Tuulen viemänä – Leijahiihto on vauhtilaji, jonka aloittaminen vaatii peruskurssin käymisen

Juho Väänänen esittelee pienempää leijaansa, jolla on kokoa kahdeksan neliötä. Isompi on kooltaan 12 neliötä, ja sitä käytetään heikoimmilla tuulilla. Mari Mäkinen

Mari Mäkinen

Juho Väänänen tuijottelee haikeana Tuusulanjärvelle. Jos jäätilanne olisi toinen, hän viilettäisi nyt sukset jalassa ja leijan vetämänä vauhdikkaasti pitkin jäätyneen järven pintaa. Mutta tänä talvena hän ei ole päässyt leijahiihtämään, kuten ei viime vuonnakaan.

Myös pelto kävisi mainiosti leijahiihtoon, mutta Väänänen ei tiedä, missä alueella olisi peltoja, joihin saisi mennä. Niinpä hän odottelee kuumeisesti, että Tuusulanjärvi jäätyisi kunnolla, ja sinne olisi turvallista mennä.

– Tänä vuonna lumet tulivat niin, että jäät eivät ehtineet muodostua. Viime vuonna taas ei ollut lunta, joten ymmärtänet tuskan, Väänänen huokaa.

42-vuotias Väänänen löysi leijahiihdon noin kymmenen vuotta sitten. Ensin hän kokeili leijasurffausta ulkomaanmatkalla. Myöhemmin Suomessa ystävän houkuttelemana alustaksi vaihtui sulan veden sijaan jää. Laji tuntui omalta ensi nykäisystä alkaen. Siihen vaikutti oma lajitausta.

– Olen lasketellut seitsemänvuotiaasta saakka ja harrastanut muun muassa laskuvarjohyppyä ja speedridingia, Väänänen kertoo.

Speedriding on laji, joka yhdistää laskettelun ja laskuvarjohypyn; rinnettä tullaan alas suksilla varjoon eli siipeen kiinnitettynä.

Hissilippujen sijaan tarvitaan vain tuuli, joka ei maksa mitään.

– Leijahiihdossa yhdistyi kaikki, mitä olen jo aikaisemmin tehnyt, mutta hyvin helposti lähestyttävässä muodossa.

Lajin harrastaminen on nopeaa ja helppoa.

– Jos minulla on välineet autossa mukana, voin hyvin mennä vaikka vain tunniksi jäälle. Ei tarvitse lähteä viikonlopuksi Lappiin tai viikoksi Alpeille.

Leijahiihtämisen harrastamiseen tarvitaan laskettelusukset tai -lauta. Väänänen käyttää suksia. Kuten lajin nimikin kertoo, avainasemassa on leija, joka kiinnitetään hiihtäjään valjailla. Näiden lisäksi varusteisiin kuuluu ohjainlaite eli puomi.

– Leijoja on kahdenlaisia. Talvella käytetään avointa patjaa. Se on aerodynaamisesti jäykistetty siipi, jossa ei ole mitään kiinteää rakennetta. Se on siis pelkkää kangasta ja täyttyy itsestään toimien samaan tapaan kuin laskuvarjo. Kesällä käytetään leijaa, jonka etureuna pumpataan ilmaa täyteen, jotta se ei uppoa veteen.

Väänänen painottaa sitä, että lajia ei voi missään nimessä aloittaa omin päin. Asianmukainen, ammattilaisen tekemä opastus takaa harrastamisen turvallisuuden.

– Jos vain itsekseen lähtee lajia kokeilemaan, voi käydä todella huonosti. Leijat ovat suuria, ja jos tietämystä ei ole, leija voi nostaa hiihtäjän useiden metrien korkeuteen. Senhän tietää, miten siinä käy, kun sieltä tulee alas.

Kursseja järjestetään koko Suomessa. Niissä opetetaan tarvittavat taidot, jotta lajia on mukava harrastaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että kurssilla oppii käyttämään kaikkia turvavarusteita oikein.

Harrastaminen vaatii välineiden ohella vain järven tai meren jään tai esimerkiksi peltoaukean

– Hissilippujen sijaan tarvitaan vain tuuli, joka ei maksa mitään. Vauhti on mahtavaa, varsinkin kun alla on pehmeä lumi. Ja kai siinä on se jokin vapauden tunnekin. Purjehtijat varmaankin osaavat samaistua tähän, koska aika lailla samat lainalaisuudet pätevät purjehtimisessa ja leijahiihdossa, Väänänen pohtii lajin viehätystä.

Leijahiihto

Alkeiskurssi suoritettava

Leijahiihdon alkeiskurssilla opitaan leijan lennättämisen perusteet sekä tärkeät turvallisuusasiat.

Kurssi soveltuu kaikenikäisille.

Tuulen yläraja alkeiskurssilla on turvallisuussyistä 10 m/s.

Alkeiskurssilla keskitytään yleensä pääasiassa leijan lennättämiseen, mutta siellä voidaan myös kokeilla etenemistä suksilla tai laudalla.

Käsiteltäviä asioita muun muassa turvallisuus, tuulen suunta ja sen vaikutus leijaan, harjoitusleijan käyttö, leijan nostaminen ja laskeminen, leijan tehoalueet ja leijan ohjaaminen.

Lisää tietoa verkosta osoitteesta: www.leijahiihto.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut