Keuke auttoi viime vuonna 2 865 yritystä – toimialueelle saatiin yhteensä 44,3 miljoonaa euroa

Yritysneuvonta: Eniten apua annettiin kriisistä selviytymiseen ja rahoituksen hakemiseen.

– Saimme perustettua kriisipuhelimen ja kriisineuvonnan muutamassa päivässä, Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen kertoo. Arkistokuva. Riitta Suomalainen

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy (Keuke) auttoi viime vuonna yhteensä 2 865 yritystä liiketoiminnan kehittämisessä ja kasvattamisessa sekä yrityksen perustamisessa. Määrä on kolmanneksen suurempi kuin vuonna 2019, jolloin Keuken asiakasmäärä oli 2 099.

Keuke tarjoaa yritysneuvontapalveluja Järvenpään, Karkkilan, Keravan, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan alueilla.

– Kyllä tämä valtava kasvu on koronan aiheuttamaa. Me autoimme todella paljon paikallisia yrityksiä sopeuttamaan toimintojaan, hakemaan kehittämisrahaa ja etsimään uusia toimintamalleja liiketoiminnalle. Myös uusia yrityksiä perustettiin aikaisempaa enemmän, kertoo Keuken toimitusjohtaja Elina Pekkarinen tiedotteessa.

Pekkarisen mukaan Keukessa onnistuttiin palvelemaan näin suurta asiakasmäärää hyvän asiakastuntemuksen, osaavan henkilökunnan, toimivien yhteistyöverkostojen ja lisärekrytoinnin ansiosta.

– Ilman toimivaa suhdetta paikalliseen yrityskenttään emme olisi onnistuneet auttamaan näin montaa koronasta kärsinyttä yritystä. Tuntematon taho ei olisi myöskään onnistunut viestimään avun mahdollisuudesta näin tehokkaasti ja nopeasti.

– Saimme perustettua kriisipuhelimen ja kriisineuvonnan muutamassa päivässä. Kriisipalveluun tehtiin malli, jolla pystyttiin tehokkaasti ja tuloksellisesti käymään läpi yrityksen akuutit tarpeet ja mahdolliset kehittämiskohteet.

Erityinen vuosi näkyy Keuken toiminnan tilastoissa myös siinä, mihin asioihin yritykset hakivat apua.

– Kriisiapua koronaan sai 40 prosenttia asiakkaista. Lähes saman verran, 35 prosenttia asiakkaista autettiin rahoitusasioissa. Ne kulkevat luonnollisesti käsi kädessä. Teimme liiketoiminnan arviointeja ja erilaisia selvityksiä ja raportteja molempia tuhat enemmän kuin aikaisempana vuonna, Pekkarinen kertoo.

Keuken vuoden 2020 toiminnan tilastoissa on myös erityisen positiivisia yllätyksiä. Kaikki asiakkaat eivät olleet kriisiasiakkaita, vaan esimerkiksi kansainvälistymissuunnitelmia tehtiin yli puolet enemmän kuin edellisenä vuonna. Tuotekehityssuunnitelmia tehtiin 150 prosenttia enemmän.

– Tuotekehityssuunnitelmien määrä on suoraa tulosta niistä liiketoiminnan arvioinneista ja siitä sparraustyöstä, jota teimme koronan hiljentämiin yrityksiin. Yritykset eivät siis vain hakeneet rahoitusta selviytyäkseen, vaan niissä aidosti kehitettiin uutta.

Keuken toiminnan tilastoissa markkinoinnin sparraus on ollut aina isossa roolissa. Vuonna 2020 näin ei ollut, mikä sekin osaltaan viestii erikoisesta vuodesta. Yritysten keskeisimmät haasteet ja kehittämistarpeet olivat aivan jotain muuta.

Keuke auttoi noin tuhatta yritystä rahoituksen suunnittelussa ja hakemaan koronan aiheuttamiin liiketoiminnan häiriöihin kehittämisrahoitusta tai kriisitukea.

Kaiken kaikkiaan Keuken toimialueelle saatiin yhteensä 44,3 miljoonaa euroa valtion kriisitukea tai kehittämisrahaa. Mukana ovat Business Finlandin ja ely-keskuksen kehittämisrahoitukset sekä yksinyrittäjätuet. Rahoitusta saaneita yrityksiä oli yhteensä 2 858 kappaletta.

– Vuosi oli toden totta työntäyteinen ja kiireinen. Mutta voimme samalla todeta tyytyväisenä, että Keuke oli tässä kriisissä yritys juuri oikealla paikalla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut