Lumisia leikkejä ennen ja nyt: Mistä keksittiin laittaa lumiukolle porkkananenä? Tuusulan museon yhteistyön amanuenssi Harri Nyman kertoo sen ensi torstain luennolla

Tuusulan museon amanuenssi Harri Nymanin takapihojen talven historiaa-luento on verkossa torstaina 25.2. Lassi Kivikangas

Lumisia leikkejä – talven historiaa takapihoillamme -Teams verkkoluennolla torstaina 25.2. kello 18 kerrotaan lumileikkien historiasta.

Lumilinnojen rakentelumme puolestaan on lähes muuttumattomana säilynyttä keskiaikaista perintöä. Entä mistä tulee lumiukon porkkananenä, joulukorteistako?

Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi Harri Nymanin 10 pisteen vihje kuuluu: Tuusulassa asunut kuuluisuus kollegoineen kokeili ukoillaan juuresneniä. 5 pisteen vihje: Kun nenäksi vakiintui värikäs porkkana, hahmo alkoi toimia ja sen suosio räjähti. 1 pisteen vihje: Näitä kuvia tulvii jouluna postiluukusta ja nykyisin porkkanan voi laittaa myös pihan ukolle.

Niin sanottuna lähtölaukauksena Nymanin lumileikkitutkimuksille oli aiheeseen pureutunut Helsingin yliopiston kansatieteellinen retkikunta 2001.

Tutkimuskohteena aihe näytti alkuun kepeältä, mutta ilmastonmuutoskeskustelu tuotti oivalluksen siitä, kuinka lumileikit tarjoavat positiivisen tulokulman vakavaan asiaan.

Lumileikit on nyt tunnistettu kansallisesti merkittäväksi elävän kulttuuriperinnön ilmiöksi. On puhuttu jopa maailmanperintöpotentiaalista.

Nyman kertoo että omista lumileikeistä lempipuuhana oli lapsuudessa lumilinnojen rakentelu.

– Muistan elävästi, kuinka lumipallot jymähtelivät muureihin, kun isot pojat ohi kulkiessaan leikillään pommittivat meitä. Myös luolastojen louhiminen oli mahtavaa, kylmää lunta meni aina niskaan.

Aikuisiällä Nyman kertoo löytäneensä lumienkelit. Sata vuotta sitten lumienkeleiden tekemistä saatettiin paheksua, jopa hieman pelätä.

– Sehän vaatii aikuiselta vähän pokkaa, että kehtaa tehdä enkelin. Mutta leikki kumoaa arjen ja antaa vähän riehakkaan ja vapautuneen olon. Suosittelen!

Tapahtumalinkki löytyy osoitteesta www.tuusula.fi/museot

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut