Valtaosa Tuusulanjärven jäästä yhä heikkoa kohvaa – keskemmällä järveä oli tiistaina vain muutama sentti teräsjäätä

Tuusulanjärveä peittää lumi, joka vaikeuttaa heikkojen jääalueiden näkemistä. Anton Soinne

Riitta Suomalainen

Viime päivien kireistä pakkasista huolimatta ei Tuusulanjärven joka kolkassa voi vieläkään liikkua täysin huoleti. Järvellä voi astua jopa märkään. Miksi teräsjää ei vahvistu? Vastaus löytyy Jäähavaintomiesten eli Antti Niemen ja Veli Sipolan Facebook -sivuilta.

”Ensin tuli teräsjää, sitten plussakelit ja tämän jälkeen räntä- ja vesisade. Taas nopeasti pakkasta ja kova lumisade. Jäälautta painui ja vettä nousi jään päälle. Lämpötilojen nopea sahaaminen ja sateet ovat rakentaneet kerroksia, jotka toimivat eristeenä”.

Jäähavaintomiesten viimeisin mittaus Tuusulanjärveltä on tiistailta. Silloin jään kokonaispaksuus oli 31 senttiä, mutta valtaosa jäästä oli heikkoa kohvajäätä. Teräsjään osuus oli vain kymmenen senttiä – kymmenen senttiä siis mittauspaikalla; koko järven tilannetta se ei kerro. Lisäksi kohvajääkerroksen keskellä oli vesikerros, joka vaikeutti – vaikeuttaa – jäällä liikkumista.

Tuusulanjärven virallinen mittauspaikka on järven itäpuolella. Sieltä saadut tiedot päätyvät Suomen Ympäristökeskuksen (Syke) sivuille, mutta etenkin ulkoilijoita kiinnostavaa lisätietoa löytyy Jäähavaintomiesten omilta sivuilta.

”Kävimme mittaamassa luisteluradan reittiä. Keskemmälle selälle mennessä jään rakenne huononi. Teräsjäätä ei ollut kuin muutama sentti. Kunnan asiantuntijan sahaamasta palasta voi nähdä rakenteen: pinnalla oli kymmenen senttiä lunta, sitten neljä senttiä kohvaa, kymmenen senttiä sohjoa, taas kohvaa ja alimpana muutama sentti teräsjäätä”.

Jäähavaintomienet varoittava sellaisista kohdista, joissa jään pinta on kostea.

”Palatkaa takaisin omia jälkiänne. Paikoin pinnan kohva on ohutta. Jää voi pienelläkin matkalla muuttua paljon”.

Kovasti kiitosta kerännyt luistelurata ja sen viereen ajettu kävelypolku löytyvät Gustavelundin edustalta. Molemmat ovat turvallisia, mutta niiden ulkopuolisista alueista ei ole takeita. Kohvan lisäksi lumipeite hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä.

Viikonlopuksi luvassa olevasta upeasta ulkoilusäästä voi silti ottaa kaiken irti, mutta Jäähavaintomiesten saatesanoin: ”Järki ja naskalit mukaan!”

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut