Miten päästä ladulla alkuun? Saara Haikola opettaa ja leikittää hiihtämistekniikkaan koululaisia ja myös aikuisia

Tänä talvena hiihtokoululaisia on isoja ja pieniä. Riihikalliossa koululaisille hiihtokerhon on tarjonnut Riihikallion tuki yhdistys. Sauvo Jylhä

Anu Miettinen

– Iloisella mielellä, rennosti ja opetettavaa kannustaen, vastaa lähes tulkoon koko ikänsä hiihtänyt hiihdonopettaja Saara Haikola.

Haikola pitää myös Riihikallion koululaisille hiihtokerhoa, jossa on mukana neljäkymmentä lasta. Hyvahappi toiminimen kautta Haikola pitää hiihtokouluja myös aikuisille ja eri hiihtotekniikan saloihin.

Kun asenteet ovat kohdillaan ja opetettavalla on oikeanlaiset välineet eli hiihtoon sopivat sukset, oikean mittaiset sauvat, monot ja sopiva, kevyt, säänmukainen vaatetus, niin lähtöasetelma on otollinen.

Haikola kertoo hiihtäneensä pikkutytöstä saakka isän ja isoveljen opettamana.

– Koululiikunnassa oli hiihtoa, ja kaikkien piti osallistua myös koulun välisiin hiihtokilpailuihin. Talvet olivat kymenlaaksossa hyviä, ja Hippo-hiihdot kuuluivat lapsuusajan ensimmäisiin kisoihin. Kilpahiihtoa olen harrastanut aikuisikään saakka, kertoo Haikola omaa hiihtäjätaustaansa.

Haikolan mielestä hiihto on yksi turvallisimmista lajeista, mikäli pysyy pystyssä.

Se millä lihakset kipeytyvät, sillä ne myös vertyy

Saara Haikola

– Jos ei uskalla lähteä mäkisiin maastoihin, niin nyt hyvänä talvena löytyy kyllä tasaisiakin hiihtolatuja.

Se mikä hiihdossa ”puhuttelee” Haikolaa on se, että se on:

– Erittäin tehokas, monipuolinen, koko kehoa kuormittava liikuntalaji. Hiihdossa ollaan ulkona raittiissa ilmassa, nautitaan luonnosta, kunto kasvaa kovasti ja on ylä- ja alamäkiä.

Haikola kannustaa hiihtoretkille yhdessä perheen kanssa ja leikkimään erilaisia hiihtoleikkejä tai kisailuja, sillä aina ei suksetkaan jalassa tarvitse vaan hiihtää eteenpäin ja varsinkaan lujaa.

Mikä on tyypillisin virhe kun lähdetään ladulle mahdollisesti talven ensikertaa tai ikinä?

– Se että on väärät välineet, voitelu tai väärä vaatetus. Hiihtäminen on tuskaista mikäli välineet ei toimi tai on liian paljon päällä. Liian lyhyet sauvat ovat myös harmilliset, koska silloin vartalo ei pysy hyvässä asennossa ja selkä kyyristyy.

Vuosikymmenien saatossa hiihtovarusteet ovat muuttuneet enemmän kuin hiihtotekniikat.

Hiihto on nykyisin nopeatempoisempaa, mikä tarkoittaa vähemmän pitkää liukua tai pitkiä työntöjä.

– Aikoinaan hiihto oli pelkästään kestävyyslaji, mutta nykyään se on kestävyyden lisäksi taito- ja nopeuslaji.

– Perinteiseen hiihtoon on kehitetty paljon erilaisia suksia voitelua helpottamaan, uusimpana karvapohjaiset skinit.

Hakola suosittelee tekemään suksikaupat urheilukaupassa, ja varsinkin hiihtoon erikoistuneessa liikkeessä.

– Osaavat myyjät katsovat että suksissa on sopiva jäykkyys, oikean pituiset sauvat ja sopivat siteet.

Entäs jos ostaa sukset käytettynä?

– Liian vanhoja suksia ei kannata ostaa, sillä niiden jäykkyys, kantit ja pohjat ovat heikentyneet.

Pidemmille hiihtolenkeille kannattaa ottaa evästä mukaan, sillä juominen ja syöminen on tärkeää energiaa vievässä lajissa. Varsinkin juominen on tärkeää.

Hyvällä tekniikalla hiihtäminen on taloudellista, sillä silloin jaksaa hiihtää pidempään ja hiihto on miellyttävämpää sekä eritoten tehokkaampaa.

– Se millä lihakset kipeytyvät, sillä ne myös vertyy. Maitohapot välttää oikealla tekniikalla, rennolla suorittamisella, ilman kiirettä ja hoppua.

Alkuun on hyvä tehdä lyhyempiä lenkkejä helpohkossa maastossa ja pikkuhiljaa kunnon kohotessa voi kokeilla jo vaativampaa maastoa.

Hiihto-lehden vinkin mukaan tasapainoa voi kehittää, ilman suksia, laskemalla miten monta sekuntia pystyy seisomaan yhdellä jalalla silmät kiinni. Jos jalkojen välillä on suuria puolieroja niin heikompaa puolta treenaamalla tasapaino kohenee ja pyllähdykset vähenevät.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut