Kerava aloittaa sairautensa vuoksi ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien vuonna 1952-56 syntyneiden rokotukset

Itse tehtävä ajanvaraus on avautunut vain ensimmäisen riskiryhmän koronarokotuksiin. Vuonna 1940 ja sitä aiemmin syntyneille soitetaan ja tarjotaan aikaa rokotukseen vanhimmasta nuorempaan. Jouko Tuomas-Kettunen

​Kerava aloittaa sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvien vuonna 1952–1956 syntyneiden rokotukset. Rokottaminen aloitetaan THL:n luokittelun mukaisesti ensimmäisestä riskiryhmästä. Keravalle on saapunut AstraZenecan rokotetta, jota ei voi antaa yli 70-vuotiaille. Tämän vuoksi ensimmäistä riskiryhmää aletaan rokottaa, ennen kuin kaikki ikääntyneet ovat saaneet rokotteen. Ikääntyneiden rokotuksia jatketaan ensimmäisen riskiryhmän rokotuksien rinnalla.

– Rokotteita saapuu edelleen rajallisesti, joten HUS:in linjauksen mukaisesti aloitamme rokottamaan ensimmäistä riskiryhmää ikäryhmittäin vanhimmasta alkaen. Ensimmäisen riskiryhmän rokotukset aloitetaan vuonna 1952–1956 syntyneistä. Tämän ryhmän jälkeen rokotetaan sairautensa vuoksi ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat vuonna 1957–1961 syntyneet, kerrotaan Keravan kaupungin tiedotteessa.

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokottamisen yhteydessä ei THL:n ohjeistuksen mukaan rokoteta riskiryhmäläisten omaishoitajia tai samassa taloudessa asuvia.

Sairautensa vuoksi ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien vuonna 1952–1956 syntyneiden koronarokotukset alkavat 24.2. Aika ensimmäisen riskiryhmän rokotuksiin varataan ensisijaisesti sähköisen koronarokotusaika.fi-palvelun kautta. Ajan varaamiseen tarvitsee pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Toisen henkilön puolesta voi asioida, jos on virallinen valtuutus puolesta-asiointiin. Ajan pystyy varamaan vain sairautensa vuoksi ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien rokotukseen. Aikaa varatessa täytetään esitietolomake. Ajasta saa vahvistuksen tekstiviestillä tai sähköpostitse.

Riskiryhmien rokotuksiin voi varata ajan myös puhelimitse soittamalla koronarokotusten ajanvarausnumeroon 040 318 3113. Käytössä on takaisinsoittopalvelu. Automaattinen viesti ilmoittaa, että takaisin soitetaan mahdollisimman pian, mutta vapaiden aikojen määrästä riippuen soitto voi tulla muutamankin päivän päästä. Kyseessä on vain ajanvarausnumero, eikä numerosta voi tiedustella muita asioita, tai kysyä rokotuksista muuten.

Itse tehtävä ajanvaraus on avautunut vain ensimmäisen riskiryhmän koronarokotuksiin. Vuonna 1940 ja sitä aiemmin syntyneiden rokotuksiin ei voi toistaiseksi varata aikaa itse, vaan jokaiselle tähän ryhmään kuuluvalle soitetaan ja tarjotaan aikaa rokotukseen ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorempaan.

– AstraZenecan rokotteita saapuu Keravalle vain vähän, joten aikoja pysytään varaamaan koronarokotukseen rajallisesti. Jos vapaita aikoja ei ole, voi palata asiaan koronarokotusaika.fi-palvelussa muutaman päivän päästä uudelleen. Ajanvarausnumeroon jätetyt soittopyynnöt tallentuvat, eikä siihen tarvitse soittaa uudelleen, tiedotteessa ohjeistetaan.

Rokotukset järjestetään Anttilan talolla, osoitteessa Kauppakaari 1.

Ketkä kuuluvat ensimmäiseen riskiryhmään?

THL on jaotellut sairautensa tai tilansa vuoksi riskiryhmään kuuluvat henkilöt kahteen ryhmään. Ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat alle 70-vuotiaat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

Tällaisia sairauksia ja tiloja ovat THL:n luokituksen mukaan: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes, Downin oireyhtymä.

Lisätietoja THL:n verkkosivuilta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut