Outo ilmiö herättää kysymyksiä Keravalla: miksi kaupungille on hylätty paljon lastenrattaita? "Ihmisen luonto on kekseliäs"

Sosiaalisen median Kerava-ryhmiin on viime viikkoina päivitetty useita kuvia hylätyistä lastenrattaista.

Oskari Lehto

Eri puolilla Keravaa on viime aikoina nähty useita hylättyjä lastenrattaita tai -vaunuja. Hämmentävä ilmiö on herättänyt keskustelua myös sosiaalisen median Kerava-ryhmissä, joihin on linkattu kuvia havaituista rattaista.

Tyhjiä rattaita on jätetty muun muassa Citymarketin ja kirjaston kupeeseen, Lapilantielle, Kiltaan, kauppalantalon viereiselle pysäköintialueelle sekä Päivölän bussipysäkille.

Lastenrattaita on nähty käytettävän muun muassa tavaroiden ja alkoholijuomien kuljettamiseen, mutta on myös arveltu että niiden avulla on voitu matkustaa ilmaiseksi julkisissa liikennevälineissä.

HSL:n linjoilla voi matkustaa ilman lippua, jos mukana kulkee 0–6-vuotias lapsi vaunuissa, rattaissa tai muussa kuljetuskärryssä.

Osa hylätyistä rattaista ja vaunuista lienee varastettuja. Viime viikolla muun muassa Papintieltä varastettiin yhdet rattaat.

Rattaiden alkuperäksi on arveltu myös vuokrataloyhtiö Nikkarinkruunun taloja, jotka ovat parhaillaan remontissa Jaakkolassa ja joista välineitä olisi siksi voitu käydä kähveltämässä.

Rattaiden tuoma hyöty on vähäinen.

Yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä ei kuitenkaan allekirjoita väitettä.

– Meillä ei ole tiedossa, että meidän kohteista olisi varastettu asukkaiden lastenvaunuja. Kaksi meidän kohdetta Jaakkolassa on tyhjentynyt asukkaista mittavien peruskorjausten vuoksi. Mikäli asukkaat ovat jättäneet tavaroita, kuten lastenvaunuja, niin olemme toimittaneet niitä kierrätykseen, Lahdenperä sanoo.

Sosiaalityötä Keravalla tekevä yhteisöllisyyskoordinaattori Päivi Wilen pitää mahdollisena, että rattaiden avulla on etuiltu leipäjonossa. Ruokajakelussa lastenrattaiden tai rollaattorin kanssa pääsee hakemaan ruokakassin jonon ohi.

– Surullista jos näin on, mutta ihmisen luonto on kekseliäs, Wilen hymähtää.

Keravan helluntaiseurakunnasta Eetu Rahkonen sanoo, että maanantain ja torstain ruokajakeluissa käy vähän ihmisiä rattaiden kanssa.

– Epäilyttäviä tapauksia emme ole havainneet. Rattaiden tuoma hyöty on myös vähäinen, koska jonotus on lyhytaikaista ja ruoka pussitetaan, hän kuittaa.

Hylättyjen rattaiden mysteeri näyttää siis jäävän vaille ratkaisua. Arvoitus on myös se, mihin rattaat päätyvät kaduilta.

Keravalla löytötavaroita vastaanottavasta Sampolan palvelupisteestä kerrotaan, ettei sinne ole tuotu lainkaan lastenrattaita. Myöskään kierrätysmyymälä Kirsikan kautta ei ole rattaita juuri kiertänyt.

– Yhdet kaksosten rattaat tänne tuotiin viime viikolla, mutta muuten on ollut hiljaista. Olen kyllä huomannut ilmiön. Joku on sanonut, että Huutonetissä ja Torilla myytäisiin varastettua tavaraa, mutta ei sekään selitä rattaiden hylkäämistä kaupungille, miettii Kirsikan työntekijä Sirpa Koivula.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut