin tammikuun loppuun saakka.

Aikuisten vaatteita jaetaan Järvenpäässä ViaDiassa Ilmarin pöydässä numero 128.

Järvenpään seurakunnan Ruokakassi-jakelu järjestetään Jampan seurakuntakodilla torstaisin.

Ruokaa jaetaan sukunimen alkukirjaimen mukaan.

Kello 12 ovat vuorossa alkukirjaimet A-O ja kello 13 alkukirjaimet P-Ö. Ruokaa jaetaan niin kauan kun kasseja riittää.

Ruokajakeluun ei oteta etukäteisvarauksia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut