Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ykkösenä, Espookin kärjen tuntumassa – Näissä kaupungeissa eniten häiriöitä vuokranmaksussa

Vuokranmaksuun liittyvän maksuhäiriön todennäköisyydestä kertova vuokrahäiriöriski vaihtelee merkittävästi kaupungeittain.

Asiakastieto Oy:n ja Vuokranantajat ry:n tekemässä analyysissa on listattu vuokrahäiriöriski 20 suurimassa kaupungissa. Tiedot on kerätty vuosilta 2016-2020.

Tällä haavaa korkein vuokrahäiriöriski on Vantaalla, Lahdessa ja Hämeenlinnassa.

Espoo sijoittuu luokittelussa neljänneksi. Helsinki on neljästoista. Pienin vuokrahäiriöriski on Joensuussa.

Vuoden aikana vuokrasta maksuhäiriömerkinnän saaneiden osuus kaikista vuokralla asuvista kotitalouksista oli viime vuonna Vantaalla 1,9 prosenttia.

Espoossa osuus oli 1,3 prosenttia ja Helsingissä 0,9 prosenttia.

Suomalaisille kertyy vuosittain runsaat 16 000 vuokranmaksuun liittyvää maksuhäiriömerkintää. Asiakastiedon analyysin mukaan joka toisessa tapauksessa ulosottokaan ei onnistu saatavaa perimään.

Selvästi korkein vuokramaksuhäiriöriski on 25-34 -vuotiailla. Mutta myös ikäihmisten ongelmat vuokranmaksussa ovat lisääntyneet.

– Trendi näyttää olevan kaikissa ikäryhmissä varsin tasainen eli loivasti kasvava. Perinteisesti seniorit ovat vuokranantajalle suhteellisen turvallista asiakaskuntaa, mutta Asiakastiedon datan mukaan heille vuokrahäiriöitä rekisteröitiin viime vuonna peräti 31 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Toki yli 65-vuotiaiden osuus kaikista vuokrahäiriöistä on yhä hyvin pieni, toteaa tiedotteessa mediakontakti Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Suurista kaupungeista huolestuttavalla tavalla joukosta erottuu Lahti, huomauttaa Kauppi.

– Siellä vuokrahäiriöriski on kasvanut selvästi vuodesta 2016, kun lähes kaikissa muissa suurissa kaupungeissa riski on pysynyt kutakuinkin samana. Vuokranmaksuun liittyvä riski on neljässä vuodessa kasvanut myös Helsingissä ja Seinäjoella, mutta paljon maltillisemmin kuin Lahdessa, Kauppi kertoo tiedotteessa.

Vuokranantajat ry:n tuore kysely vahvistaa datahavainnot. Lahdessa asuntoja vuokraavista yhdistyksen jäsenistä runsaalla kymmenyksellä vuokria oli jäänyt vuoden kuluessa saamatta.

Muissa kaupungeissa vuokralaisten maksuvaikeudet tai -haluttomuus olivat kyselyn perusteella selvästi vähäisempi ongelma.

– On ollut mukava havaita, että ainakaan toistaiseksi korona ei ole lisännyt vuokranmaksun vaikeuksia. Se kertoo hyvää maksumoraalista ja siitä, että vuokranmaksun tärkeys ymmärretään, sanoo Vuokranantajien päälakimies Tarik Ahsanullah.

Käsitelty klo 10.50: Lisätty maksuhäiriöisten osuus prosentteina kaikista vuokralla asuvista Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.