Lumikengillä hanget haltuun – Keski-Uudellamaalla monta vuokrauspaikkaa ja jopa Järvenpään kirjasto lainaa lumikenkiä

Anu Miettinen

Tietä käyden tien on vanki, vapaa on vain umpihanki, kirjoitti Aaro Hellaakoski vuonna 1946 ilmestyneessä runoteoksessaan Huojuvat keulat.

Lumikengät vapauttavat talvikulkijan metsiin ja mäkisiin maastoihin. Lumikengät on vanhempi keksintö kuin sukset ja niiden turvin voi olla tutkimusmatkailija latujen ja väylien vapauttamana.

Hellaakosken runon sanat ovat todet, voi todeta myös yrittäjä Jonna Granroth, jonka Metsänautti yritys täyttää helmikuussa vuoden.

– Talvi tuli ja kuluva talvi on yrityksen ensimmäinen lumitalvi. Niinpä nyt on voinut kokeilla lumikenkäretkeilyä.

Metsänautin lumikenkäretket kestävät reilu 2 tuntia ja lumikenkien lisäksi osallistuja saa otsalampun ja sauvat retkieväitä unohtamatta.

– Menemme kotimetsäämme täällä Rusutjärvellä. Suomessa on peräti 40 kansallispuisto ja 80 prosenttia Suomen maa-alasta on metsää. Jokamiehen oikeuksilla voi kulkea metsissä ja nauttia sen rauhasta, Granroth sanoo.

Jokamiehen oikeuksilla voi kulkea metsissä ja nauttia rauhasta.

– Lumikenkäily sopii aloittelijoille ja kokeneille. Ennen retkeä käydään perusteet läpi, tehdään pieni rauhallinen metsälenkki, jolla tehdään myös metsämieli -harjoitteita. Harjoitteiden avulla voi rentoutua mahdollisista huolista ja murheista huolimatta.

– Harjoitteen jälkeen harkitaan että otetaanko huoli mukaan, jos otetaan niin ei välttämättä taskuun, vaan rinnalla kulkevaksi, Granroth kuvailee.

Retken jälkeen nautitaan nuotion äärellä metsänautin purilainen ja herkkukaakao.

Lumikenkäretken osallistujien ikäraja on 12 vuotta.

Yleensä kun lähtee lumikenkäretkelle on hyvä ottaa mukaan lämmintä taukovaatetta, tulitikut, puhelin pitää olla lämpimässä, mielellään mukaan myös varavirtalähde, evästä, lämmintä juotavaa, kompassi ja kartta.

Granroth pitää lumikenkäilyä suosiotaan lisäävänä talviharrastuksena, sillä se on helppo aloittaa. Lumikengät kiinnitetään omiin kenkiin, joiden on hyvä olla lämpimät ja tukevat.

Luontoon-sivustolla kerrotaan että varusteiksi lumikenkäretkelle voi lisäksi ottaa sauvat, jotka tehostavat liikkumista ja antavat tukea.

Suurisompaiset umpihankisauvat toimivat parhaiten pehmeässä hangessa.

Lumikenkäily on hyvä vaihtoehto talviseen liikuntaan, jos suksilla kaatuminen pelottaa esimerkiksi nivelongelmien tai luunmurtumien vuoksi.

Metsänautin lumikenkäretket ovat maksullisia. Myös lumikenkien vuokraus on mahdollista eli 25 euroa 12 tunnilta, 37 euroa viikonloppu, 10 euroa lasten lumikenkien vuokraus.

Järvenpään kirjastosta voi lainata lumikenkiä ja lainausaika on kaksi viikkoa. Lumikenkiä ei voi varata vaan lainaaja voi soittaa ja kysyä onko lumikenkiä tarjolla ja jos on, niin hakuajan voi sopia. Verkkokirjastosta voi tarkistaa lainaustilanteen.

Järvenpään Latu vuokraa lumikenkiä 5 euroa parista neljään tuntiin. Tiedustelut numerosta 046 856 7791.

Tuusulassa lumikenkiä vuokraa Gustavelund 15 euroa parilta tunnilta. Tiedustelut Gustavelundin vastaanotto 09 273751, reception@gustavelund.fi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut