Mysteeriä ratkaisemassa – Pertun koulun oppilaiden idea pakohuonepelistä laajeni ilahduttamaan koko koulua

Neljäsluokkalaiset Paavo Joensuu ja Siiri Lähdeniemi ovat olleet jokaisen ryhmän kohdalla järjestäjinä paikalla auttamassa. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Jokelan Pertun koulun neljännen luokan oppilaat Siiri Lähdeniemi ja Paavo Joensuu pohtivat viime syksynä välitunnilla, mitä tehtäis.

– Heitin läpällä idean, pitäisikö rakentaa kouluun pakohuoneita, Joensuu kertoo.

Pakohuone on leikki, jossa yhdessä ryhmän kanssa pyritään pääsemään ulos lukitusta huoneesta sieltä löytyvien vihjeiden avulla.

Vitsi alkoi yhtäkkiä tuntua hienolta idealta, joten oppilaat hakeutuivat rehtori Satu Lindqvistin puheille. Kun rehtori näytti vihreää valoa, ajatusta päätettiin kokeilla ensin omalle luokalle.

– Se meni niin hyvin, että ideaa laajennettiin koko koululle, oppilaat kertovat.

Tällä hetkellä Pertun koulun kuudes-, viides- ja neljäsluokkalaiset ovat käyneet vuorollaan neljän hengen ryhmissä ratkaisemassa pakohuoneen. Parhaillaan vuorossa ovat kolmasluokkalaiset ja heidän jälkeensä kakkoset ja ykköset.

Jokaiselle luokka-asteelle on rakennettu ikätasoon sopiva vaikeusaste ja rekvisiitta on rakennettu tarinaan sopivaksi, pienillä jännitysmomenteilla. Pakohuoneena toimii koulun liikuntasalin takahuone.

– Kutosilla, vitosilla ja nelosilla tarinaan liittyy kadonnut henkilö. Kutosilla tarinassa oli mukana neuvostoliittolaisen sukellusveneen piirustukset, jonka rakentamisesta on luovuttu, piirustukset laitettu palasiksi neljään osaan ja piilotettu huoneeseen. Ykkösillä retkeilijä oli silpunnut kartan ja heitellyt palaset huitsin nevadaan, Joensuu valottaa tarinoita.

Tarinoiden rakentamisessa on huomioitu kaikkein pienimpienkin yöunet.

– Tarinassa ei saa olla liian traagista jännitystä, Lähdeniemi lisää.

Lukkojen avaamiseksi oppilaat ovat joutuneet käyttämään matematiikan tunneilla opetettujen laskutehtävien kaavoja. Kutoset olivat valmistautuneet katsomalla etukäteen videoita Neuvostoliiton historiasta.

Rehtori Satu Lindqvist on tyytyväinen toteutukseen, jonka noudattelee samalla erinomaisesti valtakunnallista opetussuunnitelmaa.

– Opetussuunnitelmassa korostuu oppilaan osallistamisen lisääminen sekä demokratiakasvatus. Olemme pyrkineet kannustamaan oppilaita tuomaan omia ideoitaan esille. Tässä on hyvä esimerkki siitä. Oppilaat halusivat tuoda omat ideansa koko koulun yhteiseen hyvään, Lindqvist iloitsee.

Opetussuunnitelmassa puhutaan myös toiminnallisista työtavoista, pelillisyydestä sekä ongelmaratkaisutaitojen kehittämisestä.

– Tässä toteutuu kaikki edellä mainitut asiat. Oppimisen ilo tulee toiminnallisuuden ja liikunnan kautta.

Tempauksen avulla lisätään samalla yhteisöllisyyttä, joka on koronan vuoksi melko vähissä, kun mitään yhteisiä tapahtumia tai teemapäiviä ei voida järjestää.

Koulun puolesta tarjottiin puitteet, eli materiaalit ja tilat ja lapset itse ovat vastanneet toteutuksesta. Rekvisiittaa on pengottu kellarin näytelmävarastosta, joka on poikinut ideoita seuraavaankin projektiin.

– Oppilaat ovat innostuneet tutkimaan enemmänkin vanhan koulun kellareita ja historiikkia. Koulun perustamisajoilta on esimerkiksi löytynyt 70 vuotta vanhoja dokumentteja. Oppilaat aikovat myös haastatella 30 vuotta koulussa ollutta opettajaa. Mukavaa kun syntyy uutta kivaa edellisestä, rehtori sanoo.

Mikä?

Pakohuone vaatii päättelykykyä

Pakohuonepeli on fyysinen seikkailupeli, jossa huoneeseen suljettujen ihmisten pitää päättelykyvyn ja yhteistyön avulla päästä määräajassa ulos huoneesta.

Pakohuonepelien historialliset juuret ovat 1980-luvun lopun tekstiseikkailupeleissä, joissa pelaajan piti usein paeta lukituista huoneista, sekä 1990-luvulta alkaen lähetetyissä kisailu-televisiosarjoissa kuten Fort Boyard ja Crystal Maze.

Suomessa ensimmäiset pakohuonepelit perustettiin vuonna 2014 Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Helmikuussa 2018 Suomessa oli ainakin 68 pakohuoneyritystä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut