Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Virheellistä tulkintaa" – Isännöintiliitto ja Realia vastaavat KKV:n väitteeseen isännöintialan hintakartellista

Suomen Isännöintiliitto, Realia Group ja Colliers vastaavat Kuluttaja- ja kilpailuviraston (KKV) julkituomaan selvitykseen hintakartellista isännöintialalla. KKV esittää yhteensä noin 22 miljoonan seuraamusmaksuja Suomen Isännöintiliitolle ja kuudelle isännöintialan yritykselle. KKV:n mukaan hintakartelli toimi vuosina 2014–2017. KKV:n näkemys asiasta siirtyy markkinaoikeuden käsiteltäväksi.

Suurimpien seuraamusmaksujen kohteita ovat Realia Group, Realia Services ja Realia Holding sekä niin ikään Realia-konserniin kuuluva Arenna Oy. Edellä mainittujen seuraamusmaksut ovat yhteensä yli 18 miljoonaa euroa. Realia Groupin tiedotteessa sanotaan KKV:n esitykseen hintakartellista muun muassa seuraavaa:

– Tulemme perehtymään tarkemmin esitykseen ja annamme siihen oman vastauksemme sovitun aikataulun puitteissa. Asia käsitellään markkinaoikeudessa, joka päättää asiasta.

– KKV:n esityksessä käydään läpi Isännöintiliiton toimintaa ja sen puitteissa tapahtunutta viestintää sekä isännöintiyritysten toimintaa liiton jäseninä alan viestinnässä. Pidämme KKV:n tulkintaa asiassa virheellisenä, mutta on kuitenkin koko isännöintitoimialan etu, että asia käydään perusteellisesti läpi.

Tiedotteessa sanotaan, että KKV:n tulkinnasta huolimatta Isännöintiliiton toiminnassa tapahtunut viestintä ei ole vaikuttanut heidän hinnoittelupäätöksiinsä.

KKV:n pääjohtaja Kirsi Leivo väittää viraston tiedotteessa, että kyse on ollut pitkään kestäneestä, järjestelmällisestä kartellitoiminnasta.

– Esityksen kohteena olevat yritykset ovat tehneet yhteistyötä suunnitelmallisesti nostaakseen hintojaan ja vaikuttaakseen koko toimialan hintatasoon. Isännöintialalla korkeampien hintojen maksajina ovat viime kädessä taloyhtiöiden asukkaat, Leivo jatkaa.

Myös Suomen Isännöintiliitto kertoo näkemyksensä syytöksistä:

– Isännöintiliitto pitää tänään julkiseksi tullutta tulkintaa virheellisenä ja korostaa, että kyseessä on vasta epäily. Asiasta päättää markkinaoikeus, sanotaan liiton tiedotteessa.

KKV:n esittämää kilpailua rajoittavaa kokonaissuunnitelmaa ei tiedotteen mukaan ole ollut.

– Isännöintiliitto ei ole pyrkinyt hinnoittelurakenteen yhtenäistämiseen. Isännöintiliitto on laatinut tiedotteita, joissa on puhuttu yleisluontoisesti isännöinnin hinnankorotuspaineista.

Kun tutkinta alkoi maaliskuussa 2017, otti Isännöintiliitto heti käyttöönsä varovaisuusperiaatteen. Sen mukaisesti liitto ei ota mitään kantaa isännöinnin kannattavuuteen, kustannustasoon ja kustannustason nousuun.

Joulukuussa 2018 Isännöintiliitto tiedotti, että Isännöintiliiton hallitus ja tuolloinen toimitusjohtaja olivat yhteisymmärryksessä päättäneet toimitusjohtajan työsuhteen. Vuodesta 2004 Isännöintiliittoa johtanut toimitusjohtaja oli lopettanut työt välittömästi. Isännöintiliiton toimitusjohtajana on syksystä 2019 alkaen toiminut Mia Koro-Kanerva.

Colliersin tiedotteessa sanotaan, että se osti kiinteistöjohtamis- ja isännöintipalveluja tarjoavan Ovenia Groupin tammikuussa 2018. KKV:n tutkimien yritysten joukossa on Ovenia Groupiin silloin kuulunut Arenna Oy.

– Heinäkuussa 2018 Colliers myi kyseisen isännöintiliiketoiminnan keskittyen strategiansa mukaisesti tuottamaan kiinteistöalan palveluja ammattimaisille kiinteistösijoittajille. KKV:n esitys koskee ajanjaksoa ennen Colliers Internationalia, tiedote kertoo.