Korona loi lemmikkibuumin – Keravalainen Katri, 18, kävi vuoden ajan katsomassa eläinkaupassa gekkoa ennen kuin sai sen omakseen

– Leopardigekolla on pulleassa hännässään rasvavarasto, jonka ansiosta se pärjää pitkiäkin aikoja ilman ruokaa, Katri Kaartojärvi kertoo. Takana äiti Merja Kaartojärvi ja Nipsu-kissa. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Korona-aika on synnyttänyt suorastaan lemmikkibuumin, kun ihmiset ovat paljon kotona ja kaipaavat seuraa ja virikkeitä.

Myynnin kasvu näkyy kaikissa eläinryhmissä, mutta erityisen pitkiä odotusaikoja on nähty koirissa. Tämän tietää Järvenpään ja Keravan Faunattaren yrittäjä Oona Glans, joka kasvattaa niitä kotonaan.

– Kyselyitä koirista on tullut yllättävän paljon. Viime aikoina moni on joutunut odottamaan useamman kuukauden pelkästään varmistusta siitä, että he saavat pennun jollain aikataululla, Glans kertoo.

Eläinkaupan puolella jyrsijöitä, matelijoita ja kaloja on mennyt noin 20 prosenttia enemmän vuoden takaiseen samaan ajankohtaan verrattuna.

– Eniten jonoa on ollut hamstereissa ja marsuissa. Pisimmillään marsuja on jonotettu noin kaksi kuukautta.

Yleisin syy hankkia lemmikki korona-aikana on ollut elämän rauhoittumisen seurauksena tarjoutunut mahdollisuus antaa aikaa uudelle lemmikille. Myös tauolla ollut matkustaminen on jättänyt rahaa säästöön, eikä ole tarvinnut miettiä, kuka hoitaa lemmikkiä matkan aikana.

Lemmikin omistaminen kasvattaa ihmisen empatiakykyä.

Eläinkauppias Oona Glans

– Suurin osa on kertonut harkinneensa lemmikin hankkimista jo pitkään, jopa useampia vuosia. Korona on vain sitten töytäissyt harkintaprosessin maaliin saakka, Glans kertoo.

Yksi tällainen esimerkki löytyy Kaartojärven perheestä Keravalta. Heitä on viime heinäkuusta saakka ilahduttanut uusi leopardigekko Draco. Sitä ennen perheen lukiota käyvä tytär Katri Kaartojärvi, 18, kävi vuoden päivät kerran viikossa katsomassa gekkoa Järvenpään Faunattaressa.

– Meillä on kerran viikossa asiaa Järvenpäähän, joten kävin samalla reissulla aina tervehtimässä Dracoa, Kaartojärvi kertoo.

Liskoista ja matelijoista kiinnostunut nuori nainen ei pitänyt mahdollisena, että hän vielä vanhempiensa luona asuessaan saisi toteuttaa haaveensa liskon hankkimisesta. Nyt poikkeusaikana taivuttelu kuitenkin ihmeen kaupalla onnistui.

Äiti Merja Kaartojärvi oli usein mukana tyttären reissuilla, kun hän paijailemassa gekkoa.

– Sain pitää sitä kädessä ja huomasin, ettei se nyt niin paha olekaan.

Normaalina aikana perhe tekee pari kolme reissua vuoden aikana.

– Nyt kun koronan vuoksi emme ole lähdössä yhtikäs mihinkään, niin ajattelin, että jos tämä Katrille antaa iloa ja jotakin tekemistä, niin mikäs siinä, äiti kertoo.

Nykyään äitikin menee ensimmäiseksi aamulla katsomaan, mitä Dracolle kuuluu.

Parhaimmillaan lemmikki tarjoaa seuraa ja jonkun, jolle antaa hellyyttä.

– Lemmikin omistaminen kasvattaa ihmisen empatiakykyä. Näin korona aikana eläin auttaa myös päivittäisessä rutiinissa.

Hamsteri tarvitsee aamulla ruokaa ja veden vaihtamisen ja matelija illalla terraarion sumuttamisen ja valojen sammuttamisen.

– Siinä tulee ihan vahingossakin tehtyä asioita rutiininomaisesti.

Lemmikin hankkivan tulee kuitenkin tiedostaa, että elämäntilanne tulee muuttumaan paljon, kun palataan normaaliin arkeen.

– Esimerkiksi koirien kohdalla riskinä on, että koira on tottunut, että sillä on aina seuraa kotona. Kun töihin paluun aika koittaa, eroahdistus voi olla suuri.

Ota nämä huomioon

Lemmikkejä on korona-aikana myyty normaalia enemmän. Suosituimpia kuten koiria ja marsuja on joutunut jonottamaan jopa kuukausia.

Eläinkauppias muistuttaa, että eläin ei ole leikkikalu, vaan perheenjäsen, oli se sitten miten pieni tahansa tai yöaktiivinen. Helppohoitoinenkin laji vaatii hoitoa ja huolenpitoa.

Väärä syy hankkia eläin on esimerkiksi lapselle leikkikaluksi.

Tutustu eri lajeihin rauhassa ja keskustele asiasta tietävien henkilöiden kanssa, minkälaisia toiveita teidän perheellänne on eläimen suhteen.

Hanki eläin vain vastuullisesta eläinkaupasta tai kasvattajalta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut