Lääkärit huolissaan – syöpäkasvaimet löydettäessä normaalia kookkaampia: "Omasta terveydestä tulisi huolehtia myös pandemian aikana"

Husin kirurgiylilääkäri Ulla Keränen muistuttaa, että omasta terveydestä huolehtiminen on tärkeää. Syöpäkasvaimet eivät nuku koronapandemian aikana, vaan kasvavat kuten aiemminkin, mutta ne löytyvät aiempaa myöhemmin, koska ihmiset pysyvät kotona. Sauvo Jylhä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kirurgit ovat huolissaan syöpäkasvaimista, jotka havaitaan vallitsevan pandemian takia tavallista myöhemmässä vaiheessa. Syynä ei ole hoitoon pääsemisen vaikeus, vaan potilaiden jääminen kotiin. Hyvinkään sairaalan operatiivisen tulosyksikön johtaja Ulla Keränen vastaa kirurgisista potilaista, joihin leikattavat syöpäpotilaat vahvasti liittyvät. Hän on huolissaan etenkin suolistosyövästä, sillä normaalioloissakin syöpä havaitaan viiveellä, noin 4–8 kuukautta ensimmäisten oireiden jälkeen. Oireita ovat suoliston toiminnan vaihtelut, kuten muuttunut ummetus ja ripuli. Myös verenvuoto ulostaessa tai laihtuminen ovat syitä hakeutua hoitoon.