Tuliketut pelaavat sählyä täydellä sydämellä – "Pelaajien ilon näkeminen tekee kenet tahansa onnelliseksi"

Harrastukset: Tuliketut odottavat innolla pääsevänsä jälleen pelikentille.

Tuliketuissa pelaava Teemu af Ursin odottaa jo pääsevänsä takaisin pelikentille. Isä Kimmo af Ursin haluaa varmistaa, ettei pelaajien terveys vaarannu, joten harjoitukset ovat tauolla.

Jutta Halminen

Tuusulan kunnan liikuntajohtaja Marja Rönkkö aloitti kunnan toimesta liikuntaa kehitysvammaisille ja muille, jotka eivät voineet harrastaa liikuntaa tavallisissa ryhmissä tai joukkueissa. Rönkkö perusti 1999 Tuusulan liikuntakerhon ja järjesti eri liikuntamuotoja erityisryhmille. Heti hyvin suosituksi joukkueurheiluksi tuli sähly. Rönkkö veti ensin itse harjoituksia ja pelejä. Hän keksi myös lyhentää pitkän nimen Tuliketuiksi. Pelaajan veli Ville Aaltonen piirsi Tulikettujen logon, joka loistaa vielä tänä päivänä pelipaidoissa. Peliasut olivat ensi kerran käytössä ottelussa Rinnekotia vastaan. Paidat ja housut olivat uutta eritysryhmillä ja pelaajat olivat todella ylpeitä niistä. Sähly siirtyi Tuusulan Opiston erityisliikunnan kurssiksi, jota se on tänä päivänäkin. Valmentajina, joukkueen huoltajina ja pelituomareina toimivat pelaajien vanhemmat.

Tuusulan kunta osoittaa tilat veloituksetta ja toiminta pyörii pelaajien huoltajien ja vanhempien talkoovoimin. Matti Vainikainen valmentaa joukkuetta ja hoitaa pelituomaroinnin sekä toimii turnausten ja muiden otteluiden pelinjohtajana. Yhteishengen kohottaja on erilaiset turnaukset, joista ensimmäinen pokaali tuli 2001 Lahdesta. Joukkueuskollisuudesta kertoo se, että monet tuolloin pokaalia voittaneista ovat mukana vieläkin Tuliketuissa. Turnausten ja matkojen järjestäjänä viimeiset 20 vuotta on toiminut Kimmo af Ursin, jonka oma poika pelaa Tuliketuissa. Vuosittain Tuliketut on osallistunut turnauksiin nelisen kertaa vuodessa. Tuloksena on ollut sarjamestaruuksia ja useita palkintosijoja, mutta myös karvaita tappioita. Joukkueella on kuitenkin hieno määrä pokaaleja. Kaikkia pystejä yhdistää se, että niihin on kaiverrettu kaikkien turnauksessa mukana olleiden pelaajien nimet. Af Ursin mukaan nimet ovat tärkeämmät kuin itse pokaali. Harjoituksissa mukana oleminen on hänelle elämää suurempi asia.

– Palaute, mitä pelaajilta saa on suurenmoista. Pelaajien ilon ja nautinnon näkeminen tekee kenet tahansa onnelliseksi, hän sanoo.

Af Ursin on pelaajille kuin varaisä, joka kuuntelee murheet, sovittelee kinat ja on valmis auttamaan tarvittaessa. Hän toimii harjoituksissa kirjurina ja merkitsee ruutuvihkoonsa osanottajat, tehdyt maalit, niiden tekijät ja syöttäjät.

– Pelaajat haluavat tarkastaa tilaston itse aina pelin jälkeen, että maalit on varmasti merkitty oikeille pelaajille, af Ursin sanoo.

Ainoa edellytys joukkueeseen pääsylle on taito kävellä ja suoriutua itsenäisesti pukemisesta ja riisumisesta. Ikärakenne on 10 vuodesta 45 vuoteen. Pelaajat on jaettu kolmeen ryhmään, joista jokaisella on oma harjoitteluvuoronsa.

Pelaajat haluavat tarkastaa tilaston itse aina pelin jälkeen.

– Jokainen pelaa vuorollaan, jokaiselle syötetään, jokainen pelaa oman liikkumiskykynsä ja taitonsa mukaan. Jokaista kannustetaan ja jokaista opastetaan, ketään ei morkata huonosta onnistumisesta, af Ursin sanoo.

Kyseessä on haavoittuva joukkue, koronan takia harjoituksia ei tällä hetkellä pidetä. Edellisen kerran Tuliketut olivat kentällä viime maaliskuussa. Elokuussa tuli lupa aloittaa harjoitukset uudestaan, mutta af Ursin ei halunnut ottaa vastuulleen pelaajien terveyttä, joten hän päätti, ettei harjoituksiin ole mitään asiaa ennen kuin koronavirus on täysin kukistettu.

Aitoja tunteita

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan palkitsemistyöryhmä myönsi vuoden 2020 liikunnan ja urheilun tunnustuspalkinnon Tuliketuille. Harjoituksia järjestetään kahdesti viikossa ja lisäksi turnausmatkoilla käydään useamman kerran vuodessa.

Pelaajien tunteet ovat aidot; yhdessä koetaan ilot onnistumisesta, tuuletetaan maaleista, surraan ja itketään yhdessä ja lauletaan onnittelulaulut päivänsankarille. Pienet erimielisyydet, joita vauhdikkaassa pelissä aina vääjäämättä tulee, ratkaistaan heti. Mikäli jonkun mieltä on pahoitettu, niin välitön anteeksipyyntö on paikallaan. Monelle Tulikettujen pelaajalle harjoitukset, ystävyysottelut ja turnaukset ovat viikon kohokohta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut