Tuusulanjärvelle valmistumassa 500 metriä pitkä luistelurata – muualla jäällä ei ole turvallista ulkoilla ehkä koko talvena

Sportunan Matti Karjalainen (vas.) ja Juha Jäntti siivosivat lunta pois luisteluradalta keskiviikkona. Toiveissa on saada rata auki viikonloppuna. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

Tuusulanjärven jäälle ei ole tänä talvena ollut turvallista mennä, koska jää ei ole päässyt vahvistumaan runsaiden lumisateiden vuoksi.

Nyt tilannetta yritetään muuttaa ainakin hotelli Gustavelundin edustalla. Gustavelundissa tapahtumia järjestävän ohjelmatoimisto Sportunan miehet Matti Karjalainen ja Juha Jäntti ovat ahkeroineet hotellin rantaan luistelurataa jo parin viikon ajan.

– Olemme ensin kolanneet lumia pois ja sitten auranneet radalta lunta lumikoiralla eli kevyellä moottorikelkalla. Perjantaina harjaamme ja höyläämme jään pintaa sileämmäksi mönkijän avulla. Työtä tehdään yhteistyössä Tuusulan kunnan kanssa, Karjalainen kertoi keskiviikkona.

Miesten tavoitteena on saada jäälle noin 500 metrin pituinen rata, joka kiertää Gustavelundista rantaa pitkin Tuuskodolle asti.

– Edestakaisin siitä tulee noin kilometrin pituinen lenkki. Radan pinta on kohtalainen tai hyvä. Tarkoituksena on tehdä viereen myös kävelijöille sopiva baana, jossa on vähän lunta, Juha Jäntti sanoo.

Luistinrata on tarkoitettu kaikille ulkoilijoille. Jos kaikki menee hyvin, reitti voisi olla käytössä nyt viikonloppuna. Tilanteen edistymistä voi seurata Gustavelundin Facebook-sivuilta.

Viereen tehdään myös kävelijöille sopiva baana.

– Samalla voisimme saada oman retkiluistinten, lumikenkien ja potkukelkkojen vuokraustoiminnan käyntiin ja rantaan nuotiopaikan, jossa ulkoilijat voivat nauttia järvimaisemista, Jäntti sanoo.

Luistelurata on syntymässä Gustavelundin rantaan. Muualle järven jäälle ei ole turvallista mennä, vaikka maisemat kovasti siihen houkuttelisivatkin. Sauvo Jylhä

Luistinrata on valmistuessaan toistaiseksi ainoa turvallinen mahdollisuus hyödyntää järven jäätä ulkoilumielessä.

Tuusulanjärven jään paksuutta Jäähavaintomiehissä seuraava Antti Niemi kertoo, että Gustavelundin aurattu luistinrata on paremmassa kunnossa kuin muu jää. Heti radan ulkopuolella jään paksuus on hyvin vaihtelevaa.

– Järvellä voi olla paikkoja, joissa jää kantaa, mutta viiden metrin päässä voikin olla paljon ohuempaa jäätä. En suosittelisi kenellekään jäällä ulkoilua tällä hetkellä, sillä aika riskillä siellä mennään, Niemi painottaa.

Pitävä teräsjää ei pääse vahvistumaan, kun jään päällä on vettä ja sohjoa sekä kerros kohvajäätä. Edes pidempi kylmä jakso ei todennäköisesti auttaisi asiaa, koska teräsjäätä peittävät kerrokset toimivat eristeenä.

Antti Niemi pelkääkin, ettei Tuusulanjärvelle pääse kunnolla ulkoilemaan ehkä koko talvena.

– Ainoa toivo voi olla, että tulisi suojajakso, joka sulattaisi jään päällä olevat kerrokset pois, ja sen jälkeen teräsjää pääsisi vahvistumaan.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut