Mestariasunnoilla on rakenteilla uuden asumismallin kerrostalo – "Ihmiset haluavat omistusasunnon tyyppiseen asuntoon vuokralaisen eduilla"

Nina Silvonen ja Sauli Kauppinen odottavat jo innolla, että uuden asumismallin kerrostalo kohoaa Harjutien mäelle. Sauvo Jylhä

Jutta Halminen

Mestariasunnot on rakentamassa Harjutielle Suomessa harvoin nähtyä asunto-osuuskuntamallin asuinkokonaisuutta nimeltään Silkki. Sen on määrä tarjota asukkaille edullisia ja riskittömiä asumisen vaihtoehtoja. Ajatus uudesta asumismallista lähti liikkeelle 2018. Ensimmäistä taloa alettiin rakentaa Järvenpäähän 4. tammikuuta. Uusi asumismuoto on vuokra- ja omistusasumisen välimuoto.

– Asunnossa on pysyvä kohtuuhintaisuus, eli vuokria ei tasata muiden asuintalojen kanssa. Asukasjepomistajilla on vaikutusvaltaa ja vastuu asunnon ylläpidosta vastuujakotaulukon mukaisesti. Mestariasunnot Oy:n asiakkuusjohtaja Nina Silvonen sanoo.

Asunnon vakuus on kaikille asukkaille 1500 euroa asunnon koosta riippumatta. Jokainen asukas on sekä jäsen että asukasomistaja. Kaikki sopimukset tehdään osuuskunnan ja asukkaan välillä ja rakennus on osuuskunnan omistuksessa.

– Ihmiset haluavat enemmän omistusasunnon tyyppiseen asuntoon, mutta vuokralaisen eduilla. Kerrostaloon valmistuu 37 asuntoa, Silvonen sanoo.

Asunto-osuuskunnan perustajajäsen on Mestariasunnot ja Harjutie 15 rakentamisen takauslainasta vastaa Ara. Asunto-osuuskunta Silkki ei kuulu kaupunkikonserniin, vaan toimii itsenäisesti.

– Avustusta ei tule mistään, kaikki tehdään lainarahalla ja Aran myöntämän takauslainan vakuutena on valtion takaus. Asukkaat maksavat lainanlyhennykset vuokralla. Osuuskunta on ostanut tontin Mestariasunnoilta samaan hintaan jolla se on aikoinaan hankittu, eli se ei ole kaupungin luovuttama, Mestariasunnot Oy:n toimitusjohtaja Veikko Simunaniemi sanoo.

Omalla tekemisellä voi vaikuttaa tuleviin kustannuksiin.

Silvosen mukaan asumismuoto on pysyvästi kohtuuhintainen.

– Asukkaat ovat pienellä rahoitusosuudella kiinni omistusasunnon kaltaisessa asumisessa, hän sanoo.

Talon hallitus päättää uusien jäsenten eli asukkaiden valinnasta. Asukkaat sitoutuvat noudattamaan sääntöjä ja asumaan osuuskunnan arvojen mukaisesti. Asunnot on tarkoitettu vain omaan asumiseen, eli niitä ei voi vuokrata sijoitusmielessä. Asukas voi hallita vain yhtä asuntoa kerrallaan, mutta oman osuuden voi esimerkiksi eron sattuessa siirtää toiselle. Kaikki asukkaat tekevät kaksi sopimusta, jäsen- ja vuokrasopimuksen. Jäsen maksaa täysimääräisen osuuden merkintähinnasta eli 1000 euroa. Asukasomistaja maksaa lisäksi huoneisto-osuusmaksun 3500 euroa sekä asunnon hallintaan oikeuttavan vuokravakuuden 1500 euroa. Perustajajäsen on osuuskunnan perustanut taho eli Järvenpään Mestariasunnot Oy, joka varmistaa, että Silkki säilyy elinvoimaisena yhteistyöllä asukasomistajien kanssa. Kerrostalo valmistuu huhtikuussa 2022.

Mestariasunnot Oy:n asukastyytyväisyystutkimuksen mukaan noin 16 prosenttia Mestariasukkaista olisi valmiita muuttamaan vuokra-asumisesta enemmän omistusasumismuotoiseen asumiseen. Silkki-asunnot tarjoavat heille vaihtoehtoisen asumismuodon asukasomistajana.

– Tästä ei voi myöhemmin tehdä asunto-osakeyhtiötä ja myydä sitä. Kysyntä tämän tyyppiselle asumismuodolle on ollut kovaa, joten siihen täytyy vastata, Simunaniemi sanoo.

Silkistä asunnon ostanut Sauli Kauppinen kiinnostui uudesta asumismallista ja ajatus yhteisöllisyydestä puhutteli häntä.

– Asumismalli on helpompi kuin Aso-asunnoissa ja se on myös hiukan halvempi, kun välikäsiä ei ole. Tämä on hyvä konsepti, hän sanoo.

Kauppinen pitää Silkin läpinäkyvyydestä kustannuksissa ja rakennusprosessissa, vuokrat ja rakennusprosessin muut kulut ovat netissä kaikkien nähtävillä asumisaikana. Plussaa on myös uusiutuvat energiat, joista asunto tuottaa osan itse. Päätös muuttaa oli selkeä, vaikka asumismuoto ei ole hänelle ennestään tuttu. Se vaikuttaa hänen mukaansa kuitenkin mielenkiintoiselta.

– Omalla tekemisellä voi vaikuttaa kustannuksiin. Normaalisti vuokralla ei ole mitään hyötyä, vaikka kuinka haravoisi, mutta nyt on, hän sanoo.

Kauppisen mukaan on hienoa, että Järvenpäässä kokeillaan rohkeasti uutta rakennusmallia.

– Mestariasunnot on edelläkävijä, joka on tehnyt hyvää työtä. Odotan innolla asuntoon muuttamista, Suomessa ei kuitenkaan ole liikaa eri asumismuotoja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut