Tanskandoggi Usko katosi vuorokaudeksi – useat kymmenet tuntemattomat auttoivat koiran etsinnöissä 20 asteen pakkasessa

Maria Tähtinen on kiitollinen häntä auttaneiden ihmisten avusta. Usko oli sunnuntaina jo oma itsensä ja jaksoi leikkiä, vaikka toipuminen paleltumavammoista on vielä kesken. Anton Soinne

Satu Jalo

Keravalainen Maria Tähtinen sai viikonloppuna kokea, miten valtavasti ihmisillä on auttamishalua.

Tähtisen kuvaama ”kauhujen vuorokausi” alkoi perjantaina iltapäivällä, kun hänen 7 kuukauden ikäinen tanskandoggin pentunsa Usko pääsi lenkillä karkuun Keravan Killassa Jukolantiellä.

– Fleksi lähti kädestä irti ja singahti Uskon jalkoihin. Siitä pelästyneenä se lähti juoksemaan ja karkasi hetkessä näköpiiristä.

Tähtinen soitti pian tapahtuneen jälkeen hätäkeskukseen ja parhaalle ystävälleen, joka auttoi häntä Uskon etsintäkuulutusten tekemisessä someen.

Tähtinen itse ajeli autolla ympäriinsä Keravan ja Tuusulan rajalla, ja kyseli näköhavaintoja koirastaan. Kukaan ei ollut nähnyt Uskoa.

Eläinetsijät Vainun verkkosivulla neuvotaan, että karkulaisesta kannattaa tehdä ilmoitus löytöeläinpaikkoihin, karkurit.fi-sivustolle ja alueen Facebook-ryhmiin. Näin tapahtui Uskonkin kohdalla, osaksi Tähtiselle tuntemattomien henkilöiden ansiosta.

Valomeri oli pimeässä metsässä oli uskomaton näky.

Vainun verkkosivuilla neuvotaan, että suurin osa eläinkarkulaisista palaa lähtöpaikkaan. Jos karkulainen on esimerkiksi pelästynyt tai pentu, niin kuin Usko oli, kannattaa ottaa yhteyttä pikaisesti yhdistyksen neuvontanumeroon.

Vainusta järjestyikin nopealla aikataululla perjantaina kaksi etsijäkoiraa. Ne merkkasivat Jukolantien viereisen metsikön Uskon mahdolliseksi olinpaikaksi.

Perjantai-iltana kello 22 maissa Tähtinen päätti kysyä Facebookissa Keravalaiset tiedottaa -ryhmässä, josko sieltä löytyisi apua Uskon etsimiseen, vaikka karkurikoiria neuvotaan etsimään pienellä porukalla, jotta ne eivät pelästy ja lähde karkuun.

– Tilanne alkoi olla niin toivoton, että päätin pyytää apua. Puhelimeni alkoi soida melkein lakkaamatta. Ihmisiä tuli tapaamispaikalle K-Market Parilan pihaan autoletkassa. Paikalla oli varmasti 50–80 henkilöä. Valomeri pimeässä metsässä oli uskomaton näky.

Kahden aikaan yöllä etsinnät lopetettiin. Tähtinen ei nukkunut lauantain vastaisena yönä juurikaan.

– Kolmen ja kuuden välillä torkuin. Minulla oli rytmihäiriöitä ja pelkäsin, että joudumme soittamaan ambulanssin.

–  Olin aivan sekaisin pelosta ja epätoivoinen. En voinut edes ajatella, miltä koirasta tuntuu. Kuulin myöhemmin vielä, että alueella oli ollut läpi yön ihmisiä etsimässä Uskoa.

Lauantaina iltapäivällä Uskon etsiminen oli tarkoitus aloittaa isolla porukalla uudestaan. Avuksi oli lupautunut jo dronen lennättäjäkin.

Tähtisen puhelin soi ties monettako kertaa. Usko oli löytynyt sattumalta 500 metrin päästä kotoa.

Koira oli mennyt auton taakse piiloon erääseen autokatokseen.

– Usko oli laskenut alleen ja autokatoksesta valunut pissa paljasti sen olinpaikan. Olin aivan sekaisin, kun koiran löytänyt mies soitti minulle.

Etsinnöissä oli mukana myös kokenut kadonneiden eläinten jäljittäjä.

– Hän neuvoi Uskon löydyttyä, että ota mukaan hihna ja joku tavara, jossa on runsaasti teidän hajuja. Usko murisi minulle ensin, kun lähestyin sitä autokatoksessa, mutta kun työnsin pehmolelun sen kuonoon kiinni, niin se alkoi heiluttaa häntäänsä sitä haistettuaan.

Uskon perässä roikkunut fleksi oli kiertynyt useita kertoja toisen takajalan ympäri.

– Se oli pureutunut ihon läpi, ja lisäksi fleksi kuristi toisesta päästä Uskon kurkkua. Ei se olisi pystynyt liikkumaan enää.

– Fleksi hävitettiin, ja samoin aion tehdä kotoa löytyville muillekin flekseille. Tästä lähin käytän tavallista talutushihnaa.

Pakkanen oli 13 asteen tuntumassa Uskon katoamishetkellä ja lauantain vastaisena yönä elohopea laski 20 pakkasasteeseen. Siksi on ihme, että koira selvisi yön ulkona.

Usko sai paleltumia ympäri kehoa ja sillä oli kuumetta, kun Tähtinen vei sen Eläinlääkäriasema Askeleeseen Hyrylään.

– Eläinlääkäri sanoi, että Uskon elimistö oli aivan äärirajoilla. Se sai vahvat kipulääkkeet.

Toipuminen on kuitenkin alkanut nopeasti. Jo sunnuntaina Usko oli oma itsensä ja jaksoi leikkiä.

Maanantaina sen iho näytti jo paljon paremmalta, ja Tähtinen on toiveikas, että Usko toipuu täysin.

– Tänään tilaan sille ajan verikokeeseen, jotta varmistumme, että kaikki on kunnossa, hän kertoi maanantaina aamupäivällä.

Tähtinen sanoo olevansa kiitollinen tuntemattomien ihmisten avusta.

– Katson nyt eri tavalla kaikkia asioita. Tämä oli näin korona-aikana kuin täyskäännös, sillä ihmiset vaikuttavat ahdistuneilta ja sisäänpäin kääntyneiltä. Jotenkin tuntuu, että Uskon katoamisen tarkoitus oli näyttää ihmisten hyvyys.

Juttua muokattu 9.2. klo 14.45: Facebook-ryhmän nimi muutettu oikeaksi: Keravalaiset tiedottaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut