Mitä lukisit seuraavaksi?

Kirjastot: Kirkes-kirjastojen lukuvinkit lapsille, nuorille ja aikuisille

Hyytävää kerrontaa vaikkapa takkatulen äärelle tarjoaa Risto Isomäen Vedenpaisumuksen lapset -romaani. Into Kustannus

Kirjavinkkejä Kirkes-kirjastojen kokoelmista lapsille, nuorille ja aikuisille. Varaa osoitteessa kirkes.finna.fi ja nouda omasta kirjastosta.

Kaunokirjat

Anna-Maria Eilittä: Kun olen poissa (Atena, 2019) Perheenäiti Ilona jää suojatiellä auton alle ja kuolee. Jostain syystä hän ei kuitenkaan pääse ruumishuoneelta eteenpäin, vaan jää näkymättömänä seuraamaan miten hänen lähipiirinsä ja ympäristönsä elämä jatkuu. Välitilassa näkee enemmän kuin haluaisi, mutta ei voi sanoa sanaakaan. Kirjailijan esikoisteos on kaunis ja ajatuksia herättävä kirja siitä, miten arvostettavia pienet, arkiset asiat lopulta ovatkaan, ja mitä niiden eteen kannattaisi tehdä, kun se vielä on mahdollista. Myös e-kirjana Bibliossa.

Risto Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset (Into, 2020) Ajankohtainen, ekologinen scifi-trilleri. Tarina lähtee liikkeelle siitä, mihin Isomäen menestysromaani Sarasvatin hiekkaa loppui. Vedenpaisumuksen lapset on kuitenkin täysin itsenäinen jatko-osa. Kirjassa yhdistyvät eri tarinahaarat, ilmastokatastrofi ja myyttiset tarinat. Hyytävää kerrontaa! Myös e-äänikirjana Ellibsissä.

Nina Wähä: Perintö Suom. Sanna Manninen (WSOY, 2020) Tukholmalaistunut Anni lähtee jouluksi lapsuudenkotiinsa Suomen Tornionjokilaaksoon. Perheessä on äidin ja isän lisäksi kaksitoista sisarusta (tai neljätoista, riippuu laskutavasta). Lapsuudenperheessä ei kaikki ole kunnossa – mutta onko asioihin vihdoin tulossa muutos? Rönsyilevä ja pulppuava kerronta valaisee vuorollaan kaikki perheenjäsenet, lämmöllä ja pimeitä puolia silottelematta.

Tietokirjat

Peter Englund: Murha Sunnuntaitiellä Suom. Kari Koski (WSOY, 2020) Vuonna 1965 Tukholman esikaupungissa nuori nainen löytyy kuolleena sängystään. Palkitun historioitsijan True crime –dokumenttiteos kertoo karmivasta rikoksesta ja sen selvitystyöstä, mutta on toisaalta myös mielenkiintoinen katsaus ruotsalaisen yhteiskunnan lähihistoriaan ja poliisityöhön.

Mia Halonen, Samu Nyström, Heikki Paunonen ja Johanna Vaattovaara: Stadin syntinen s (Art House, 2020) Ärsyttääkö helsinkiläinen puhetapa? Helsinkiläinen s on yli vuosisadan herättänyt huomiota ja stadilaisten kielenkäyttöön on liitetty paheellisia mielikuvia. Kirjassa kaupunkihistorian ja kielen tutkijat pohtivat sihisevää äännettä, Helsingin puheen historiaa ja sen kautta Helsingin suhdetta muuhun Suomeen. Myös e-kirjana Ellibsissä.

Minna Palonen: Tassua toisen eteen: retkellä koiran kanssa (Aurinko Kustannus, 2020) Kiinnostaako koiran kanssa vaellukselle tai pidemmälle retkelle lähtö? Tässä teoksessa on yhdessä paketissa kaikki tarvittava tieto koiran varusteista, valmisteluista, pakkaamisesta ja vaelluksen etenemisestä. Sisältää myös kohdevinkkejä. Kirjoittaja on kokenut koiran kanssa vaeltaja.

Serhii Plokhy: Tšernobyl: ydinkatastrofin historia Suom. Kyösti Karvonen, Seppo Raudaskoski (Otava, 2020) Historiateos Tšernobylin ydinkatastrofista Ukrainassa 26.4.1986. Vakavan ydinvoimalaonnettomuuden aiheuttama radioaktiivinen laskeuma levisi nopeasti ympäri Eurooppaa. Kirjassa pääsevät ääneen palo- ja tiedemiehet, insinöörit, työläiset, sotilaat ja valtiojohtajat. Dramaattinen kuvaus ydinvoimalan rakentamisesta, onnettomuuteen johtaneista syistä ja katastrofin jälkeisestä pelastusoperaatiosta.

Lapsille ja nuorille

Linda Bondestam: Elämäni pohjalla Suom. Maarit Halmesarka (Teos, 2020) Veikeä tarina yksinäisestä pikku aksolotlista, joka tarkastelee maailmaa järven pohjalta. Välillä hän nousee pinnalle ihmettelemään kaksijalkaisten köntysten tekemisiä ja ihastelemaan näiden järveen heittämiä "aarteita". Tulipalot ja hyökyaallot muuttavat maailmaa, mutta pikku aksolotli tuskin edes huomaa muutosta. Kuvakirja käsittelee ilmastonmuutoksen teemaa vähäeleisesti ja alleviivaamatta.

Magdalena Hai: Neiti Kymenen ihmeellinen talo Kuv. Teemu Juhani (Otava, 2020) Neiti Kymene asuu kylän korkeimmalla kukkulalla kahdentoista apinansa kanssa, sillä ihmisistä hän ei juurikaan välitä. Talossa aaveet vaeltavat, ullakko vilisee lepakoita, kellari hiiriä ja puutarha tiikereitä. Eräänä päivänä ovelle ilmestyy yhdeksänvuotias Pekka, ja seuraavaksi kaksi vierasta tyttöä. Miten Neiti Kymene pääsee eroon taloonsa tunkeutuneista lapsista? Ihastuttava, ajatuksia herättävä ja yllätyksellinen romaani virheistä, rohkeudesta ja anteeksiannosta. Myös e-kirjana Ellibsissä.

Anja Portin: Radio Popov (S&S, 2020) Yhdeksänvuotias Alfred elää käytännössä yksin, äiti on lähtenyt ja isä on jatkuvasti työmatkalla. Eräänä yönä alkaa unohtumaton seikkailu, kun Alfred lähtee seuraamaan salaperäistä hiipparia Amandaa. Amandan kotoa Alfred alkaa tehdä öistä radiolähetystä kaupungin muille unohdetuille lapsille. Yli 7-vuotiaille soveltuva jännittävä, lämminhenkinen ja humoristinen tarina. Myös e-kirjana Ellibsissä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut