K-0 ratkoo monimutkaisia, vakavia ja pitkittyneitä kiusaamisia Järvenpäässä – "Koronakeväänä ristiriidat jäivät kouluissa piiloon, mutta syyslukukausi oli sitten sitäkin kiireisempi"

Järvenpään K-0 koordinaattori on Emmi Wallin. Emmi Wallin/K-0

Järvenpäässä on kahden vuoden ajan kehitetty ja käytetty K-0 -toimintamallia, jolla puututaan vakavaan kiusaamiseen ja selkkauksiin. Mallin tavoitteena on, ettei yksikään välikohtaus jää selvittämättä.

– Äkillinen koronakriisi vaikutti siihen, että viime keväänä kouluilta ei tullut uusia tapauksia selvitettäväksi. Tilanteet ja ristiriidat jäivät piiloon. Syyslukukausi oli sitten sitäkin kiireisempi, Järvenpään K-0-koordinaattori Emmi Wallin kertoo.

Kiusaaminen Järvenpäässä ei poikkea kiusaamisesta muissa kunnissa, vaan samat ilmiöt löytyvät joka puolelta.

– Kiusaaminen ilmenee usein monimutkaisena ryhmäilmiönä, ja liittyy usein kaveritaitojen puutteeseen. Jo pienestä lapsesta lähtien olisi hyvä lisätä kaverina olemisen harjoittelua. Sekä tietysti vahvistaa lasten itseluottamusta, kokemusta siitä, että ollaan hyviä ja arvokkaita juuri sellaisina kuin olemme.

Kiusaamisen juurisyihin vaikuttaa myös yksilöllinen kyvyttömyys sietää pettymyksiä tai erilaisuutta.

– Ei osata kinastella, mikä sekin on osa normaalia kanssakäymistä. Erimielisyydet kuuluvat kaverisuhteisiin.

K-0-mallia on juurrutettu yhdessä koulujen kanssa osaksi Järvenpään perusopetuksen kiusaamisen vastaista työtä. Kiusaamistapauksissa mukana oleville luvataan kaikki heidän tarvitsemansa palvelut.

Vuodesta 2019 toimintamallia varten perustettu moniammatillinen työryhmä on tähän mennessä ollut mukana selvittämässä yli kahtakymmentä kiusaamistapausta ja työskennellytmelkein sadan järvenpääläisen lapsen tai nuoren kanssa.

Kun K-0-koordinaattorille tulee yhteydenotto, tämä kerää yhteen taustatiedon ja tiimistä sovitaan vastuutyöntekijät. Ryhmä ryhtyy selvittämään tilannetta yhdessä tapaukseen liittyvien henkilöiden sekä koulun ja kodin kanssa. Huoltajilla on tilanteiden ratkaisussa merkittävä rooli.

Aktiivityöskentelyvaihe päättyy, kun saavutetaan kaikkia osapuolia tyydyttävä vaihe. Toimintamalliin kuuluu, että tiimi sitoutuu seuraamaan osallisten kuulumisia jonkin aikaa, jopa vuosia. Lapsen tai nuoren elämää seurataan ns. nivelvaiheissakin eli siirtymisissä luokkatasolta toiselle ja alakoulusta yläkouluun.

– Työhön kuuluu paljon muutakin kuin interventioita. K-0-tiimin työskentelyn jälkeen ratkaisua tukevia toimia jatketaan koulun keinoin, niiden omien arjen aikuisten kanssa. Tähän K-0 tarjoaa täyden tukensa, Wallin lupaa.

Järvenpää otti K-0-toimintamallin käyttöön ensimmäisten kuntien joukossa. Sitä vetämään perustetussa moniammatillisessa työryhmässä on opiskeluhuollon, nuorisotyön, perusopetuksen, perhetyön, poliisin ja lastensuojelun ammattilaisia. Lisäksi kaikissa kouluissa on K-0 -toimintamalliin perehtynyt yhteyshenkilö.

K-0 -tapaukset ovat monimutkaisia, pitkittyneitä tai vakavia kiusaamistapauksia; osa jopa sellaisia, joista on lähtenyt rikosilmoitus poliisille. Jos rikosilmoitus on tehty, myös poliisi osallistuu kiusaamistapauksen selvittelyyn.

Mukaan K-0 -toimintaan pääsee perusopetuksen, opiskeluhuollon tai poliisin kautta. Huoltaja voi myös itse olla yhteydessä K-0 -koordinaattoriin.

– Hyödynnämme työskentelyissä laajaa verkostoa, jotta tapausten äärelle saadaan parhaiten siihen vastaavat tekijät, Wallin selvittää.

Myös tutkimus tukee havaintoa, että juuri moniammatillisesta tiimityöstä on hyötyä kiusaamisten ratkaisemisessa.

K-0 -työssä kohdataan ja kuullaan kiusaamiseen liittyviä osapuolia sekä varmistetaan, että he saavat tarvittavat palvelut. Lisäksi työskennellään lasten, perheiden ja ryhmien kanssa sekä vahvistetaan kodin ja koulun yhteyttä.

Ulkopuolisen rooli on usein ratkaiseva, kun yritetään hahmottaa monimutkaisten tilanteiden kokonaiskuvaa. Aseman Lasten #turvallinenaikuinen-kampanja muistuttaa, että nuoria varten olevat ammattilaiset työskentelevät myös poikkeusaikana.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut