Järvenpääläinen surmanajaja Sasja Laajoki, 32, nähdään Talent Suomi -ohjelmassa – pyörii kuusimetrisessä metallipallossa: "Se on melkoinen lihamylly"

Cage Riders -surmanajajien metallipallo koottiin Talent Suomi -ohjelman kuvauksia varten ulkotiloihin Hämeenlinnassa. MTV3

Oskari Lehto

Järvenpäässä asuva Sasja Laajoki ja kajaanilainen Jarno Karanto esittelevät kykyjään Talent Suomi -televisio-ohjelman ensi viikon sunnuntaina nähtävässä jaksossa. He ajavat moottoripyörillä halkaisijaltaan kuusimetrisen metallipallon sisällä.

Cage Riders -nimellä esiintyvät Laajoki, 32, ja Karanto, 36, ovat Suomen ainoita surmanajajia. Pienestä pitäen moottoripyörän selässä viihtynyt Laajoki aloitti surmanajajana vuonna 2011.

– Järvenpääläistä stunttiryhmää Plan B:tä vetänyt Juho "Onni" Puurunen valmensi minua tekemään moottoripyörällä temppuja, kuten keulimista ja kumin polttamista. Sitten hän vinkkasi minulle tällaisesta myynnissä olevasta metallipallosta. Hän vakuutti sen olevan ihan pro-meininkiä, joten päätin ostaa pallon, Laajoki taustoittaa.

Yhdessä Laajoki ja Karanto ovat esiintyneet reilun kahden vuoden ajan. Heille surmanajaminen on harrastus tai pikemminkin kesätyö, sillä miehet ovat kiertäneet kesäisin Suomea erilaisissa tapahtumissa. Keikkoja on ollut vuosittain 5–15. Miehet nähtiin muun muassa Keravan Sirkusmarkkinoilla 2019.

Moottoripyörät ovat vakiomallisia 250-kuutioisia enduropyöriä, joiden takajousitusta on kiristetty, jotta pyörä ei menisi länään g-voimien puristuksessa.

Metallipallo painaa kolme tonnia ja sen saa purettua 24:ään pienempään osaan. Pallo kulkee mukana kuorma-auton kyydissä ja sen kasaaminen esiintymispaikalle kestää 8–12 tuntia.

Jarno Karanto (vas.) ja Sasja Laajoki muodostavat Cage Riders -surmanajajakaksikon. MTV3

Nimensä mukaisesti laji on täynnä vaaroja. Kun kaksi miestä kieppuu moottoripyörällä metallipallossa yhtä aikaa, toinen vaakatasossa "päiväntasaajan" ympäri ja toinen "pohjoisnavan" kautta ylös ja alas kiertäen, ajolinjat risteävät kaksi kertaa sekunnissa.

G-voimat surmanajossa ovat verrattavissa hävittäjälentäjien kokemaan kiihtyvyyteen, ja pienikin virhe kriittisessä paikassa voisi johtaa kohtalokkaaseen kolahdukseen.

– Lajia harjoitellaan hyvin varovasti. Pyörryttävään tunteeseen pitää totutella pikku hiljaa. Pallon metalliverkossa olevista rei'istä menee käsi läpi, joten huonolla tuurilla kaatuessa häkki repisi kaiken irti. Melkoinen lihamylly se on, Laajoki hymähtää.

Pahoja onnettomuuksia ei kuitenkaan ole – vielä – sattunut harjoituksissa tai varsinaisissa esiintymisissä.

– Mustelmilla on tähän asti selvitty.

Mutta mikä saa ihmisen tekemään tällaisia ulkopuolisen silmin täysin päättömiä temppuja?

– Kyllä kai se kaikilla ihmisillä, jotka jotain sekopäistä tekevät, on se adrenaliini. Aina kun vähän jännittää, se on siistiä, Laajoki kuvailee.

Koronapandemian takia tapahtumat ja esiintymiset ovat Cage Riderseilla toistaiseksi hyvin vähissä, minkä takia kaksikko päätti lähteä Talent Suomeen mukaan. Laajoki ei saa etukäteen paljastaa, miten ohjelmassa kävi.

– Suomessa on jo pyöritty aika paljon ja kausi on lyhyt. On meillä ollut tavoitteita, mutta koronan takia maailma on muuttunut. Mitäpä sitä taistella suurempia voimia vastaan.

– Tarkoituksena on kuitenkin vielä jatkaa tätä. Hävittäjälentäjät jäävät eläkkeelle 45-vuotiaana g-voimien takia, joten kyllä tässä meilläkin on vielä vuosia edessä, Laajoki miettii.

Cage Riders nähdään Talent Suomi -ohjelman jaksossa, joka alkaa MTV3-kanavalla sunnuntaina 7.2. kello 19.30.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut