Vain kylmähermoisille: Talviuinnin suosio sinnittelee Järvenpäässä korona-ajasta huolimatta, ja uusia kokeilijoitakin riittää, myös nuoremmissa

Aapo Laine (vas.) uskalsi testata talviuintia. Oikealla Kaj Natri. Nicolas Voutilainen

Nicolas Voutilainen

Tuusulanjärvi näyttäytyy talvisen harmaana. Varsinaisen hyisestä säästä ei voi puhua, ollaanhan sentään plussan puolella.

Vilukissaksi vannoutuva toimittaja hytisee toppatakissaan laiturin nokassa, mutta järvenpääläinen Aapo Laine, 28, on päättänyt sentään urheasti kokeilla talviuintia ensimmäistä kertaa. Laine kertoo olleensa kiinnostunut lajista jo pidemmän aikaa yhdessä tyttöystävänsä kanssa, mutta kokeilu on molemmilla jäänyt joko ajan tai uskalluksen puutteen vuoksi.

– Kaveri kehaisi kuinka hyvä olo tästä tulee, niin pitää nyt sitten testata.

Ensikertalaisia ajaakin yleensä avantoon jo lajia kokeilleet ystävät, jotka kertovat kuinka hyvän olon kylmä kylpy saa aikaan.

– Mutta on tässä osittain myös jotain omien rajojen rikkomista, Laine tuumii.

Arviolta lähes 200 000 suomalaista harrastaa aktiivisesti talviuintia. Kokeilijoita on kuitenkin moninkertainen määrä. Talviuinti mielletään yleensä keski-ikäisten tai varttuneempien lajiksi, ja vaikka laji onkin naisvaltainen, yhä enemmän myös miehet ja nuoret ovat lähteneet mukaan.

– Nuorin meillä käynyt on kuusivuotias, sanoo Järvenpään Ladun pitkäaikainen aktiivijäsen ja hallituksessa toimiva Kaj Natri, joka huolehtii siitä että uima-alue on kunnossa ja laiturilta on mahdollisimman helppoa laskeutua veteen. Kaikki näyttääkin suorastaan moitteettomalta.

Vaikka ilmassa on aistittavissa pientä jännitystä, ei reippaan testihenkilön olemuksesta näy pelon merkkejä. Pikainen vaatteiden vaihto ja tuumasta toimeen siis. Ensin silti muutamat syvät hengitykset. Tie avantoon on valmis.

– Kyllä kaikki ovat lopulta tuonne uskaltautuneet, kun ovat saaneet aluksi edes nilkkansa kastettua veteen. Kenellekään ei ole vielä tullut täyttä stoppia, Kaj Natri naurahtaa.

Koittaa totuuden hetki: Nopea kastautuminen hyhmäiseen veteen, parit uimaliikkeet ja takaisin ylös. Miltä se tuntui?

– Kylmältä, kajahtaa kommentti ykskantaan avannon reunalta. Ärräpäitä tai sadattelua ei yllättäen kuulu.

– Nyt kun tulin pois niin tuntuu jo lämpimältä. Alussa olleet vilunvärinätkin lähtivät pois.

Kaksi vuotta sitten jopa korealainen televisioryhmä tuli tutustumaan talviuinnin ihmeisiin Järvenpäässä. Aivan yhtä viilipyttymäisesti eivät idänvahvistukset tilannetta ottaneet.

– Korean pojista lähti hieman kovempaa älämölöä, mutta hienosti siitäkin selvittiin, Natri muistelee.

Maanantaiaamuinen uintivuoro on vilkas ja selvästi suosittu. Vanhempi rouva polskahtaa tottuneesti järveen ja tulee hetken kuluttua ylös.

– Kokeilisit sinäkin, minulla ei ole ollut pitkiin aikoihin kolotuksia eikä flunssaa, hän hihkaisee.

Samaa toteavat monet muutkin paikalla olijat. Kaikilla näyttää myös olevan varsin leveä hymy kasvoillaan. Olo on lämmin ja ”ihana”.

– Tietysti pitää kuunnella omaa itseään. Jos tästä ei tule itselle hyvä olo, ei pidä pakottaakaan. Kolme vuotta olen säännöllisesti tätä kuitenkin tehnyt, arviolta seitsemissäkymmenissä oleva rouva jatkaa.

Myös talviuinnin erilaiset terveysvaikutukset kiinnostavat suomalaisia. Suurin etu lienee verenkierron vilkastuminen, energiatason ja yleisen mielialan nousu, ja sanoopa eräät saaneensa helpotusta myös reuman tai astman aiheuttamiin vaivoihin.

On myös yksi asia jota Natrin mukaan lähes kaikki kävijät kiittelevät: Unen laatu paranee.

– Nyt tuli todella virkeä ja energinen olo, uskon että yöllä tulee hyvin uni silmään tämän jälkeen, Aapo Laine sanoo pukiessaan päälleen.

Esimerkiksi sydänsairauksista kärsivien on silti hyvä konsultoida lääkärin kanssa ennen avannon kylmään syleilyyn antautumista.

Talviuinnin suosiota saattaa selittää osittain se, että lajin aloittamiseksi ei tarvita kalliita varusteita tai välineitä. Uima-asu ja pyyhe riittävät. Neopreeniset avantotossut ja avantokäsineet ovat kuitenkin käytännöllisiä ja suosittuja, näin myös Järvenpään talviuintipaikan konkareiden keskuudessa. Myssykin on hyvä olla päässä. Kaiken kaikkiaan lajiin on helppoa ja edullista tutustua.

– Meillä uiminen maksaa kolme euroa per kerta, Natri sanoo, ja harmittelee että koronavirus on lohkaissut osan kävijämäärästä tällä kaudella. Tähän on kuitenkin verrattain luonteva selitys.

– Talviuimareita on kahta koulukuntaa: Osa haluaa ehdottomasti käydä saunassa ja toiset taas eivät halua saunoa ollenkaan. Nyt koronan takia emme voi turvallisuussyistä pitää löylyhuoneita päällä, joten saunojat ovat osittain kaikonneet. Tämä on tietenkin vain väliaikaista ja on hienoa että myös uusia tulokkaita tulee joka kausi mukaan, hän summaa.

Järki päässä avantoon

Älä mene avantoon päihtyneenä, kuumeisena, flunssaisena tai jos sinulla on todettu vakava terveydellinen ongelma. Tarvittaessa konsultoi lääkärisi kanssa.

Aloita maltillisesti. Aluksi riittää kevyt kastautuminen.

Älä koskaan hyppää pää edellä avantoon. Pään kastelu ei ole muutenkaan suositeltavaa.

Pukeudu lämpimästi uinnin jälkeen.

Noudata aina talviuintipaikan yleisiä ohjeita ja sääntöjä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut