Iso osa taloyhtiöistä ei vielä helmikuussa tiennyt, miten tämän vuoden yhtiökokous pitäisi järjestää.
Kiinteistöliiton kyselyssä jäsenilleen 22 prosenttia vastaajista arvelee, että kokous järjestetään perinteisenä yhtiökokouksena, johon voi osallistua myös etäyhteydellä.
Viidennes taloyhtiöistä aikoi järjestää varsinaisen yhtiökokouksen perinteisenä kokouksena viranomaismääräyksiä noudattaen.
Kyselyn perusteella kolmannes taloyhtiöistä ei vielä helmikuun alkupuolella tiennyt tämän vuoden varsinaisen yhtiökokouksensa järjestämistapaa.
Osa Kiinteistöliiton kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä kaipaa poikkeusolojen vuoksi yhtiökokouksen määräajan pidentämistä viimevuotiseen tapaan. Viime vuonna lisäaikaan turvautui 31 prosenttia tuoreeseen kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä.
– Lisäaikaa kaivanneita vastaajia mietityttivät erityisesti ikääntyneiden osakkaiden valmiudet etäosallistumiseen, mikä tuli erittäin selkeänä havaintona esille, toteaa Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.
Osassa taloyhtiöitä yhtiökokousten osallistumisaktiivisuus kasvoi viime vuonna, kun osakkaille tarjottiin mahdollisuutta etäosallistumiseen. Osassa taloyhtiöistä osallistuminen taas väheni.
Puolet vastaajista ilmoitti, että heidän taloyhtiössään osakkailla on teknologian ja käyttötaitojen puolesta valmiudet järjestää yhtiökokous sähköisesti.
Pääkaupunkiseudulla sähköiseen etäkokoukseen oli valmiudet kahdella kolmesta taloyhtiöstä, mutta muualla Suomessa valmiudet oli keskimäärin 42 prosentilla vastaajista.
– Epävarmuutta asiassa kuvastaa kuitenkin se, että miltei viidennes vastaajista valitsi vaihtoehdon ”en osaa sanoa”, Kero sanoo.
Suurimmat sähköiseen etäosallistumiseen liittyvät haasteet kasautuvat sellaisiin taloyhtiöihin, joissa on paljon iäkästä osakaskuntaa. Lisäksi haasteina mainittiin myös osakkaiden sähköpostitietojen puuttumisen, tietokoneiden ja älypuhelinten puutteen sekä isännöintitoimiston palveluiden rajoitteet.
Taloyhtiöiden hallituksen kokouksissa on käytössä sähköisiä järjestelmiä hieman runsaalla puolella vastaajien taloyhtiöitä. Pääkaupunkiseudulla osuus oli 71 ja muualla Suomessa keskimäärin 44 prosenttia.
– Mitä suurempi yhtiö, sitä suuremmalla osuudella on käytössään sähköisiä kokousjärjestelmiä. Kolmella neljästä kyse oli valmisohjelmistosta, ja 14 prosentilla isännöintitoimiston järjestelmästä. Puhelinyhteyden ilmoitti järjestelmäksi noin viisi prosenttia vastaajista, Jukka Kero toteaa.