Sydänvaivainen Oiva, 85, on vankina omassa kodissaan –  Auraajat pitävät meitä pilkkanaan

- Pienen väylän sain lapioitua, mutta sydänvikaisena en jaksa enempää, sanoo Järvenpään Laurilassa asuva Oiva Järvinen. Anton Soinne

Anne Sirvio

Järvenpääläinen Oiva Järvinen, 85, ei lakkaa ihmettelemästä, miksi kaupunki auraa kuution kokoisia lumikasoja hänen pihalleen vuodesta toiseen. Sama peli on jatkunut niin kauan kuin Järvinen muistaa.

– Edellistalvi oli helppo, kun lunta ei satanut yhtään. Riitti, kun kävin harjalla pihaa siivoamassa, kohta 86 vuotta täyttävä eläkeläinen kertoo.

Hän kertoo valittaneensa lumikasoista kaupungille, mutta tuloksetta.

– En enää jaksaisi, hän puuskahtaa.

– Olen viime aikoina hieman sairastellut, ja jos joutuisin ambulanssin tilaamaan, ei se pääsisi pihalle asti tulemaan, koska sen verran isoja lumivalleja on esteenä.

Isossa leikkauksessa ollut Järvinen ei liiku kotoaan minnekään, mutta lumitöitä hän yrittää tehdä kuntonsa mukaan. Sydämen päälle ottava lapiointityö vaatii välillä pitkiä taukoja.

Yhdessä tätä auraustouhua on naapureiden kanssa ihmetelty.

– Likka tuo minulle ruokaostokset kotiin. Hänelläkin on ikää jo yli 60 vuotta. Vävy kävi pudottamassa lumet katolta, Järvinen kiittelee perheensä apua.

Lumilapioon Järvinen tarttuu joka aamu päästäkseen postilaatikolleen, joka on kadun toisella puolella.

Paikallislehden hakeminen on tärkeä rutiini, josta Helsingin Sanomien lehtitalon painossa työuransa tehnyt eläkeläinen ei halua luopua. Uutisia on mukava lukea tuoreesta lehdestä vastakeitetyn kahvikupin äärellä.

1940-luvulla Järvenpäähän muuttanut Järvinen on asunut Laurilan Usvapolulla 60-luvulta lähtien. Hänen tonttinsa rajoittuu ison puistoalueen kulmaukseen. Alueella on viitisenkymmentä omakotitaloa.

– Vekselikyläksi tätä aluetta ennen sanottiin, hän kertoo kotikadustaan, jossa naapurusto on ehtinyt muuttua useaan kertaan.

Naapurinsa kanssa lumitöissä ahkeroiva eläkeläinen on pettynyt kaupungin toimintaan, jota hän pitää suoranaisena kiusantekona.

– Auraajat pitävät meitä pilkkanaan, kun piha on tukossa päivästä toiseen. Yhdessä tätä auraustouhua on naapureiden kanssa ihmetelty, leskeksi jäänyt Järvinen sanoo.

Jarkko Hämäläinen Järvenpään kaupungilta kertoo, että liittymiä ei ole tarkoitus tukkia, mutta Järvisen liittymään oli jäänyt tavallista isompi lumivalli, joka käytiin poistamassa samana päivänä.

– Osaamme nyt kiinnittää Usvapolun kohteeseen tarkempaa huomiota, Hämäläinen pahoittelee.

Lumi on ikäihmisten riesa

Luminen talvi on ikäihmisille hankala.

Lain mukaan pihatien ja tonttiliittymien talvikunnossapito kuuluu asukkaalle.

Omakotiliiton selvityksen mukaan eniten asukkaita harmittaa se, että aurausautot eivät nosta tai käännä aurausterää pihaliittymien kohdalla, vaikka tämä olisi helppo tapa estää lumivallin muodostuminen.

Yhden asukkaan piha ei voi toimia kaikkien vallien kaatopaikkana.

Lumityöt ovat yleisin syy rasituksen aikana tapahtuviin äkillisiin sydänkuolemiin. Lumitöissä on kahdentyyppistä rasitusta, dynaamista ja isometristä. Dynaaminen on samanlaista kuin vaikkapa juostessa. Isometristä taas on, kun lähdetään työntämään kolalla raskaita lumimassoja, niin verenpaineessa tapahtuu nopeita muutoksia.

Lumitöissä sydämen syke sekä ala- ja yläverenpaine nousevat. Samaan aikaan verisuonet ja sepelvaltimot supistuvat. Näissä oloissa sydän joutuu tekemään enemmän töitä.

Usein lumitöitä tehdään liian isoilla lumityökaluilla. Kova rasitus tulee siitä, että liian isot työkalut otetaan liian täyteen painavaa lunta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut