Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Omaishoitajuus voi olla niin raskasta, että väkivalta tulee mukaan – uusi ryhmä purkamaan iäkkäiden omaishoitajanaisten kuormaa

Omaishoitajuus voi olla niin raskasta, että mukaan tulee niin henkinen kuin fyysinenkin väkivalta. Tätä kuormaa purkamaan aloitetaan uusi vertaistukiryhmä,Tunne voimavarasi, jossa ikääntyvät omaishoitajanaiset oppivat niin tunteiden tunnistamista kuin rajojen asettamista.

– Voimaannutaan huolehtimaan itsestään, jotta voi huolehtia läheisestään, kuvailee Keski-Uudenmaan Omaishoitajat -yhdistyksen OmaisOiva ohjaaja Laura Kosonen.

Ryhmälle on tarvetta. Kosonen kertoo yhdistyksen työntekijöiden kohtaavan omaishoitoperheiden parissa pääasiallisesti henkistä väkivaltaa.

– Se voi olla esimerkiksi sitä, että omaishoitaja toistuvasti huutaa ja tiuskii hoidettavalle läheiselle, ei pyydä anteeksi eikä asiaa sovita, vaan siitä tulee tavanomainen kommunikaatiotapa. Se voi olla myös hoidettavan läheisen huomiotta jättämistä, vähättelyä ja mollaamista tai syyllistämistä omaishoitotilanteeseen päätymisestä, luonnehtii Kosonen.

Henkiseen väkivaltaan on hänen mukaansa tärkeää puuttua ja tarjota tukea myös siitä syystä, että henkinen väkivalta voi eskaloitua nopeastikin ja johtaa myös muihin väkivallan muotoihin.

Omaishoitaja voi olla hyvin armoton itseään kohtaan.

Henkinen väkivalta voi eskaloitua ja johtaa muuhun väkivaltaan.

Laura Kosonen

– Moni ikääntyvä nainen on kasvanut kiltin tytön rooliin, jossa muiden tarpeet asetetaan aina omien edelle. Omat tunteet, tarpeet ja tahto ovat hautautuneet muista huolehtimisen alle, Tunne voimavarasi -hankkeen hankekoordinaattori Päivikki Paakkanen toteaa.

Omaishoitaja uuvuttaa itsensä armottomuudella, ei salli itselleen lepotaukoja tai mitään hyvää.

– Armottomuus omaa itseään kohtaan on myös väkivaltaa. Se on väkivallan muoto, josta harvoin puhutaan, hän huomauttaa.

Taustalla on usein omaishoitajan uupumus ja stressi, joka kuormittavassa tilanteessa purkautuu eri tavoin. Monet omaishoitajat eivät saa nukuttua riittävästi ja ovat jatkuvasti varuillaan ja huolissaan.

– Ihmissuhteeseen tulee rinnalle hoitotehtävä ja läheisen tarpeet menevät helposti omien tarpeiden edelle. Ilman riittävää tukea ja mahdollisuutta huolehtia omasta hyvinvoinnistaan omaishoitajien jaksaminen on äärirajoilla, Kosonen toteaa.

Voi myös olla, että suhde hoidettavaan läheiseen on ollut ristiriitainen ja hankala jo ennen omaishoitotilannetta. Parisuhteessa on ollut ristiriitoja, jotka kärjistyvät omaishoitotilanteen myötä. Tai ikääntyvän vanhempansa omaishoitajana toimiva aikuinen lapsi on saattanut itse kokea väkivaltaa ja laiminlyöntiä vanhempansa taholta lapsuudessaan.

Alkava ryhmä on suunnattu naisille, eikä vastaavaa ole ainakaan vielä mietitty miehille. Omaishoitajissa painottuvat ikääntyvät naiset, minkä vuoksi ryhmä on vain naisille.

– Miehille on tarjolla muun muassa Miessakit ry:n Lyömätön Linja -toimintaa, joka on tarkoitettu kaikenikäisille miehille, jotka käyttävät väkivaltaa lähisuhteissaan, Päivikki Paakkanen kertoo.

Hän kannustaa rohkeasti lähtemään luottamukselliseen ryhmään mukaan.

– Vertaistuen voima on siinä, että voi saada uudenlaisia oivalluksia omaan tilanteeseen, Kosonen sanoo.