Emmi ja Kaisa halusivat kodinhuoltajiksi ja Spesia mahdollisti opiskelun – Erityistä opetusta Järvenpäässä jo yli 70 vuotta

Emmi Lamppu ( vas.) opiskelee ensimmäistä vuotta kodinhuoltajaksi. Vuonna 2018 valmistunut Kaisa Nuutinen pääsi suoraan työelämään valmistumisen jälkeen. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Ammattiopisto Spesian rakennukset ovat seisseet samoilla sijoillaan Järvenpään keskustassa vuodesta 1948. Siitä saakka siellä on tarjottu ammatillista erityisopetusta.

Suuri osa järvenpääläisistä tuntee oppilaitoksen vanhalla nimellään Invana, mutta myös alkuvuodesta 2018 käyttöön tullut uusi nimi Spesia alkaa olla melko hyvin tunnettu.

– Tämä oppilaitos on pitkän historiansa aikana tuonut suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä kaupunkiin. Meillä on myös pitkäaikaisia yhteistyösuhteita ja kontakteja työelämään, rehtori Tiina Meriläinen kertoo.

Vaikka koulutuksen perusidea on alusta saakka ollut sama, moni asia on vuosikymmenien saatossa muuttunut. Esimerkiksi entiseen aikaan oppilaitoksessa saattoi opiskella myös henkilöitä, jotka eivät tarvinneet erityistä tukea, mikäli tilaa oli.

Tätä nykyä erityisen tuen tarve on ehdoton edellytys opiskelupaikan saamiseksi.

– Viime vuonna meille tuli 1 100 hakemusta. Keskimäärin 60 prosenttia pääsi opiskelemaan. Lisäksi jatkuvan haun kautta meille tulee lähes 300 opiskelijaa vuoden aikana, Meriläinen kertoo.

Viime vuonna meille tuli 1 100 hakemusta.

Rehtori Tiina Meriläinen

Tänä vuonna hakumenettelyssä on käytössä pitkään työn alla ollut uudistus. Ammattiopisto kevään yhteishaku tapahtuu ensimmäistä kertaa samaan aikaan muiden ammatillisten oppilaitosten kanssa.

– Yhteishakujen yhdistämistä on mietitty pitkään. Nyt olemme päässeet niin pitkälle, että hakuaika on sama, mutta edelleen meille haetaan eri lomakkeella, rehtori kertoo.

Spesian Järvenpään toimipaikassa toimii yhdeksään eri ammatilliseen perustutkintoon johtavaa koulutuslinjaa. Kestosuosikkeja ovat tieto- ja viestintätekniikan koulutus, autoalan koulutus sekä logistiikka-alan ammattitutkinto.

Järvenpäässä asuva Kaisa Nuutinen valmistui Spesiasta vuonna 2018 kodinhuoltajaksi. Tällä hetkellä hän työskentelee Järvenpäässä henkilökohtaisena avustajana.

– Pääsin sisään heti ensimmäisellä hakukerralla. Sitä ennen opiskelin koko peruskoulun erityisluokalla, Nuutinen kertoo.

Nuutinen kertoo tarvinneensa erityistä tukea esimerkiksi matematiikan opinnoissa.

21-vuotias Emmi Lamppu opiskelee ensimmäistä vuotta kodinhuoltajaksi. Sitä ennen hän opiskeli Nurmijärvellä valma-koulutuksessa, joka on ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus.

– Opiskelu täällä on mukavaa, mutta etäkoulussa on ollut omat haasteensa, hän kertoo.

Korona-aikana opiskelu tapahtuu syklillä kaksi viikkoa etä- ja kaksi viikkoa lähiopetuksessa. Lamppu tarvitsee erityistä tukea myöskin matematiikassa.

– Siihen täällä on hyvä mahdollisuus, kun opiskeluryhmät ovat pieniä, hän kertoo.

Merkittävimmät ero yleiseen ammattiopetukseen verrattuna löytyykin resursseista.

– Pystymme tarjoamaan opiskelijalle tukea hänen nimenomaiseen tarpeeseensa. Lähes kaikki opettajat ovat erityisopettajia, ammatillinen erityisopettaja Tanja Saarinen kertoo.

Lisäksi 8–14 henkilön kokoisella ryhmällä on opettajan lisäksi ohjaaja.

– Osalla opiskelijoista on jatkuvasti käytössä oma henkilökohtainen avustaja.

Opiskelijavalinnoissa tarkastellaan monia asioita, mutta kaksi on ehdottomasti yli muiden.

– Opiskelijan motivaatio sekä soveltuvuus alalle. Toki esimerkiksi myös opiskelun oikea-aikaisuus on tärkeää. Jos vaikka sairaus on hankalassa vaiheessa, niin täytyy miettiä, onko juuri nyt oikea aika aloittaa opinnot, ammatillinen eritysopettaja Satu Toivonen sanoo.

Koulutus

Ammattiopisto Spesia tarjoaa ammatillista ja valmentavaa koulutusta nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa.

Tänä vuonna hakuaika alkaa tavallista aikaisemmin, 23.2.–23.3.

Hakeminen Spesiaan tapahtuu ensimmäistä kertaa samaan aikaa yhteishaun kanssa.

Spesialla on neljä päätoimipaikkaa: Jyväskylä, Järvenpää, Pieksämäki ja Turku. Lisäksi Spesialla on seitsemän pienempää toimipaikkaa.

Koronan vuoksi tutustumiskäyntejä Spesiaan ei voida järjestää, mutta sen sijaan Youtubesssa Loistotyypit-somesarjassa pääset seuraamaan Spesian opiskelijoiden elämää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut