Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aamuöiset tappelut vähentyneet, poliisia työllistävät kotihälytykset

Viime viikolla Itä-Uudenmaan poliisia työllistivät liikennepuolella kovat nopeudet liikenteessä, kasvusuunnassa olevat hälytystehtävämäärät ja autopalot. Myös moottorikelkoilla on ajeltu piittaamattomasti. Ensi viikolla varaudutaan hiihtolomaliikenteen valvontaan päätieverkostolla.

Ajokortteja päätyi viikonloppuna poliisin haltuun kovien ajonopeuksien vuoksi

Poliisi jatkoi viikonlopun aikana raskaan liikenteen valvontaa valtakunnallisen teeman mukaisesti.

Ajotapavalvonnan osalta keskityttiin erityisesti pääväyliin, eivätkä kaikkien kuljettajien osalta ajonopeudet olleet ihan kunnossa.

– Kirjasimme viikonlopulta kaksi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Kahdeksan ajokorttia päätyi poliisin haltuun, ylikomisario Timo Leppälä kertoo.

Viikonvaihteen aikana liikennepoliisit osallistuivat liikenteenvalvontatyön lisäksi myös hälytystehtävien hoitamiseen Järvenpään alueella.

Liikennevalvontaa keskitetään päätieverkolle hiihtolomien ajaksi

– Ensi viikolla vietetään eteläisessä Suomessa hiihtolomaviikkoa ja silloin valvomme erityisesti ajonopeuksia, riskiohituksia ja kuljettajien ajokuntoa, Leppälä kertoo.

Vaihtelevat ja vaikeat keliolosuhteet ovat usein taustatekijöitä liikenneonnettomuuksissa, mutta pääosin onnettomuudet johtuvat ajo- ja havaintovirheistä.

Osa onnettomuuksista on tapahtunut tilanteissa, joissa kuljettaja on lähtenyt ohittamaan, vaikka näkyvyys on ollut lähes olematon sateen, muiden sääolosuhteiden tai pöllyävän lumen vuoksi.

– Loskaisella ja lumisella tienpinnalla on menetetty ajoneuvon hallinta, kun kuljettaja ei ole sovittanut ajonopeuttaan keliolosuhteiden mukaiseksi. Riski on kasvanut erityisesti ohitustilanteissa, joissa on vaihdettu ajokaistaa ja ylitetty loska- ja lumikertymiä, Leppälä jatkaa.

Moottorikelkalla ei saa ajaa pelloilla ilman maanomistajan lupaa.

- Olemme saaneet moottorikelkoista useita ilmoituksia, kun niillä on ajettu ojan penkoilla, yksityisillä viljelypelloilla ja kevyen liikenteen väylillä eli paikoissa, joissa niillä ajaminen on kiellettyä, Leppälä kertoo.

Moottorikelkalla ei saa ajaa tiellä, tiealueella, jalkakäytävällä, suojatiellä, pyörätiellä, eikä tien pientareella.

Tiealueeksi katsotaan tien pientareet ja tiealue rajoittuu vielä kahden metrin etäisyydelle tien vierellä olevan ojan tai luiskan ulkosyrjästä.

– Kun moottorikelkalla ajetaan syysviljapelloilla, painuu lumi kelkan jäljen kohdalla niin, että se aiheuttaa siltä kohdalta viljan palamisen, eikä satoa saada. Kelkkailijoiden tulee muistaa, että maastossa liikkuminen kelkalla vaatii aina maanomistajan tai maanhaltijan luvan, Leppälä muistuttaa.

Metsähallituksen kelkkaurilla tarvitaan Metsähallituksen uralupa. Erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.

Kotihälytystehtävät ovat edelleen korkealla tasolla. Poliisin viikko oli valvonta- ja hälytystoiminnan kannalta varsin kiireinen, poliisitehtäviä oli yhteensä vajaa 1700. Tehtävämäärä pieneni noin sadalla edelliseen viikkoon verrattuna.

– Pienet muutokset ovat normaalia vaihtelua vuodenajasta riippuen. Yleensä tammi- ja helmikuussa tehtävämäärät ovat tällä tasolla ja maaliskuusta lähtien taas tehtävien määrä lähtee tasaisesti nousemaan, kertoo komisario Jarmo Ojala.

Kotihälytystehtäviä oli viikon aikana 192 .

– Ne painottuvat viikonloppuihin. Viikonlopun aikana hoidimme vajaa 90 kotihälytystehtävää, kaikkiaan perjantain iltakuuden ja sunnuntain iltakuuden välillä meillä oli vajaa 550 tehtävää, Ojala toteaa.

Koronan vaikutukset näkyvät poliisitehtävissä niin, että erilaisten yksilön suojaan liittyvien tehtävien määrä on korkea, jo keväästä 2020 lähtien.

Ravintoloiden mennessä kiinni kello 23 perinteiset yleisillä paikoilla tapahtuvat aamuöiset pahoinpitelyt ovat huomattavasti vähentyneet. Viime viikolla poliisi kirjasi vain 11 yleisten paikkojen pahoinpitelyä. Edellisellä viikolla vastaava luku oli 15.

– Viikko oli talvinen ja varsin kylmä, ja sillä on suuri vaikutus yleisten paikkojen häiriötehtävien vähenemiseen, Ojala summaa.